Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

6 milliárd a tét Makón

Makó - Még tartott a választási kampány, amikor kiderült, hogy – akárcsak Szegeden a Mars tér – Makón a fürdőberuházás kifizetése bizonytalanná vált.
A Makovecz-épület pénzügyi hátterét most vizsgálják, 45 napig tart. A 3,6 milliárdos beruházáshoz több más projekt is kapcsolódik, így ha a fürdő ügye elbukik, bukik vele a többi terv – összesen 6 milliárdnyi fejlesztés sorsa válik kétségessé Makón. Melyek ezek a tervek?

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szerdai Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. scott1 2010. november 08. 18:33
  „Debrecen az EB pályázati helyszínünk egyike. A klub már üzletszerűen működik évek óta, ez annyit jelent, hogy a bevételeiből él ami után adózik is. Az államnak évek óta több száz millió forintot adózik, a tavalyi évben a bajnai kormány büdzséjébe már több mint fél milliárd forintot tett be... A csapat folyamatos nemzetközi szereplése miatt vált szükségessé a stadion megépítés, ami nézőszám növekedést is fog okozni, ezáltal további adóbevételeket fog jelenteni. A megépülést követően nem kell Pesten standiont bérelniük, a rendezőgárdájuk biztosíthat, a csapatnak és a szurkolóknak nem kerül súlyos anyagiakba a "hazai meccsekre" való utazás, a város szállodáiban szállnak meg a nemzetközi meccsre érkezők... az új stadionban megrendezésre kerülő nemzetközi mérkőzések és válogatott meccsek újabb bevételt fognak jelenteni a városnak és az államnak egyaránt... így már teljes a hozzászólásod T. 35!”
 • 35. Makoiner 2010. november 08. 15:10
  „Friss hír:

  "Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a kormány vasárnap döntött arról, hogy Debrecen önkormányzatával közös projektcéget hoznak létre annak érdekében, hogy a városban felépülhessen a futballstadion és a helyi csapat rangos mérkőzéseken is tudja az ellenfelet fogadni. Erre a kormány két év alatt, két részletben 10 milliárd forintot szán.
  ..."”
 • 34. Tony_Soprano 2010. november 07. 17:54
  „http://www.youtube.com/watch?v=3qwp0DYAC88&feature=related Makóra illik:):D”
 • 33. scott1 2010. november 07. 13:26
  „"romboljunk le mindent, amit nem mi találtunk ki" - az előző kormány által kitalált (vagy inkább politikai nyomásra kikényszerített mint ez is) pályázatok a 2013-ig tartó EU-s költségvetés, magyarországi támogatások keretének közel 2/3-t már előre megpróbálta lekötni, az új kormánynak szinte semmi teret nem hagyva. Éppen ezért joga van ahhoz, hogy megnézze, mit kellene támogatnia. Nem akarnak újabb 40 cm magas kilátókat, fatuskókból eszkábált pihenő "központokat", síkvidéki autópályán alagutakat, családi ház értékén készített buszmegállókat támogatni...
  És végül olyan bábukra gondolsz, akik mindent pártérdekből tesznek? Olyan pártkatonákra akik, Gyurcsány Ferencet is 100%-kal erősítették meg a Parlamentbe, amikor az bizalmatlansági szavazást kért maga ellen...”
 • 32. nagyi8 2010. november 07. 12:39
  „Kedves ,,31. kergezerge 2010.11.07. 10:59 ,,

  > Lehet, hogy Ön Mágoriné?
  Biztos nem.
  Egy civil, párton kívüli vagyok.

  > Na mindegy... ha ilyen pontos adatai vannak (voltak) miért nem tett feljelentést,
  Azért nem, mert én nem lopásról beszélek, hanem átverésről, hazudásról (a Makói Önkormányzat hazudik). A hazudás és átverés az még nem büntethető. Sőt, még a 300 milliós pályázati hazudás sem büntethető. Az a hazudás sem büntethető, amikor a vörös önkormányzat azt hazudta nekünk lakosoknak, hogy a fürdő iratait - közberuházás, nyilvános - meg tudjuk nézni. Nem engedték meg. A Szegedi Városi Bíróság megállapította az MSZMP utódainak (MSZP, SZDSZ azaz PSZM) jogfosztását velünk lakosokkal szemben, a makói adófizetők ellen. De ezzel a hazudók tovább hazudtak.

