Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A belvárosi órásmester panaszai

Makó - Pintér Károly makói órásmester úgy érzi, ő szenvedi el a legnagyobb forgalomcsökkenést a belváros átalakítása miatt, ezért a neki már megítélt 50 százalékos bérletidíj-kedvezménynél nagyobb kompenzációt szeretne. A jegyző, Bánfi Margit azt mondja, ilyet eddig nem kért, de mostani levele alapján megtárgyalja majd az ügyet a képviselő-testület.
Több üzlet, iroda, műhely számára okoz átmenetileg kellemetlenséget a belváros teljes átalakítása Makón, ám olyan sokat bizonyára senkinek, mint Pintér Károly órásmesternek. Üzlete a Bérpalota hátsó fertályán található. Előtte sétálóutcát alakítanak ki a fürdő új bejárata felé, és – mint mondja – emiatt lassan fél éve szinte lehetetlen megközelíteni az apró boltot. Itt csak neki van üzlete – kettő is; a másikat nemrég vette birtokba, de egyelőre ki sem nyitotta. Az épület főtér felőli részén jóval rövidebb ideig és a forgalmat kevéssé akadályozva végzik a munkát, ő viszont azt tapasztalja: forgalma gyakorlatilag nullára esett vissza.

Pintér Károly órásmester az üzlet előtt. Tapasztaltuk: tényleg nehéz eljutni hozzá. Fotó: Szabó Imre
Pintér Károly órásmester az üzlet előtt. Tapasztaltuk: tényleg nehéz eljutni hozzá.
Fotó: Szabó Imre

A belváros felújítása által érintett, önkormányzati bérleményben működő üzletek – megírtuk – 50 százalékos díjkedvezményt kérhettek és kaptak is az önkormányzattól. Ennek a kedvezménynek éppen az órásmester volt az egyik élharcosa – ő maga is élt a lehetőséggel. Úgy véli azonban, jóval több kárt szenvedett el, mint amennyire számított, és amennyit a többi üzlettulajdonosnak el kellett könyvelnie. Szerinte az volna az igazságos, ha az önkormányzat nála is ugyanúgy biztosítaná a bejárás lehetőségét, mint a többieknél, ha pedig ez nem megy, valamiképp kompenzálni kellene a veszteségeit. Ennek érdekében most levelet is írt a városházára.

A jegyző, Bánfi Margit lapunknak elmondta: az órásmester üzletének megközelítése valóban nehézkes, és amíg tart az építkezés, annak ellenére is számolni kell ilyen jellegű kellemetlenségekkel, hogy az önkormányzat igyekszik ezeket enyhíteni. Az, hogy Pintér Károly ezek miatt esetleg kapjon további kedvezményt a bérleti díjból, lehet megfontolás tárgya, ám ilyen irányú kérelmet eddig nem nyújtott be. Mostani levele nyomán a képviselő-testület következő, novemberi ülésén megtárgyalja és döntést hoz az ügyben.

Olvasóink írták

 • 20. spiler111 2011. november 21. 11:59
  „Ha el is enged vmennyit az önkormányzat, azt jövőre duplán, sőt triplán szedi be! Én azt hallottam, hogy amint megnyílik a fürdő, kedves Búzás úr duplájára emeli az önkormányzati bérlemények bérleti díját!”
 • 19. DAVIDMAKO 2011. november 14. 21:00
  „Palacsinta:
  "Én örülök a főtér teljes megújulásának"

  Teljes megújulásának? Ezt ön sem gondolhatta komolyan, én pedig ezen nevetek jót. Makó központi főtere tudtommal még mindig a Széchenyi tér, vagyis a Csipke sor. Lett egy új körforgalmunk, és az út patkák ennek függvényében lettek kiszélesítve.
  Ha megjön az igazi tél, akkor beszéljünk a nagy fejlesztésekről. Amikor sétálunk a Csipkesoron, és fél méteres jégtáblák hullanak a fejünkre a rozoga lakóházak miatt. (mindez a FŐTÉREN.)
  Nagyon örülünk a fejlesztéseknek, és a káosz ellenére is jó lesz, ha még sokan szívják is a fogukat miatta.

