Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A belvíz után most a szárazság a gond Makón

Makó - 400–500 milliméter csapadék hiányzik a földekről, az idei öntözési szezon várhatóan nagyon korán, március–áprilisban kezdődik – mindez egy hétvégi gazdafórumon hangzott el. Pedig tavaly ilyenkor még a mindent elöntő belvíz volt a probléma.

Egy esztendeje másról sem szóltak a hírek szerte a megyében, mint a belvízről. A hihetetlen mennyiségű csapadék lakóházakat veszélyeztetett, éjjel-nappal dolgoztak a szivattyúk, félő volt, hogy a földeken sem terem semmi. A Magosz akkor még alakulóban lévő makói szervezetének néhány tagja országosan is példát adó összefogással még egy 3,6 kilométer hosszúságú elvezető csatornát is megépített.

Állami feladat

Mint megírtuk, a gazdáknak a múlt év óta nem kell társulati hozzájárulást fizetniük, mert a vízgazdálkodás állami feladat lett – a Tisza-Marosszögi VGT tavaly meg is kapta központi forrásból az így kiesett bevételt. Az azonban egyelőre kérdéses, miként lesz ez idén. Még nem tudni, a vidékfejlesztési vagy a belügyi tárcához kerül a vízgazdálkodás, csak annyi biztos: a vidékfejlesztési költségvetésében erre a célra nincs pénz elkülönítve.

Ehhez képest a makói Gazdakör hétvégi fórumán az volt a téma: évszázada nem volt olyan kevés eső, mint most. Az elnök, Jancsik János például elmondta lapunknak: szerencsésnek érzi magát, hogy ezúttal a szokásosnál később tudta csak elvetni az őszi búzát, mert így a magok még időben kaptak az utóbbi hetek szerény csapadékából – mások azonban korántsem jártak ilyen jól. Legalább 400–500 milliméternyi eső hiányzik, ráadásul hótakaró sincs, ami az őszi vízkészletet megfogná.

Mindez Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat elnöke szerint nem csoda: ősi bölcsesség, hogy a vízben bővelkedő időszakokat aszályosak követik. A társulat mindenesetre Makó és Hódmezővásárhely közös térségében összesen 6000 hektáron tud szükség esetén csapadékpótlást biztosítani. Ez most az időjárási körülmények miatt persze lehetetlen, de megírtuk: még tavaly novemberben is öntöztek egyes területeken, amire szintén nem volt példa emberemlékezet óta. Az idei öntözési szezon Balla Iván várakozásai szerint nagyon korán, akár március–áprilisban is indulhat.

Olvasóink írták

 • 4. Palacsinta 2012. január 09. 17:23
  „Sajnos úgy értesültem,hogy nem nyert a záportározós pályázat.”
 • 3. Qllancs 2012. január 09. 10:03
  „Hol a beígért " zápot tározó " ??? Nem arról volt szó még tavaj --hogy építenek ide egyet --állami támogatásból ??? igaz ilyet már építettek pár éve ---Tokaj--Felcsút környékén, kaptak is 1,2 milliárd ft --visszanemtérítendő támogatást !!!!! ov. -né !!!!!”
 • 2. szentmiki 2012. január 09. 09:06
  „azon már túl vannak egyesek...”
 • 1. spiler 2012. január 09. 08:13
  „most akkor betemetik az árkokat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz a számlák kiegyenlítésére

Kétféle pluszpénzforrást nyitott meg a múlt év végén a kormány az egészségügyi intézmények anyagi gondjainak rendezését segítve. Tovább olvasom