Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A bogrács körül zajlott a makói hagymafesztivál

Ezreket csalogatott ki a makói hagymafesztiválra szombaton és vasárnap is a ragyogó idő. A programok sokasága közül a legnagyobb sikert talán a pörköltfőző párbaj aratta – a pompás étkekből közel kétezren laktak jól.
A makói fesztiválszínpadon Oláh Ibolya. Fotó: Szabó Imre
Koncertekkel, szakmai és szórakoztató programok sokaságával várta a hét végén az Aradi utcán a tizenhatodik nemzetközi hagymafesztivál az érdeklődőket. Néhány név a sorból: Csepregi Éva, Janicsák István, Oláh Ibolya, a Bojtorján és a nagyecsedi Fekete Szemek együttes... Az épület standjain idén kilencvennégyen osztoztak – köztük huszonhat volt a szakmai kiállító.

A hétvége leglátványosabb programja ezúttal is a pörköltfőző párbaj volt, amelyen azonban – most először – nem csak a térségi polgármesterek és jegyzők vehettek részt, de egyesületek, baráti társaságok is. A Csongrád Megyei Cigányok Demokratikus Szövetsége például ének- és zeneszóval főzött, vezetőjük, Lakatos Gyula elmondta, hogy a kíséret a budapesti Ternipe együttesnek köszönhető. Mint megtudtuk, a hagyományos fűszerek mellett – paprika, babérlevél, bors, hagyma – gyökeret és répát is tettek a lébe, hogy a faggyút feligya, ami roma specialitásnak számít. A nagylakiak bográcsában viszont, mint a falu első emberétől, Kocsis Istvántól megtudtuk, abszolút hagyományos pörkölt főtt. Húsz kiló marhahúst főztek meg és a végén negyven embert láttak belőle vendégül.

Hagymafesztivál – számokban

Mint a fesztivál egyik szervezőjétől, Fejes Andrástól megtudtuk, a rendezvény látogatottsága a három nap alatt ezúttal is nagyjából huszonötezer fő körüli volt. A rendezvény megszervezése – leszámítva a kulturális programokat – ezúttal hétmillió forintba került.

A főzőverseny házigazdája Molnár László társaságában ezúttal Ihos József humorista volt, aki az általa megszemélyesített Kató néni hangján a verseny megnyitóján azon aggódott, vajon nem került-e valamelyik bográcsba a tehene, Riska – később azonban nekünk bevallotta: nagyon szereti a pörköltet. A hagymát ugyancsak szereti – gyermekkorából máig emlékszik a hagymás zsíros kenyérre, amit mindig jóízűen fogyasztott el.

Az idei főzőversenyen összesen ötven bográcsban rotyogott a piros lében a hús – volt, aki halat, vadhúst vagy éppen struccot használt a hagyományos főznivaló helyett – , és a csapatok két-három óra alatt készültek el. A Frank Sándor mesterszakács vezette zsűrizés végeztével természetesen ezúttal is kiváló minősítést kapott minden résztvevő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázötvenöt méteres lett a fokhagymafüzér

Világrekordnak számító füzért font öt szorgos makói szerdától tegnapig: a 255 méteres hagymafonat… Tovább olvasom