  De úgy érzem, ez a felújítgatás csak parasztvakítás, és igazából semmi konkrétum nem történik a fürdő mellett.
  Jut eszembe, a Maros parti kalandparkkal mi a helyzet?”
 • 18. Tamás22 2011. november 14. 13:23
  „Egyet értek! Igazad van Palacsinta! Egyszer az a baj ha valami felújítás van, a másik ha nem történik semmi fejlesztés. Nem kell Őket sajnálni! A gondolkodással és a hozzá állással van a baj.”
 • 17. Palacsinta 2011. november 12. 20:09
  „DAVIDMAKÓ-menj kicsit túl a gimin és meglátod a valamikori Hollósi pálya helyén a parkolót és a Teleki utcán szintén épülnek!
  Én örülök a főtér teljes megújulásának és nevetve olvasom az emberek sírását a felfordulás miatt.Évtizedekig megszépülnek a terek,de ezért ennyi áldozatot hozni kell.”
 • 16. asdiob 2011. november 12. 19:48
  „Ez egy vis-major helyzet. A körülmények javítása érdekében kell egy pozitív közösségi hozzáállás. Persze nem minden áron és nem aránytalanul. Igenis az elviselt negítavumok arányában a megrendelő Önkormányzatnak kompenzálnia kell.
  Az egy másik kérdés, hogy a kivitelezési munkák elvégzése után Carlo üzlete a város egyik legfrekventáltabb helyén lesz, ami egybe esik a legszebb környezettel is. Vélelmezhetően az önkormányzat akkor ezt is figyelembe fogja venni.
  Azért azt is illik megjegyezni, hogy 1500Ft/nm körüli bérleti díjat kérni Makón egy olyan üzlethelyiségért, melyre a bérbevevő még egy fél vagyont locsol, nem semmi. 4 falat kiadni ennyi pénzért, több, mint sok. Nem kell azt gondolni, hogy egy vállalkozó tele van pénzzel. Be lehet fáradni az önkormányzathoz, ki lehet váltani a vállalkozói igazolványt és ki lehet próbálni. Minden vállalkozó a saját vagyonát teszi kockára annak érdekében, hogy saját magát foglalkoztassa, adót fizessen.”
 • 15. vip007 2011. november 12. 18:30
  „" aki panaszkodik, attól el kell venni "
  Ezen nincs mit kiforgatni.

  Remélem bejönnek a fürdővel kapcsolatos elvárások, nagyon bízom benne, és így hátha mindenkinek jobb lesz, a kedélyek meg lecsillapodnak.”
 • 14. papika56 2011. november 12. 18:08
  „T. 12. NE FORGASDD KI A szavaimat.!!!!
  Nek kell senkitől elvenni semmit. Mindenki úgy teszi a dolgát ahogy helyesnek látja !
  NEM vagyok írígy ! Sok sikert és jó forgalmat kívánok Neki !!!!!”
 • 13. kelemenyke 2011. november 12. 16:30
  „Elolvasva a kommenteket, elszörnydtem. Hát ennyire írígyek az emberek??
  Na de a lényegre! Elég sűrűn járok azon a részen, és eddig (évek óta ) Carló volt az az órás, akihez bármikor ha gondom volt , fordulhattam. Néha csak szakmai tanácsát kérve, de legtöbbször a munkáját.
  Elnéztem, szinte meg sem lehet közelíteni.
  Természetesnek kellene lenni, hogy legalább a bérleti díj kevesebb legyen.
  Az meg, hogy mi lesz, ha a fürdő!!!!
  Talán ennyi embet tud itt jósolni???”
 • 12. vip007 2011. november 12. 13:20
  „11. papika56 2011.11.12. 12:47

  "De csökken az alap fogyasztás -tej-kenyér --ezzel foglalkozom !"
  Ezzel többet kéne foglalkozni, mert nem így van.

