Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A 87 esztendős Bíró István gyermekkora óta gyűjti a régiségeket

Makó - A 87 esztendős makói nyugdíjas pedagógus, Bíró István gyermekkora óta gyűjti az általa érdekesnek, értékesnek vélt régiségeket. Némelyik akár múzeumba is kerülhetne – ő azonban csak a maga örömére hódol ennek a szenvedélynek.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egy első világháborús vasmozsár, illetve egy második világháborús páncélkocsi-elhárító rakéta tartóládája – többek között ilyen relikviái is vannak a 87 esztendős nyugdíjas pedagógusnak, Bíró Istvánnak. Gyermekkora óta gyűjti mindazt, ami megragadja a figyelmét. Rendelkezik régi térképekkel – többek között az egykori Csanád vármegyéről –, érmékkel, fotókkal, könyvekkel, használati tárgyakkal és újságokkal is.
Ami a két, legelőször említett darabot illeti: vasmozsarat azok kaptak, akik az első világháború idején a hadsereg számára beadták rézmozsarukat (ezt felirat is igazolja rajta: Pro Gloria, 1914–16), második világháborús fegyverekből pedig maga is sokat látott gyermekkorában. Bár a ládát nem ő találta, a bele való robbanószerből tizenévesen maga is többet szétszerelt. Azt mondja, csoda, hogy nem robbant fel egyik sem – ráadásul, miközben ilyesmiket keresgélt még a háború alatt, előfordult, hogy kis híján eltalálta egy sorozat.

Bíró István a két világháború egy-egy relikviájával. Fotó: Szabó Imre
Bíró István a két világháború egy-egy relikviájával. Fotó: Szabó Imre

Bíró István gyűjteményének minden bizonnyal a Kossuth által szerkesztett Pesti Hírlap egy teljes félévi kiadása a legizgalmasabb darabja, 1841-ből. Állítólag az egész országban csak 3 hasonló van, őhozzá Mátó Mátyás apátfalvi muzsikustól jutott. Akár ezt is ki lehetne állítani múzeumban, igazából csak a saját örömére gyűjti az általa érdekesnek vélt régiségeket – kiállítani például nem szeretné relikviáit.

A makói első világháborús emlékmű avatásáról 1929-ben megjelentetett kiadványt, amely Petrovics György akkori honatya beszédét ismerteti, legalább félezer példányban lemásolta már. A napokban Pokorni Zoltán parlamenti képviselő küldött érte köszönőlevelet, akihez Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató közvetítésével jutott el a másolat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem késszúrás, fojtogatás végzett az asszonnyal

Az előzetes feltételezésekkel szemben nem késszúrás, hanem fojtogatás miatt halt meg a közelmúltban a Justh Gyula utcában egy makói asszony. Tovább olvasom