Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A biciklik városában sem elég a tároló

Makó - Hiába kerékpáros város Makó, ha a belvárosban nincs hol biztonságosan lezárni a bicikliket. A helyzet a központi rendelőintézetnél a legrosszabb, a polgármesteri hivatal udvarán viszont van hely bőven.
Makó kerékpáros város. Megbecsülni sem lehet, hány drótszamár lehet a városban, de tény, hogy nagyon népszerű közlekedési eszköz, ráadásul már egyre biztonságosabb is: a tavalyi beruházásoknak köszönhetően 13 kilométeresre nőtt a bicikliút-hálózat. Ugyanakkor kényelmi és vagyonvédelmi szempontból sem mindegy, a városban járva le tudjuk-e zárni valahol a kerékpárt. Mint korábban megírtuk, tavaly fél év alatt 104 bicikli eltűnését jelentették be a Makói Rendőrkapitányságon – jelentős részüknek úgy veszett nyoma, hogy nem volt lezárva. A várost járva azt tapasztaltuk, ennek oka bizony nem mindenütt a biciklisek óvatlansága, sokkal inkább az, hogy nincs hol elhelyezni a járművet.

Kora reggel például óriási zsúfoltságot tapasztaltunk a makói kórház rendelőintézete előtt. Az épületnél 5, egyenként 12 kétkerekű elhelyezésére alkalmas tárolót láttunk. Ez nyilván kevés: szabad hely nem volt, mi több, az épület falához, a környező fákhoz is legalább 20 biciklit támasztottak. Csak valamivel volt jobb a helyzet a rendőrkapitányság előtt, ahol 10 biciklinek alakítottak ki tárolót – itt a kis park kerítéséhez és a lépcsőfeljáró korlátjához is zártak kerékpárokat. A buszpályaudvar tárolóit láttuk már zsúfoltnak, most azonban éppen elég volt a hely. Itt 60 kerékpár fér el, néhány hely volt üres. A polgármesteri hivatal udvarában 50 kerékpárt lehet elhelyezni – aki hivatali ügyet akart intézni, annak nem kellett bíbelődnie, hová tegye a biciklijét, mert minden második hely üres volt.

A kórházi rendelőintézetnél nagyon nehéz helyet találni a kerékpároknak. Fotó: Dobó Dolli
A kórházi rendelőintézetnél nagyon nehéz helyet találni a kerékpároknak.
Fotó: Dobó Dolli

A legérdekesebb helyzettel a főposta előtt találkoztunk. Az épület mellett van kerékpártároló, 20 hellyel, és közülük 5 üres volt – ennek ellenére sokan, talán mert úgy kényelmesebb, a bejárathoz közel, falnak vagy fához támasztva zárták le a biciklit.

A lustaság nagy úr

A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet igazgatója, Baráth Lajos a kerékpártárolás problémájával kapcsolatban azt mondta, azért kevés a hely a rendelőintézet előtt, mert sok kórházi dolgozó is ott zárja le reggel a biciklijét – pedig bent, az udvarban van egy fedett, 200 kétkerekű elhelyezésére alkalmas tároló, ami viszont szinte üres mindennap. A főigazgató megígérte: fel fogják hívni az alkalmazottak figyelmét arra, hogy hagyják szabadon a kinti tárolót a betegeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornáznak Apátfalván

Apátfalva - Hegyi Gyula, az Európai Parlament szocialista képviselője, Buzás Péter országgyűlési… Tovább olvasom