Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

91 évesen valósíthatta meg ötven éves álmát

Kiszombor - Fél évszázados álmát valósította meg a Kiszomborról elszármazott, 91 esztendős Husztik György azzal, hogy egykori házánál emléktáblát avathatott dr. Bruck Dezső tiszteletére. Az orvos gyermekkorában megmentette az életét – az egész falu szerette, a holokauszt áldozata lett.
Emléktábla hirdeti a kiszombori Csatorna utca 9. számú ház falán: itt élt és gyógyított dr. Bruck Rezső orvos, akit családjával együtt 1944-ben deportáltak. A táblát nem az önkormányzat vagy valamilyen szervezet készíttette, hanem egy magánszemély, a faluból elszármazott Husztik György.

Urbancsok Zsolt (balról), Husztik György, Szegvári Ernőné és Báron Zsuzsanna.
Urbancsok Zsolt (balról), Husztik György, Szegvári Ernőné és Báron Zsuzsanna.

A 91 esztendős, most Balatonalmádiban élő férfi korábban is támogatta szülőfaluját adományokkal: a helyi bibliotékának 300 ezret adott könyvek vásárlására, az iskolának 100 ezret sportszerek beszerzésére, de olyan is előfordult, hogy egy osztályt Almádiba invitált kirándulásra.


Ki volt dr. Bruck Dezső?

Dr. Bruck Dezső Zomboron született 1897-ben. Tanulmányait Szegeden, Budapesten és Bécsben végezte, praxisa mellett tudományos szakírói munkát is végzett az elmekórtan területén. Az I. világháborúban 1915-től valamennyi fronton harcolt, és több kitüntetést kapott – tudtuk meg Urbancsok Zsolttól, aki a makói levéltár igazgatója. A köztiszteletnek örvendő orvost és családját – más zsidó származásúakkal együtt – 1944. június 16-án deportálták. 

Mint lapunknak elmondta, a táblát már legalább 50 éve szerette volna elhelyeztetni ott, ahol az orvos háza állt. Nem pusztán azért, mert az egész falu szerette, tisztelte áldozatos munkájáért, de azért is, mert gyermekkorában megmentette az életét. Akkoriban – mesélte – a falutól 4 kilométerre lévő tanyán laktak, a doktor úr pedig hónapokon át járt hozzá kerékpárral nap mint nap esőben, hóban, hogy kezelje. Jellemző, hogy a zsidóüldözés idején a tanyák lakói felajánlották, hogy családjával együtt elbújtatják, ő azonban azt mondta, osztozni akar a sorsban, ami a népének jut.

Husztik György ebben az időben katona volt. Amikor hazatért, megdöbbenve értesült arról, hogy az orvost családjával együtt deportálták, és – úgy tudja – még úton Újszeged felé valamennyien öngyilkosok lettek. Nem sokkal később Husztik György és családja lett üldözött: elvették két tanyájukat, földjeiket, édesapját és őt is elhurcolták. Élete ennek ellenére végül szerencsésen alakult: gyári munkás lett, majd a ranglétrán felfelé haladva műhelyvezetőként ment nyugdíjba – az orvost, aki az életét megmentette, sosem tudta elfelejteni.

Az emléktáblát Szegvári Ernőnépolgármester, a makói zsidó közösséget képviselő Báron Zsuzsanna ügyvéd és a Makó környéki zsidóság kulturális hagyományait ápoló Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke, Urbancsok Zsolt társaságában avatta most fel. Az orvos keresztneve egyébként ezen Rezsőként szerepel, mert Husztik úr így emlékszik rá, a levéltári dokumentumok szerint azonban Dezsőnek hívták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perben, de nem haragban a moziért

Perben áll egymással a mozi épületéért az ipartestület és az önkormányzat - 3 hónapja várják a Kúria végső döntését. Tovább olvasom