  A Mágoriné és az ,,ellenzéki politikája" az egy szégyen.
  Az elmúlt 3 évben tolta a fürdő és vörös báró szekerét, hogy a szavazás előtt 1-2 héttel ellene forduljon. Nem hiteles sem ő, sem a Fidesz sem.

  A Mágoriné azt meséli, hogy a Buzás átverte a pályázattal.
  Ez nem igaz.
  A Mágoriné ott ült éveken át a Fürdőfejlesztő KHT felügyelő Bizottságában. Látta a pályázatot, csak el kellett volna olvasnia. Nem olvasta el, főleg az anyagi részét. A saját hibáját - jellemtelenül - a milliárdos vörös báróra tolja. Én nem védem a milliárdosokat, de a Mágorinét sem. Jellemtelen alak mindkettő. Összepasszolnak.

  > Bár ha jól gondolom sajnos Ő is csak egy olyan bábu, mint többen a Fidesz soraiban!
  Igen, a Mágoriné is csak egy bábú.
  A Fidesz és a mögötte álló hatalmasságok bábúja, azoknak, akiket nem is ismer személyesen.
  Ne feledjük, a milliárdos vörös báró azért fogott össze a Fidesszel, hogy minket, lakosokat együtt, közös erővel becsapjanak, milliárdos adósságokat kényszerítsenek ránk, gyerekeinkre és unokáinkra.

  Mi civilek a beruházás első pillanatától tudtuk, hogy ez ráfizetéses lesz. De elnyomták a népet.
  A milliárdos vörös báró tudta, hogy a Fidesz segítségére van szüksége, ezt az óriási veszteséget a város torkán lenyomni, mint ahogy a kacsát tömik.

  Mert a demokrácia nincs még itt Makón. Sem a Buzás-félék MSZMP?MSZP, SZDSZ (Marosvári, Dr. Siket I.), sem pedig a Mágoriné-féle Fidesz / MSZMP ( a mai Fidesz tagok a volt MSZMP-tagjai) által. Ezért marad még jó darabig Makó és Kistérsége szegény, reménye fosztott, meghazudtolt.
  .
  A megtisztulás még nem kezdődött el a szülővárosomban.
  .”
 • 31. kergezerge 2010. november 07. 10:59
  „Kedves Nagyi8!
  Lehet, hogy Ön Mágoriné? Na mindegy... ha ilyen pontos adatai vannak (voltak) miért nem tett feljelentést, ha pedig "benne" volt, akkor most miért hárítja a felelősséget? Mágori Józsefné is tehetne a makóiaknak egy nagy szívességet, ne vádaskodjon a He**i Plusz oldalain, hanem álljon a fürdőberuházás mellé (ha már eddig azt tette) és ne vegyen részt FIDESZ "romboljunk le mindent, amit nem mi találtunk ki" kampányában. Bár ha jól gondolom sajnos Ő is csak egy olyan bábu, mint többen a Fidesz soraiban!
  De hamarosan eljön az idő, hogy azt fogjuk hallani: Orbán takarodj!”
 • 30. nagyi8 2010. november 06. 15:35
  „Tisztelt Olvasók!

  2008-ban azt mondták az önkormányzatiak az új erőszak-fürdőről, tanulmányokra hivatkozva:
  - az első 4 évben veszteséges lesz,
  - a 4. év után null-szaldós,
  - 8 év múlva az önerőt megkereste a fürdő,
  - 16 év múlva pedig a bankhitel is vissza lesz fizetve.
  (ma már ebből semmi sem állja a sarat)

  A Makói Önkormányzat 2008.02.08.-án benyújtotta az erőszak-fürdőpályázatot. A lakosság beleszólása nélkül. Májustól rendeztek utólag 5 lakossági fórumot, aminek már semmi jelentősége nem is lehetett. Teljesen kizártak minket, lakosokat!

  Mintegy 6´000 lakos írta alá azt a petíciót, ami ,,egy sokkal olcsóbb fürdőt" kért, azaz a 2001-es 2 milliárdos tervet. Az önkormányzat figyelmen kívül hagyta ezt. Mint ahogy a helyi fürdővel kapcsolatos népszavazási kérelmet is. Azért nem történt társadalmi egyeztetés, mert a lakosság nem fogadta volna el a beteges, gigalomániás Buzás-erőszak tervet.