  "Nem a TV.ből veszem az infót--max 1/2 órát nézem MTV.1 -híradó . és kész ."
  Sok!

  "Tudod van egy mondás : " aki panaszkodik, attól el kell venni " "
  Na ez nagyon kemény! Ezek szerint mivel Carlo hangot adott nemtetszésének,így el kell venni tőle a boltját?

  Miért az irigység és a kárörvendés motiválja az embereket?”
 • 11. papika56 2011. november 12. 12:47
  „T. 5. Carló.
  Tudod van egy mondás : " aki panaszkodik, attól el kell venni "
  Nem a TV.ből veszem az infót--max 1/2 órát nézem MTV.1 -híradó . és kész . Ha nem a vvilágból. De csökken az alap fogyasztás -tej-kenyér --ezzel foglalkozom !
  A másik boltodba --pedig amilyen jó kereskedő vagy --árúljál fürdő kellékeket. Úszógumit,búvárszemüveget, naptejet. Meg makói szuvenírt ! De ne adjak már ötleteket.
  A temetkezési vállalkozás viszont jó üzlet. De Makón már van jól bejáratott ilyen cég, több is.
  Ennek a cégnek a forgalma --ott fennt a TEREMTŐTŐL függ.”
 • 10. triatlonos 2011. november 12. 06:53
  „Tisztelt Carlo!
  A hozzászólások kedvenc tanárom mondását juttatják eszembe: "Minden ember egyforma, egyik ilyen, másik olyan!" Ha mondjuk én vagyok az "ilyen", akkor azon gondolkodom, hogy a "másik" miért olyan makóias: "Ha megdöglött a tehenem az nem olyan nagy baj, ha a szomszédnak legalább a disznója elpusztul!"
  Ön viszont nyugodt lehet, mert a képviselőnk bölcs emberek, és bizonyára a bérleti dij tekintetében is reális döntést hoznak. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy nekik is van órájuk, és előbb - utóbb besétálnak az Ön utcájába, habár néhányuk felszólalásakor úgy tűnik, hogy számukra az idő nem mértékegység.”
 • 9. Francois 2011. november 12. 06:45
  „*Carlo*
  Kicsit félre értelmezted szavaimat, szerinted mennyi az esélye ebben a városban hogy valami változni fog?! 00% -lék. Örüljetek neki hogy a bérleményeteket nem nézték még ki maguknak valami csókosok, bár a várost ismerve erre is nagy az esély.......”
 • 8. DAVIDMAKO 2011. november 12. 00:47
  „Néhány rosszindulatú komment, rossz rálátással és egyértelműen beszűkült látótérrel.
  Itt sajnos most nem csak a fürdő fejlesztés a probléma, hanem az egész város felfordítása. A JAG nagy bejáratánál levő utca kb. egy évig fel volt dúlva, arról is ha jól emlékszem megjelent egy cikk, az autós iskolával kapcsolatban.

  Ez egy nehéz időszak az ottani boltosoknak, nem irigyli senki őket. (a lakókat már meg sem merem említeni).

  Még valami: mindenki arról beszél, hogy mikor lesz a fürdő műszaki megnyitója, DE!
  Én arra lennék kíváncsi (bár szerintem az egész város), hogy mikor lesz vége ennek az egész KÁOSZ-nak!

