Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

910 ezer lesz a széfszámla Makón

Makó - Csaknem egymillió forintjába kerül a makói kórháznak, hogy megvegye az egészségügyi szaktárca által előírt széfeket. Meg is rendelte február 15-éig – ha ezt elmulasztotta volna, a működési engedélye kerül veszélybe.
A kórtermekben lopás nemigen fordul elő, mert most is vannak zárható biztonsági szekrények, de ezek nem felelnek meg a tárca előírásainak.

A makói Kórház is megrendelte azokat a széfeket, amelyek beszerzését, felszerelését az egészségügyi szaktárca minden egyes betegágy mellé kötelezővé tette az intézményeknek. A minisztérium egyébként eredetileg február 15-i határidővel írta elő megvásárlásukat. Utóbb azonban, mivel kiderült, ilyen rövid idő alatt ezt nem lehet megoldani, úgy módosította az előírást, hogy eddig a határidőig kell szerződést kötni a megvásárlásra. A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház gazdasági igazgatója, Pásztor István lapunknak elmondta: kétszáz darabot rendeltek egy debreceni cégtől darabonként 3800 forint+áfás áron; összesen 910 ezer forintot kell költeniük a beruházásra, amire külön pénzt nem kaptak. Tizenöt társaságtól kaptak árajánlatot, ez volt a legkedvezőbb – nagyjából az átlagár felét kérték csak.

Pásztor István gazdasági igazgató a belgyógyászat egyik most használatos szekrényénél. Fotó: Miskolczi Róbert

A szerződést már aláírták, a széfek április eleje-közepe körül érkeznek meg, akkor szerelik be őket az éjjeliszekrényekbe. A hússzor tizenöt centis, tíz centi vastag fémkazettáknak egyébként nem csak számzárja lesz, kulccsal is lehet nyitni, gondolva azokra, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudják megjegyezni a kombinációt. Természetesen nem minden ágyhoz szerelnek belőlük; a Kórháznak 283 ágya van, amiből biztosan 240-250 foglalt mindig, de például a csecsemőosztályon, vagy a pszichiátrián ápoltak nem kapnak.

Mindenütt megrendelték

A szegedi klinikai központ 1300 széfet rendelt meg – ezekből már érkezett is – , a szentesi Kórház pedig 360-at. Hódmezővásárhelyről most sem kaptunk információt.

Pásztor István elmondta: a széfek használata várhatóan az ápolószemélyzet feladatait növeli meg, hiszen ezen túl leltárt is kell vezetniük. Egy-egy beteg átlagosan öt-hat napot tölt az intézményben – valamennyiüknek fel kell jegyezni, mit raktak a széfbe, és azt is írásban rögzíteni kell távozásukkor, hogy mindent hiánytalanul megtaláltak.

A kórtermekben egyébként eddig is volt minden betegnek külön, névre szóló és biztonsági zárral ellátott szekrénye. Ezek a széfek beszerelése után is a helyükön maradnak. A gazdasági igazgató úgy emlékszik, mióta az intézményben dolgozik, még nem fordult elő lopás.

Olvasóink írták

 • 5. odli 2008. március 04. 21:03
  „Lehet, hogy lopás nem fordult elő, de két hete egy 84 éves beteg éjjeli szekrényének fiókjából a takarítónő kidobta a protézisét - és még elnézést sem kértek tőle. Lehet, hogy a műfogsort kell a jövőben a széfbe zárni?”
 • 4. naív 2008. március 03. 11:47
  „Az intézményben még nem fordult elő lopás,sőt külön zárható szekrények is vannak!Vki meg tudja mondani h akkor minek kellett 1 millát kidobni az ablakon????”
 • 3. ruty 2008. február 27. 18:24
  „Nem árt, ha új csalási technikáikra
  felkészültök, mert a jelenlegi hatalom fél és ezért mindenre képes!

  Subject: VIGYÁZZATOK, népszavazási trükk!

  Vigyázzatok!

  A 2008.03.09-i népszavazáson 3-féle színű szavazócédula lesz: zöld,
  fehér és lila.
  DE az egyes színekhez nincsenek hivatalosan hozzárendelve a
  kérdések!!!
  Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy pl. 2 különböző színű
  szavazócédulán ugyanaz a kérdés fog
  állni, vagy akár mindhárom cédulán is!!

  Ezért ELLENŐRIZNI KELL, hogy
  1. mindhárom színből kapjatok szavazócédulát szavazáskor
  ÉS
  2. Mindhárom kérdésből kapjatok szavazócédulát!
  3. Ha valamelyik nem stimmel, azonnal jelezzétek ott helyben, még
  mielőtt a fülkébe vittétek volna a
  szavazólapokat!

  Ha csak gépiesen az "IGEN"-eket x-elgetitek, és nem nézitek meg, hogy
  mire adjátok a voksotokat,
  könnyen értékes szavazatokat veszíthetünk el!

  TERJESSZÉTEK!!!!!!!!!!!”
 • 2. egyszerű vállalkozó 2008. február 27. 07:13
  „Úgy kellettek ezek a széfek mint ablakos tótnak a hasraesés.Ez az egy dolog hiányzott már csak az egészségügyből!Minduntalan azt látom, hogy kis országunkat idióták irányítják.Szerintem, ha valaki kórházba megy hagyja otthon a fukszait és már nem is kell a széf.Vagy netán valamelyik elvtársúrnak valakije széfeket forgalmaz?Felháborító! Kötszert meg vigyél magaddal, mert véletlenül arra már nem maradt pénz.”
 • 1. K Zsolt 2008. február 26. 20:31
  „És mennyi kerül az elfelejtett kódok miatti lakatos munkadíj majd a későbbiekben ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új csatorna épül Lesiben

Makó - Megoldódnak a makói Lesi városrész belvízgondjai annak a tizennégymillió forintos beruházásnak a jóvoltából, amelynek keretében új csatorna és egy szivattyú épül a területen. Tovább olvasom