  A Makói Önkormányzat 2009. november 4-i ülésén megszavazott -
  MSZP -PSZM-FIDESZ többség
  az építési költségen - 3.6 milliárd - FELÜL
  mintegy 3 milliárd veszteséget:
  http://www.mako.hu/files/testuleti/20091104/19c.pdf
  Ehhez jönnek még a kamatok, kezelési költségek, előre nem látott drágulások, deviza veszteség. (Makón ezekről a tételekről nyilvánosan még senki nem beszélt. Miért nem?)
  BRUTTÓ, összesen eddig több mint 8 milliárd a fürdő.
  A veszteségek nem maradnak 3 milliárdnál, hanem a duplája is lehet!
  A 8-9 milliárdos őrület:
  Építési költség: 3.6 milliárd (ennek a fele EU-pénz)
  (eddig) Megszavazott veszteség: 3 milliárd
  Deviza veszteség CHF/HUF:
  mai szinten a régi 140.- HUF/ CHF helyett ma 220.- a bankhitelre 1.6 milliárd!
  Kamat, kezelési költség évi, (hány évig????): 200 millió, de közben ez 300 millió lett!!!!!!!!!!!!
  Szokásos építési drágulás: kb. 500 millió (Hagymaház 30-40%-al lett drágább)
  A legújabb bennfentes hírek szerint nagy drágulásra lehet számítani!

  A fenti 3´000´000´000-os veszteség megszavazói között voltak 2009.11.04.-én:
  - mint ezt a szavazati névsorból láthatjuk -
  a szégyen ,,jobboldaliak" is: Mágoriné, Orbán I. és a Nagy-GY. J.
  Szóval a Fidesz is hátba támadott minket!
  A makói ellenzék végig nagyon gyenge volt és az ma is.
  Ezért is lehetett eddig, 16 évig, egy Buzás-féle Magukfajta hatalmon.
  Mondjuk ki: Az ellenzék gyengesége is hozzásegítette a hatalomhoz és a város
  munkanélkülivé kényszerítésére.

  Makovecz: ,,Szándékosan tették tönkre az országot az MSZP-SZDSZ, ezt jól végezték el!!!"

  Ja igen!
  A szegedi kb. 7-8 milliárdos fürdő a lakosságnak nem kerül egy fillérjébe sem!
  Akkor azt hasonlítsuk össze a makói őrültséggel, amikor itt a lakosságot szívják le.

  Makón politikai okok miatt milliárdok folytak, ,,szavazat gyűjtésre". A fürdőbe több mint egy évtizedig évi 100-150 milliót hajított ki az önkormányzat. Hasonló nagyságrendű a Kulturális Kht.-ban kifolyt összegek. Csak ezek 3-5 milliárdot tesznek ki évtizedes viszonylatban, amit a fürdő fejlesztésbe fektethettünk volna.
  S ha ezekből befolyt többlet hasznot is figyelembe vennénk, akkor a legalább a dupláját veszítettük. Ezekhez a veszteségekhez kell figyelembe venni a mai BRUTTÓ 8-9 milliárdos árat is.

  Fizetni fognak a mai fiatalok és az unokák is.

  Ennek az erőszaknak van személyi felelőse is:
  a milliárdos Dr. Buzás Péter polgármester (MSZP-PSZM).
  Az országos választásokon 20%-al vesztett a Fidesz ellen, nem lett képviselő, végre.

  Közben jogerőre emelkedett a Szegedi Városi Bíróság ítélete is 2010. január 12-én, miszerint a Makói Önkormányzat jogtalanul zárta ki a lakosságot a fürdő ügyében. HAZUDOTT az önkormányzat nekünk: http://www.mako.hu/files/20080523.pdf
  Amit leírtak, nem tartották. A fenti jogerőre emelkedett ítéletet a MakóTV ,,gyűlöletbeszédre" hivatkozva megtagadta az Erőszak-Buzásék nyomására..

  S amíg Makón a munkanélküliség kb. 50%-os - bejelentettek, nem bejelentettek, feketén foglalkoztatottak és a kényszer rokkant nyugdíjasok -, addig a milliárdossá vált MSZP politikus Buzás összefogott a milliárdos fürdő veszteségekben a multimilliomos fideszesekkel. A vörös diktatúrát felváltotta a narancssárga. Ezért is nem fejlődhet ez az ország: Diktatúrából esik a diktatúrába. A milliárdos sosem tartott semmit a társadalmi egyeztetésről: A vizitdíj, Társadalom Biztosítás (TB) ügyeiben a népszavazáskor a lakosság 86%-al kirúgta a Buzásék (MSZP) és bandája (SZDSZ) szórakozását 2008-ban. Akkor a Buzás a TB-fórumon ugyan úgy nyilatkozott, mint 2010-ben a Mágoriné (Fidesz) a fürdőről: Nem érdekli a lakosság többségének a véleménye, csak a saját véleményét képviseli. Ez a (demokratikus) diktatúra.