  Bennem az a kérdés is megfogalmazódott, hogy az a rengeteg román rendszámú autó majd vajon hol fog parkolni a fürdő környékén?!
  Jó ötletnek tartanám a közeljövőben majd a fürdő környékén lévő parkolásért a fizetést. Ha már ekkora idegenforgalmi város leszünk :)

  Remélem Carlo sikerrel jár, és minél hamarabb felszáll a por Makó utcáiról!”
 • 7. *Carlo* 2011. november 11. 22:20
  „Kedves Olvasók!
  Köszönettel vettem érdeklődésüket a cikk iránt és köszönöm az építőjellegű hozzászólásokat. Köszönöm a cikk írójának/ Sz.I./ , a képviselő Úrnak M.I.. valamint az Önkormányzat illetékeseinek, hogy végre kompromisszumos reményt keltő megoldás körvonalai rajzolódnak ki.”
 • 6. *Carlo* 2011. november 11. 22:04
  „Kedves Francois !
  Valóban gyönyörűen cseng az a 400 ezer vendég és bár igazat beszélnél, de egy a bökkenő, hogy elfelejtetted, hogy nem búvárszemüveget és békatalpat árulok. Szerinted a szomszédságban lévő temetkezési vállalkozónak milyen esélyei vannak a forgalom növekedésre? Elszomorító az életfelfogásod ! Azért tart itt a világ, mert hozzád hasonló szemléletű emberek veszik körül a jókat és elnyomják beletörődésre kényszerítik a tenni akarókat .”
 • 5. *Carlo* 2011. november 11. 21:46
  „Kedves Papika56 !
  Tudod miért nincs az embereknek pénzük? Megmondom, azért mert elköltik. Nem igaz az, hogy tejből és kenyérből nem fogy annyi mint régen, mert ma is ettél és holnap is eszel. A baj a felfogásokban van . Miért jó az neked, ha 200%-kal megemelik a bérleti díjat? Talán részesülsz belőle? Vagy ...dögöljön meg a szomszéd tehene is . A fejekben kell először is rendet teremteni, de nem kicsit. Az emberek alap szükségleti fogyasztása nem csökkent ezt a média tukmálta a fejetekbe. Túl sokat nézed a TV-t. Ne tedd rossz hatással van rád!”
 • 4. papika56 2011. november 11. 17:28
  „T. 1. Jóóóóó amit írtál . Ez a Carló már előre gondolkodik ! bérel még egy boltot mellette --igaz még ki se nyitotta ---de pár hónap múlva hogy felszökik az értéke ha készem lesz minden és megnyílik a fűrdő ! Ha most még az 50% on felül is kap kedvezményt --akkor jövőre viszont 200% -al emeljék meg neki ,mert sétáló útcában, forgalmas helyen lesznek a boltjai.
  A forgalom nem csak ezért csökkent, mert ott is lényegesen kevesebb a forgalom --ahová símán belehet menni. Válság van Carló mindenütt. Tej--kenyér se fogy már annyi mint régen ! Órát se veszünk minden hónapban. Sőt még elemet sem.
  Nem csak az út hiánya a baj ! A pénztelenség !!!!!”
 • 3. Egyolvasó 2011. november 11. 17:20
  „teljes mértékben igazat adok az órásmesternek, kapja meg ingyenesen a ingatlant amíg a fürdő be nem indul, de utána fizessen dupla bérleti díjat mert a külföldiek nem csak a fürdőbe fognak majd betérni de az összes árukészletét is felvásárolják, és hát ugye ő sem akarja megkárosítani az önkormányzatot.:)))))”
 • 2. XVIII 2011. november 11. 16:22
  „Carlo, igazad van! Nem tudsz szolgáltatni, mert el sem jutnak hozzád, de elvárják, hogy fizess! Felháborító!”
 • 1. Francois 2011. november 11. 14:51
  „Carlo törődj bele! :D Bezzeg mikor az az évi 400 ezer vendég mind vesz tőled egy órát, akkor nem panaszkodol majd!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apátfalvi a megye legjobb polgárőrsége

Apátfalva - Apátfalván 1998-ban alakult polgárőr egyesület, azután, hogy a szomszédos Magyarcsanádon… Tovább olvasom