Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

90 százalékkal kevesebb gáz fogy

Pitvaros - Saját és mások erdejét is gondozza a pitvarosi önkormányzat, a nyesedékkel, ágakkal a község két központifűtés-kazánjában fűtenek. Nemcsak vágnak, ültetnek is: a település engedélyt kapott erdőgazdálkodásra, smaragdfát telepített.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Két éve tavasszal 12,5 millió forintot nyert a Belügyminisztérium pályázatán Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros. Az önkormányzatok hazai gyártású, fával, szalmával, aprítékkal is fűthető központi fűtéses kazánokat vettek. A berendezések előnye, hogy puffertárolóval működnek, nem kell éjjel-nappal felügyelni az üzemelést. A BM elképzelése az volt a támogatással, az energiatakarékosság segítése mellett, hogy a közhasznú foglalkoztatottak gyűjtsék, kezeljék a tüzelőanyagot, kitakarítva az elhanyagolt árkokat, erdők alját. A kazánok mindhárom településen beváltak. Pitvaroson a hőszivattyús és napkollektoros korszerűsítéssel együtt hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat 90 százalékkal csökkenthette a gázfelhasználást intézményeinél.

Az egyik kazán az óvodában, a másik a polgármesteri hivatalban működik, ezen a télen gallyakkal, nyesedékkel, szalmával, kukoricaszárral tüzeltek mindkettőben. Az önkormányzat szeretett volna biobrikettgyártó gépet működtetni, de ezt a megszorítás miatt el kellett halasztani. Bálázni azonban tudják a zöldhulladékot, még a lenyírt, szénává szárított füvet is. A programnak van egy másik hozadéka is. – Vannak helyi tulajdonosok, akik hozzájárultak, hogy az erdejüket a mi munkásaink gondozzák, és ezt a munkát az önkormányzati erdőben is végezték – mondta Radó Tibor polgármester. – A vastagabb ágakat azok kapták, akiknek nincs pénzük tüzelőre, a gallyakat az önkormányzati kazánokban tüzeljük el. A község hatósági engedéllyel erdőgazdálkodásba fogott. A saját területein, és ott, ahol erre lehetőséget kapott, energianövényeket ültetett, például smaragdfát, amely 8 évesen 30 centiméter átmérőjű törzzsel rendelkezik, hatalmas leveleit takarmánynak használják, nyúltápot készítenek belőle, virágja pedig jó mézelő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyilkol az orvvadász az apátfalvi határban

Hiába ajánlott fel a magyarcsanádi vadásztársaság elnöke 100 ezres nyomravezetői díjat, nincs még meg az orvvadász. Tovább olvasom