  S a legújabb eseményekhez. Az 1. Civil Makói Híradóban (CMH) már 2008. július 28.-án leírtuk a fürdő építkezésnél tapasztalható szabály- és igazságtalanságokat. Senki nem lépett fel mellettünk, az ellenzék sem. Mágorinéék (Fidesz) sem. Akkor még ők lojálisak voltak a Buzás-erőszakkal, - a mi pénzünkön -. A következő CMH kiadásokban részéletesen leírtuk úgy a Buzásék jogsértéseit, mint a Szegedi Bíróság ítéletének jogerőre emelkedését is, miszerint megfosztottak a senkiháziak minket, lakosokat a betekintési jogainktól. A Fidesz és a Mágoriné-félék hallgattak. A CMH-kat saját pénzünkön tettük közzé. Amit ma a Fidesz és Mágorinéék nagy hangon ordítanak - az évi kamat 300 millió - nagyságrendben - mi már évek óta írogatjuk a CMH-ban. Senki nem hallgatott ránk. Ezeket elküldtük a legmagasabb Fidesz vezetésnek is. Amit ma a Fidesz hozzátett az, hogy az önkormányzat lehazudta az összeget a pályázatból. Sem több sem kevesebb.

  Mennyi is a Buzás-erőszak-fürdő BRUTTÓ ma? Itt több szempont is van.
  1. Sem a milliárdos vörös bárónak, Buzásnak, sem a Mágoriné (Fidesznek) nem érdeke ezt rajtunk, szegény lakosokon kívül az asztalra tenni. A látszat ellenzéknek, Fidesznek azért nem, mert CSAK AKKOR LESZ LÁTHATÓ, HOGY MIT ALUDTAK EL AZ ELMÚLT HÁROM ÉVBEN.
  2. A BRUTTÓ ÁR NAPONTA VÁLTOZIK FELFELE!
  3. Még egyszer az újabb adatokkal:
  építési költség 3.6 milliárd (fele EU),
  üzemeltetési veszteség előre megszavazva, Mágoriné (Fidesz is): 3 milliárd,
  deviza veszteség CHF-HUF: kb. 1.6 milliárd,
  kamat, kezelési költség: évi 300 millió, 5 évre, 1.5 milliárd,
  KÖTBÉR FIZETÉS A LEÁLLÁSÉRT (újabb veszély), NAPI 10 milla, kb. 100 napra: 1 milliárd
  ,,szokásos" drágulás: 500 milla

  MA BRUTTÓ: kb. 11.5 milliárd. Köszönet Petinek és Andreának. Összefogtak ellenünk!

