Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A 43-ason próbáltak meglógni a sofőrök

Makó - Makóhoz közel, az M43-as autópályán csütörtökön összehangolt ellenőrzést tartottak a rendőrök, a vámosok, a közlekedési hatóság emberei. A szakember szerint a románok gyakran útnak indulnak olyan autóval is, ami veszélyes.
Összehangolt akciót tartottak a hatóságok csütörtökön az M43-as autópálya Szeged felé vezető szakaszán Makó után: a magyar rendőrök mellett szerb és román egyenruhások, vámosok és a közlekedési felügyelet emberei is bekapcsolódtak a nemzetközi ellenőrzésbe.

A teljes elterelés délelőtt fél 11-kor kezdődött, a kamionosok között gyorsan híre ment a fokozott ellenőrzésnek. A rendőrök is léptek: a 43-ason „menekülő" sofőröket még Makó határában az autópálya felé terelték. Az év közben építési területként használt Kéthalmi pihenőhely pillanatok alatt megtelt a Szeged felé tartó járművekkel. A rendőrök az úti okmányokat, a vámosok – kutyával megerősítve – a csomagokat, a közlekedési hatóság munkatársai az autók műszaki állapotát vizsgálták.

Összehangolt ellenőrzést tartanak a rendőrök az M43-ason Makó térségében. Fotó: Segesvári Csaba
Összehangolt ellenőrzést tartanak a rendőrök az M43-ason Makó térségében.
Fotó: Segesvári Csaba

– A románok olyan kocsival is elindulnak, amivel mi még a sarokig sem mennénk el – mondta az egyik ellenőr. A közlekedési hatóság munkatársa hozzátette, mobil egységükön a féket, a futóművet is ellenőrzik. – Az ellenőrzésen „megbukott" autókat műszaki vizsgára kötelezzük, súlyosabb esetben a rendőrökkel együtt feltartóztathatjuk. Minden évben találtunk olyan autót, ami veszélyes a forgalomra – mondta a szakember.

A rendőrök a határtól távolabb, az M5-ösön Kisteleknél sebességet is mértek. Tavaly novemberig csak akkor lehetett a száguldozó románokat, vagy éppen Németországban élő törököket bírságolni, ha a rendőr megállította a gyorshajtó autóst, és kezébe nyomta a csekket. Egy uniós megállapodás alapján ma már a külföldieken is be lehet hajtani a közigazgatási bírságot. A rendszer viszont oda-vissza működik, azaz az osztrák vagy a horvát rendőrök is gond nélkül megkaphatják a magyar gyorshajtók adatait.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. biztonságról szóló beszámolója szerint Magyarországon a személyi sérüléses közlekedési balesetek több mint egyharmada a relatív, illetve az abszolút gyorshajtás miatt következik be. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az M5-ös autópálya Csongrád megyei szakaszán a németországi török vendégmunkások hazautazásakor közel duplájára ugrik a gyorshajtók száma. 2013 júniusában 555, júliusban már 1243 száguldozót mértek be. A kipihent törökök is szeretnek gyorsan vezetni. Tavaly augusztushoz képest szeptemberben 70 százalékkal többet „fogott" a traffipax.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányoznak az útburkolati jelek

Újraaszfaltozták az Almási utcát, de mindmáig hiányoznak az útburkolati jelek. Információink szerint mostanáig nem történt olyan közlekedési baleset, ami a burkolati jelek hiányával volna magyarázható. Tovább olvasom