Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

6,3 milliárdos költségvetést tervez Makó

Makó - 6 milliárd 368 millió forintos bevétellel és – az új törvénynek megfelelően – ugyanekkora kiadással tervezik az idei költségvetést Makón. A helyi adók és bérleti díjak nem emelkednek, a sporttámogatás viszont csökken.
Idén azért volt nagyobb feladat önkormányzati költségvetést készíteni, mert fontos jogszabályokat írt újra decemberben az országgyűlés. Új államháztartási és önkormányzati törvény is készült, most már az önkormányzatén belül elkülönítetten kell kimutatni a polgármesteri hivatal bevételeit és kiadásait, külön kell tervezni a képviselő-testület működésével, a képviselők díjazásával kapcsolatos pénzeket. És most már elvileg nem lehet forráshiánnyal tervezni a költségvetést. Szintén változás, hogy a tűzoltóság állami irányítás alá került, így már nem szerepel a makói költségvetésben. Makói változás, hogy a piacot fenntartó intézmény megszűnt, a feladatot januártól a Kommunális Nonprofit Kft. látja el.

Nemcsak visz, hoz is a Korona. Az összes hasznosítható helyiséget sikerült bérbe adni. Fotó: Szabó Imre
Nemcsak visz, hoz is a Korona. Az összes hasznosítható helyiséget sikerült bérbe adni. Fotó: Szabó Imre


Ami a bevételeket illeti, a helyi adókon nem változtatott a képviselő-testület. Bár a bérleti díjakat sem emelte a város, mégis lehet legalább annyi bevételre számítani, mint legutóbb, mert a Korona és az Inkubátorház minden hasznosítható helyiségét sikerült bérbe adni. A makóiak által az államnak befizetett személyi jövedelemadóból továbbra is 8 százalék marad helyben, ám összege csökken az előző évihez képest, több mint 20 millió forinttal. A települések jövedelemkülönbségének mérséklésére hivatott támogatás is 70,8 millió forinttal kevesebb, mint tavaly.

A kiadásokat úgy tervezik, hogy minden kötelező feladatát el tudja látni az önkormányzat, és „ne sérüljenek az önkormányzatiság lényegét adó nem kötelező feladatvállalásaink sem". Dologi és egyéb folyó kiadásokra összesen 604,9 millió forintot szánnak, a kötvénykibocsátáshoz kapcsolódó kamatra 52 milliót, amit a tervezett kamatbevételből fedeznek. Ennek kapcsán céltartalékként, fel nem használható óvadéki betétként kell kezelnie a városnak 500 millió forintot. Start munkaprogramra 15,5 milliót, marketingre, Tourinform-irodára 39 millió forintot szán Makó, ennek szükségességét a Hagymatikum megnyitásával indokolja az előterjesztés. Útkarbantartásra, közterületek rendbetételére ugyanannyit szánnak, mint tavaly. Képviselői alapra is: 3,6 milliót, amihez hozzácsapják a tavalyról maradt 924 ezret. Jelentősen csökken a sporttámogatás: a tavalyi 32 millióról 11,9 millióra. Ezt a változást azzal indokolják, hogy a sport nemcsak a várostól, hanem a társasági adóból is kap támogatást az új törvény szerint.

A város költségvetését 2012-re 6 milliárd 368 millió 218 ezer forintos bevétellel és ugyanekkora kiadással készítették el, a képviselők a pénteki ülésen döntenek róla.

Olvasóink írták

 • 5. makovaros 2012. február 10. 14:25
  „Na testületin ellet mondva!
  A vállalkozók adhatnak pénzt a sportegyesületeknek adójóváírás formájában. És az a adó pénz akkor itt marad Makón és nem kerül fel Pestre hogy a Fidesz tudja fedezni az értelmetlen intézmény átnevezéseket.

  Mellesleg 57 milliós a tartalék pénzünk. (amiből a pályázatok önerejét fedezik, illetve veszélyhelyzetekre pl belvízre kell) Ez a 57 millió nagyon kevés, az MSZP-s időszakban ez 300 milló volt. majd tavaly lett 200 millió idén meg 57 millió. Ezt tudja a magyar kormány elvenni.

  Fürdő meg befog jönni.
  Átadás előtt napi bevétel 57000 ft az átadás után 347000 Legforgalmasabb napon a napi bevétel a 2 millió ft-is meghaladta. Ebből a bérlet váltók 54000 ft-t hoztak a napra atöbbi napi jegyet vett meg egyebeket.”
 • 4. pog 2012. február 10. 13:34
  „Majd lesz tartozása a városnak, itt van a fürdő és a felvett hitel...azt egyszer vissza kell fizetni...”
 • 3. xmanó 2012. február 10. 12:05
  „Nem vagyok a Fürdő ellen,de az felháborító,hogy a magas működési költségek miatt tönkretesznek sportegyesületek Makón.
  Alamizsna amit ezek után a foci illetve a kézilabda szakosztályok kapnak.Nem lepődnék meg,ha megszűnnének.....:(”
 • 2. Z.77 2012. február 10. 05:10
  „Felelős!? .... ki van ezekkel a "gazdákkal"!
  "Jelentősen csökken a sporttámogatás" - hogy értsd : 7500ft helyett, 14000(!)ért tudunk focizni (v. nem) az Erdei SPORT csarnokUNKban! Már ha nincs éppen RENDEZVÉNY a SPORT csarnokban...De maradjanak itt a fiatalok! Hányok ettől. Miért? Talán, hogy minél hamarabb megöregedjünk és tudjuk használni ezt az Épületet amit fürdőnek csúfolnak?! Szétvernek mindent a hozzá nem értők, épületet,társaságokat,emberi kapcsolatokat... És ezek (:p) nem is élnek a saját maguk által kreált torz szüleményeikkel! Mint ahogy előtte sem láttam 1et sem pl. a fürdő környékén...
  Lesz itt még újragondolva az idei költségvetés, ha majd a "fürdő" által tátongó lyukakat kell tömögetni. Summa summarum, a városnak a "gazdája" a felelős! :) S talán megéljük azt is, hogy személyi felelősséggel fognak tartozni tetteik után.
  Tudom nem lehet mindenkinek egyesével a kedvére tenni, de már kicsit gusztustalan, hogy ennyire beleszólnak az ember életébe ezek...a politikusok(?)”
 • 1. papika56 2012. február 09. 11:48
  „Jóóó azért ezt olvasni. Felelős gazdája van a városnak.
  Nincs milliárdos tartozása mint pl. Vásárhelynek. Pedig oda több milliárd ft csurgatott orbán és bandája.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma még van tüdőszűrés Kiszomboron

Kiszombor - Az Ady Endre Művelődési Ház udvarán ma zárul az egy hete zajló tüdőszűrés; aki eddig nem… Tovább olvasom