  S ezt egy 3.6 milliárdos fürdőért. Szégyelljétek magatokat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Tisztelettel”
 • 29. dédi8 2010. november 06. 14:08
  „Bocsánat rosszul írtam. Nem az elmaradt kamatot, hanem a 1,5 milliárd forintot kell visszafizetni az Uniónak a banki kamat 2X-vel növelve.
  Tehát sokkal rosszabb a helyzet, mint gondoltuk.
  Remélem még időben leállították a tehetségtelen, dilettáns szakértőkkel megíratott pályázatot. Vagy nem is annyira tehetségtelenek és valaki mondta nekik, hogy mit írjanak. A sok eltűnt pénzből meg csurrant is nekik valami. A csődbe menő fürdőt meg átjátszották volna valami szoci havernak olcsón. Régi szoci trükk a mi bőrünkre, a mi adónkból.”
 • 28. Tony_Soprano 2010. november 06. 10:11
  „carandi 2010.11.05. 18:08
  Szegfű utcán rosszul lett a tulaj és a kutyái szedték szét, tegnap előtti halott állítólagos talált nővel mi a helyzet Délmagyar, van itt téma csak írni kellene róla!”
 • 27. exchange 2010. november 05. 20:06
  „"ja és szerinted mért rágalom ez tegnap nyilatkozott Mágoriné Andrea kétlem hogy a Délmagyar megírja , a rádióban benne volt." Ja télleg volt sajtó tájékoztató láttam a tv-ben. Bár szerintem a Makói fidesz csak csinálja tovább a cirkuszt, mert nem tetszik nekik a választási eredmény. Mellesleg a fidesz inkább azon agyaljon hogy miért van még mindig teli a város Fidesz Plakátokkal??????? Vagy jó lesz négy év múlva még? voltaképp csak a dátumot kell átírni. Ugyanez vonatkozik a Városépítőkre. Mszp-set én nem láttam mert ami a Bérpalotánál van az nem kampány anyag hanem reklám a jövő Makójáról (Kiadta Makó Város önkormányzata ez van ráírva). :D”
 • 26. dédi8 2010. november 05. 19:17
  „19. hozzászólás 2kedő 2010.11.04. 18:05
  Nagyon érdekes, hogy a több ezer beadott Uniós pályázatból összesen, csak valami 20 ilyen "hibás" pályázatot adtak be a drága szoci polgármesterek. Érdekes, milyen egy rugóra járt az agyuk.
  A másik oldala a kérdésnek meg az számotokra kedves szoci beírogatók, hogy miért nem hallgatnak a csalásról, hiszen megakadhat a fürdő építése. Talán csak azért, mert a hiba napvilágra került. Ha ez 5 év múlva történik, akkor a rosszul, direkt hibásan folyósított kölcsön elmaradt kamatainak a banki kamat 2x-ét kellene visszafizetni az Uniónak.
  Ebből számomra az derül ki, hogy néhány nagyvolumenű Uniós pályázat direkt rosszul lett beadva, politikai megrendelésre lett aláírva, majd utánam a vízözön módszerrel lett elindítva.
  Az ilyen és ehhez hasonló polgármesterek veszélyeztetik a város jövőjét! Igenis ki kell vizsgálni a visszaéléseket és helyére kell pakolni a csalások után keletkezett károkat.”
 • 25. carandi 2010. november 05. 18:08
  „Megettek a kutyák valakit Újvároson ki tud róla valamit??”
 • 24. Tony_Soprano 2010. november 05. 05:52
  „zolcsi44 Kicsit jobban el kéne olvasnod! 100 milliót írtam csak , ja és szerinted mért rágalom ez tegnap nyilatkozott Mágoriné Andrea kétlem hogy a Délmagyar megírja , a rádióban benne volt.”
 • 23. buzástakarodj 2010. november 04. 20:39
  „kedves zolcsi44, szerintem te tegyél feljelentést az ügyészsÁgen, ha megtalálod a cégregisztÁrben. Kénytelen vagy ezt megtenni, mert itten rágalmazás esete forog fenn és te, mint állampolgÉr kötelességed ezt megtenni.”
 • 22. zolcsi44 2010. november 04. 20:08
  „OK. renbden van amit itt elöttem többen irtak. Lehet, hogy igaz, leht, hogy nem.
  Tony-S irod " 100 milliárdot el tudnának tüntetni nyom nélkül" ha ez igy van és bizonyitani tudod és nemcsak rágalmazol, mint egy piaci kofa.. AKKOR MIÉRT NEM TESZEL feljelentést az ügyészságen.
  Mert igy hiteltelenvagy!!! Csak az ocsmány dumád tetszik annak akinek.”
 • 21. Tony_Soprano 2010. november 04. 19:46
  „Fórumozó társaim! CSAK NEKTEK, CSAK IDÉN KARÁCSONYRA! Kérj ilyent a családtól, én már rendeltem is Petyusnak!
  http://www.szuleteslap.hu/celeb-figurak”
 • 20. buzástakarodj 2010. november 04. 19:05
  „A szoci éra alatt valóban azok voltak, mint a mellékelt ábra mutatja érdemes volt leváltani őket. Remélem a felelőségrevonásuk sem marad el, hiszen politikai megrendelésre cselekedtek.”
 • 19. 2kedő 2010. november 04. 18:05
  „Csak egy kérdés!: A DARFÜ miért írta alá a szerződést,ha az ennyire szabálytalan???
  Ezek szereint ott is csak dilattánsok vannak!”
 • 18. Tony_Soprano 2010. november 04. 10:11
  „Köszönöm bakosandras
  Azért írhattatok volna róla:):D”
 • 17. bakosandras 2010. november 04. 09:18
  „Egy királyhegyesi úti tanyatűzhöz vonultak, 3 autóval.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguld a kicsi kocsi Juhász Józseffel

Eddig 3000 kilométert tett meg a makói Juhász József azzal a használt kis Polskival, amelyre fórumozóink dobták össze neki a pénzt. Tovább olvasom