Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

96 évesen árul a makói piacon

Makó - A makói piac legidősebb kofaasszonya, Nékó Istvánné 96 esztendős. Marika néni piacos napokon csupán három órát alszik, hogy időben kiérjen kis asztalához. Mindenki mosolyogva köszön neki – 22 éves kora óta árul itt zöldséget.
Nékó Istvánné tegnap hajnali 1 órakor feküdt le, mert azok a termelők, akik régóta szállítják neki a zöldségféléket, éjfélre hozták meg az árut, és azt még szét kellett válogatni, elő kellett készíteni a másnapi vásárra. Mindössze háromórányi alvás után, 4-kor kelt, majd terményeivel a közeli Deák Ferenc utcai otthonából átsétált ahhoz a kis asztalhoz, ahol portékáját évtizedek óta kínálja a piacon a makóiaknak. Ebben önmagában sok különös még nem volna, hisz ilyen a piacos élet – csakhogy Marika néni idén 96 esztendős. Ő a makói piac legidősebb kofaasszonya.

22 éves kora óta árul itt. Szentesen született, a Maros-parti városba úgy került, hogy miután kereskedői oklevelet szerzett, ide jött férjhez. Régebben saját bódéja is volt, zöldséget és gyümölcsöt is árult – ma már csak néhány zöldségfélét, amit nem kell mérlegelni, darabra vagy csomóban is lehet kínálni. Amúgy szép emlékeket őriz a régi, hangulatos piacokról, nem csoda, hogy szinte mindenki köszön neki, ő pedig kedvesen mosolyogva viszonozza az üdvözlést. Mi a különbség a régi és a mostani piacok között? Mindenekelőtt az – mondja – , hogy ma már a kereskedő sokkal nehezebben boldogul. Egyrészt azért, mert az embereknek kevesebb a pénzük, másrészt pedig mert, ahogy ő mondja, sok a „kupec", azaz az olyan árus, akinek valójában nincs kereskedői végzettsége, nem is adózik, pedig nem a saját terményét árulja.

Nékó Istvánné mindig ügyel arra, hogy csak jó minőségű árut vigyen a piacra. Fotó: Dobó Dolli
Nékó Istvánné mindig ügyel arra, hogy csak jó minőségű árut vigyen a piacra.
Fotó: Dobó Dolli

Ha épp nem piacozik, Marika néni tévézik vagy olvasgat. Egyedül, pontosabban – mint mosolyogva megjegyzi – a kutyájával együtt lakik. Hét testvére közül már egy sem él. Özvegy, kétszer kötött házasságot, egy mostohafia és egy lánya van, utóbbi Szegeden él és három családja van – gyakran látogatják, sok mindenben segítik őt. Ugyanakkor, bár a nehezebb munkáktól már kímélnie kell magát, a ház körül mindent megcsinál. Egészsége kitűnő, mindössze vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed. Hogy mi a hosszú élet titka? Szerinte az, hogy mindig dolgozott, sosem tétlenkedett – most sem bír otthon maradni, ha várja a piac.

Olvasóink írták

  • 2. napiszar 2009. június 14. 20:26
    „Nékó néni szavaival élve sok a kupec,nem bántani akarom minden tiszteletem az övé de 30-éve gyerek fejjel az akkori Bosnyák piacról ismertem meg ahol ő se termelő volt,tehát kupec csak akkor ezt még büntette a rendszer!”
  • 1. lacipapa68 2009. június 12. 00:09
    „Jó egészséget kívánok a néninek,és ha a piacon járok,tutira meg fogom nézni a portékáját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az iskola Csanádpalotán

Makó - Részben pályázati támogatásból, részben saját forrásból felújította az általános iskola felső… Tovább olvasom