Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

A busztragédiára emlékeztek Makón

Makó - Az egy évvel ezelőtti, nyolc halálos áldozatot követelő busztragédiára emlékezett, egyúttal a 43-as főútvonal elviselhetetlen forgalmára hívta fel a figyelmet tegnap délelőtt ellenzéki önkormányzati képviselők egy csoportja Makón.

Forgalomlassító demonstrációt tartottak, majd az M43-as átadásáig hátralévő időt jelző visszaszámláló táblát helyeztek el egy főút menti kirakatban, és emlékkereszteket állítottak a tragédia helyszínén.

Három ellenzéki önkormányzati képviselő – Orosné Spák Hedvig, Kovács Sándor és Márton Imre –, valamint velük szimpatizáló civilek és néhány szegedi Fidelitas-tag emlékezett tegnap délelőtt Makón az egy évvel ezelőtti, nyolc emberéletet követelő busztragédiára. A résztvevők elsőként jelképes forgalomlassító demonstrációt tartottak a Szegedi és a Kálvin utca kereszteződésében található körforgalomnál. Bár csak néhányszor vonultak át a zebrán, a kocsisor pillanatok alatt feltorlódott, ami jól illusztrálta, milyen elviselhetetlen itt a forgalom.

A csoport ezután egy főút menti autókereskedéshez vonult, amelynek kirakatában elhelyezték azt a visszaszámláló táblát, ami azt mutatja, hány nap van még hátra az M43-as átadásáig. Az első lapot mindjárt le is tépte róla Márton Imre, így most 779-et mutat. Innen útjukat a Szegedi utca 46. számú ház felé folytatták, amelynek tulajdonosa, Dávid Erzsébet azt mutatta meg a sajtó képviselőinek, milyen károkat okozott otthonukban a megsokszorozódott forgalom: sok helyen repedeznek a falak, a felújításnak már értelme sincs.

A csapat végül a Maros-hídhoz, a baleset helyszínéhez sétált el. Itt két keresztet, egy fehéret és egy feketét állítottak egymás mellé – mint mondták, a feketét tisztelgésül az út áldozatai előtt, egy fehéret pedig mementóként, hogy óvatosságra intsék a közlekedőket. A kereszteket meg is koszorúzták.

A tábla azt mutatja, hány nap van még hátra az M43-as átadásáig. A szerző felvétele
A tábla azt mutatja, hány nap van még hátra az M43-as átadásáig.
A szerző felvétele


A megemlékezést követően sajtótájékoztatót is tartott Márton Imre, illetve a szegedi Fidelitast képviselő elnök, Losonczi-Tóth József. Márton emlékeztetett rá, hogy tavaly már tartottak forgalomlassító demonstrációkat, szerveztek aláírásgyűjtést, és úgy gondolják, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy végre kézzelfogható közelségbe került az M43-as építése. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a tragédia óta eltelt egy évben még veszélyesebbé vált a 43-as: bár kisebb felújításokat végeztek az aszfalton, az úttest állapota továbbra is rossz.

A kamionok által kilométerenként befizetett 120-150 forintos útdíjnak nem a közös kasszában volna a helye, hanem azokra az utakra kellene költeni, amelyeket e járművek használnak és tönkretesznek. Hozzátette: civil mozgalmat kellene szervezni annak érdekében, hogy a főútvonal menti megrongált ingatlanok tulajdonosai mihamarabb kártérítéshez jussanak. Losonczi-Tóth József arra emlékeztetett, hogy az eredeti ígéretek szerint az M43-as autópályának nem 2010 augusztusára, hanem már 2007-ben el kellett volna készülnie.

Képviselők tépik a lapot

A Szegedi utcai Tóth-Kása járműkereskedés kirakatában elhelyezett visszaszámlálóról 2010. augusztus 31-éig fogják naponta letépni az aktuális lapot. Ez a beruházás hivatalosan kitűzött átadási időpontja. Az oldalak tépését az ötletgazda képviselők fogják végezni, de olykor bizonyára az üzlet alkalmazottai is besegítenek majd – tudtuk meg Márton Imrétől. Lapunknak is volt egy hasonló visszaszámlálási akciója: amíg az M5-ös sztráda el nem érte Szegedet, naponta közöltük a címlapon, hány nap van még hátra az átadásig. A képviselő azt mondta, lehet, hogy ez az ötlet is segített nekik ihletet adni a maguk visszaszámláló táblájához.

