Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A Benkó Dixieland Band meghódította Makót

Makó - A Benkó Dixieland Band meghódította Makót. Az idén ötvenéves jubileumát ünneplő zenekar óriási sikert aratott vasárnap a Makói Muzsika nyitórendezvényén a Maros-parti városban. Az együttes tagjai nem távoztak üres kézzel: makói hagymát is vittek magukkal.
A Benkó Dixieland Band meghódította Makót. Az idén ötvenéves jubileumát ünneplő zenekar óriási sikert aratott vasárnap a Makói Muzsika nyitórendezvényén a Maros-parti városban. Az együttes tagjai nem távoztak üres kézzel: makói hagymát is vittek magukkal. Szerdán operaest, vasárnap musicalbemutató lesz a Hagymaház háromezer férőhelyes szabadtéri színpadán.

Vajon hányan lesznek a nézőtéren? – többek között ezen törte a fejét a Benkó Dixieland Band zenekarvezető-klarinétosa, Benkó Sándor vasárnap este a makói koncert előtt. Lapunknak elmondta: nem csupán a profi hang- és fénytechnika, valamint a kitűnő színpad, de a háromezer férőhelyes nézőtér is meglepte őket. Hangsúlyozta: a Makóhoz hasonló méretű városokban mindez szokatlan és ilyen helyeken öt-hatszáz néző előtt szoktak játszani. Az együttes által művelt műfajban persze ez is kiemelkedő nézőszám, hiszen a New Orleans-i jazzmuzsika képviselőiről van szó – igaz, kiváló képviselőiről, akiket két amerikai elnök, Reagan és Bush is kitüntetett az amerikai gyökerű muzsika ihletett tolmácsolásáért.

Benkóék jó hangulatban készültek életük első makói koncertjére, hiszen weboldaluk vendégkönyvébe nagyon sok bejegyzés érkezett, érezték, sokan kíváncsiak rájuk Makón. A zenekarvezető azt is elárulta: nem fognak üres kézzel hazatérni, a turnébuszt ugyanis alaposan megpakolják itt vásárolt hagymával.

Folytatás: operagála és Jekyll & Hyde

A Makói Muzsika programsorozata szerdán este nyolc órától az Opera gyöngyszemei című előadással folytatódik, amelynek keretében olyan neves előadóművészek lépnek színpadra, mint Tokody Ilona, vagy a Makóról elszármazott Vajda Júlia és Cseh Antal. Vasárnap este kilenctől pedig a Jekyll & Hyde című rockoperát mutatja be a Musical Színház társulata. Lapunk ügyfélszolgálati irodáiban – korlátozott számban – továbbra is száz forintos kedvezménnyel lehet belépőjegyet váltani.

Miközben a zenekar a fellépésre készült, a nézőtér szép lassan megtelt – csaknem tejesen, néhány tucat szék maradt mindössze üresen a háromezerből. Annak ellenére, hogy a dixieland muzsikát az idősebb korosztály kedvenceként tartják számon, meglepően sok fiatal jött a koncertre. A távhőszolgáltató cégnél dolgozó Szepesi Anita például kollégáival, barátaival együtt érkezett a koncertre. Ő a korábbi fesztiválokra is eljött, minden előadásra kíváncsi – tavaly a klezmerkoncert tetszett neki a legjobban. Azt reméli, jövőre is lesz dzsessz a nyári zenei programban.

A városban muzsikusként ismert Kecskeméti Csaba viszont családostól érkezett a szabadtéri előadásra. Ő azt mondta: csak a Benkó Dixieland Band érdekli a Makói Muzsika programjából, a másik két produkcióra nem is váltott jegyet. – Nem mintha ellenszenvvel viseltetnék az opera vagy a musical műfaja iránt, de egy ilyen kiváló muzsikusokból álló csapat produkcióját mégis sokkal nagyobb lelkesedéssel várom, mint bármi mást – mondta lapunknak még a koncert előtt. Hogy egy zenész kit látna szívesen a következő Makói Muzsikán? Kecskeméti Csaba hasonló műfajú produkciót említett, mint Benkóék: Szakcsi Lakatos Béla és Malek Andrea fellépését hallgatná meg a legszívesebben.

A vasárnap esti koncert a várakozásoknak megfelelően
óriási sikerrel zárult: a közönség a zenekart, a zenekar pedig a közönséget lepte meg a lehető legkellemesebben, aminek egy fantasztikus hangulatú est lett az eredménye. Kiderült: a csapat minden bizonnyal azért népszerű több mint tízezer koncert és hetven lemez után is, mert egyrészt valóban kiváló muzsikusok alkotják, másrészt a műsoruk változatos: gyorsabb és lassabb számok váltják egymást, pillanatnyi lankadást sem hagyva a figyelemnek. Miután tág teret kaptak az egyes produkciókban a szólók, a műfajt ismerők azt is felfedezhették, hogy a csapatban mindenki más-más egyéniség, ami éppúgy tovább gazdagította az összképet, mint az egész estet át- meg átszövő humor. A Benkó Dixieland Band meghódította Makót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hőségben is zöldell a legvirágosabb város, Makó

Az elmúlt hetek soha nem látott forrósága ellenére is megőrizte tarkaságát, zöldellő pompáját a… Tovább olvasom