A legsúlyosabb. Fotó: DM/DV
A legsúlyosabb baleset Makón. Fotó: DM/DV

A legsúlyosabb

Tavaly július 19-én, kora hajnalban a makói Maros-hídnál, a 43-as főútvonalon frontálisan összeütközött egy autókat szállító német kamion és egy román autóbusz. Az autóbuszban román vendégmunkások utaztak, de a német teherautó vezetője is román volt. A helyszínen heten vesztették életüket, köztük a két sofőr – a nyolcadik áldozat a baleset után két nappal halt meg. Szakértők szerint a baleset a kamion vezetőjének hibájából történt, ugyanakkor a túlélők azt mondták, szerepet játszhatott benne az út rossz állapota is. Makó történetének ez volt a legsúlyosabb közlekedési balesete.

Olvasóink írták

 • 20. Tedi 2008. július 18. 23:29
  „arra gondolok, hogy normáliséknál bizony vannak kapuk, amiken áthajtva fizetni kell azért hogy használhassuk az utat autóval - ebből befolyt összeget persze azon út felújítására használják fel- nálunk sem volna rossz egy ilyet bevezetni, mivel a büdös manionokat képtelenség megbüntetni, a rendőrség tehetetlen - akarva vagy akaratlanul- akkor komám fizessetek, hogy tönkreteszitek az életünket, egyből többen használnák a zombori határátkelőt. kisautók mehetnek, helyi busz mehet, kamionok, turistabuszok: 1000-1500ft az áthaladásért, már meg is van az önrásze a lerombolt forgalmi lápák helyén építendő körförgalomnak, kettőt egycsapásra.... na ezen gondolkodjonak el az illetékesek a nagy-fehér-házban!!!!”
 • 19. Kicsi 2008. július 18. 08:28
  „A 43-as ma is egy időzitett bomba.3-4000 kamion naponta ami itt robog keresztül. Akkor is ilyen közönyösek és nyugottak lennénk ha a gyerekeinket szállitó turista busz lett volna akkor ott? Sajnos én a munkámból kifolyolag ott voltam a baleset felszámolásánál. Azt a látványt és jajveszékelést,hörgést nem kivánom senkinek hogy átélje! És lehetett volna még ettől is sokal borzalmasabb.Csak hát a parlamentben ülöket még ez sem hatotta meg.”
 • 18. Véghbéla 2008. július 18. 08:16
  „Olyanért tüntetni ami tutira megépül? Sajnos ezek 2008-ra igérték, és van pálya? Egy vicc jut eszembe erről: A nyuszika rohan az erdőben, bukdácsol majd föl bukik,találkozik a farkassal. Miért rohansz ennyire nyuszika?-kérdezi a farkas. -Menekülök mert itt vannak a komunisták és rókára vadásznak!-De hát te nem vagy róka. -Na, na tévedtek ezek már nagyobbat is.-feleli a nyuszi és menekül tovább.”
 • 17. triatlonos 2008. július 18. 07:04
  „T. 14!
  Elnézést kérek a szabadságon levőktől, de a jelenlegi helyzetben az "ötöknek" összefogásra van szükség!”
 • 16. N 2008. július 18. 00:20
  „Látszik, hogy nyár van. Jobban örülnék annak, ha olyan dologért fognának össze a képviselőink, amiért küzdeni kell. Ez már eldöntött ügy: lesz elkerülő, és kész. Ezért már nem kell tüntetni.”
 • 15. Párton Kívüli 2008. július 17. 22:32
  „Bizonyosan nem a legelegánsabb és legintelligensebb, amit a Mártonék tesznek.

  De mégis van morális értéke a lépésüknek.
  A tragédia az megtörtént.

  A baloldali érdeke, erről hallgatni.
  Sőt, nekem még feltűnt, hogy Dr.B.P. nem jelent meg a tragédia helyén.
  Ez egy igen szégyenteljes lépés volt tőle.
  A Makói Hírekben is írhattak volna részvétnyilvánítást, azt sem tették meg.
  Hát igen, ez nem illik a képbe.

  Az ellenzék érdeke, erről beszélni.
  Ezen kívül még feltételezem, hogy tényleg együtt éreznek a tragédia áldozataival.

  A fentiek szerint tehát jó lépés volt ez.

  Köszönet a résztvevőknek.
  Úgy a jobboldaliaknak, mint a függetlennek.”
 • 14. xyzq 2008. július 17. 22:21
  „Triatlonosnak.

  Több fantáziára van szükséged!

  Hol voltak a többiek?
  Hát szabadságon.
  Ugyanis nyár időben ez szokás.

  Ave”
 • 13. ráncoskomikus 2008. július 17. 21:40
  „igaz 12-es tespedésben van Makó immár 14 éve.
  Tudom erről is Viktor tehet hiszen ő a bürgemeiszter:-))).
  olyanok vagytok mint a táncosotok, vér ciki.”
 • 12. Igazo Makói 2008. július 17. 20:06
  „Az utat a fidesz is megigérte aztán 0 aza nulla km autópályát adott át.
  A medencével kapcsolatban szerintem csak azok dumálhatnak érdemben, akik a helyiadóhoz megfelelő mértékbenhozzájárulnak, a vállakozók. Elég pénzt oszt már szét az önkormányzat ilyen-olyan segélyként. Akik azon mesterkednek, hogy azért ne legyen megfelelő nagyságú a fürdő, hogy azokat lenyugtassák, akik segélyből élnek, azok meggondolatlanul cselekszenek. Én megnéztem a városi tv-ben az első vitát a fürdő-fejlesztésről, és megmondhatom engem máris meggyőzött a polgármester úr és a Vízmű igazgató úr okfejtése.Mi többen nagyon tartunk tőle, hogy az ellenzékiek folyamatos gáncsoskodása keresztbe tehet a fürdő tervnek és Makó megmarad miattuk a tespedésben.”
 • 11. triatlonos 2008. július 17. 20:01
  „Kérdésem csupán annyi,hogy ez az akció hány Fidesz tagot toborzott a megcsappant létszámú "ötöknek", akik valójában hárman voltak!? Gilicze és Halmágyi hol volt? Nekik ez az akció ciki?”
 • 10. Száműzött 2008. július 17. 19:49
  „Hohó zakariás, hátrább az agarakkal. Először is azt a fagyit már több mint tíz éve megígérték annak a gyereknek, tehát ha sürgetné, az is érthető lenne, de ha jól értem a cikket, itt nem erről volt szó. Az út javítását kérik és kártérítést a tönkrement házak után, ha jól tudom, erre még ígéret sincs. A második hasonlatod is rossz, mert az a bizonyos gyerek nem azt mondja, hogy ne legyen medence, hanem csak annyit, hogy szerényebbet és olcsóbbat szeretne, mert kevés a pénze a családnak.”
 • 9. András99 2008. július 17. 14:26
  „Oda is sok jutott az észből látom. Repüljenek át a város fölött vagy hogy gondoltad?”
 • 8. makói 2008. július 17. 12:30
  „Semmyilen előrelépést nem tapasztaltam az utak feljavítását illetően. Kérdezem én valakit érdekel egyáltalán az út minősége. A sok robogós, illetve kismotoros félve közlekedik amikor egy dög kamion elhalad mellette. A kamionok által kitaposott utakról meg ne is beszéljünk.
  Ki kellene tiltani a kamionokat a városból. Mennyenek arra amerre tudnak, csak ne a városon keresztül. Senki nem tesz ez ügyben semmit? Komolyan mondom ez már szánalmas egy helyezet ami itt kialakult.”
 • 7. art 2008. július 17. 12:10
  „A megemlékezés az szép és tiszteletre méltó dolog.
  De talán kerékpárral a kerékpár úton kellett volna kimenni a hídhoz, (mellény nélkül) így részesültek volna abban az élményben amiben az erre járóknak része van.
  Lenne tapasztalatuk a forgalomról. és a kerékpár út minőségéről is.
  Mert az az élmény nem a gyalogátkelő helyen átmenni.”
 • 6. zakariás 2008. július 17. 10:43
  „Ekkora marhaságot. Olyanért tüntetni, ami tutira megépül?

  Nincs annyi eszetek összesen, hogy kitaláljatok valami, amiért érdemes küzdeni?

  Vagy nincs Makón egyáltalán semmi megoldandó ügy?

  Ti tényleg ellenzék vagytok, de az a gyerekes fajta.
  -Kérek fagyit apa.
  -Pistike kapsz fagyit ebéd után.
  -Nem, nem és most akarom.
  -De most nem lehet kisfiam , mert még most ment el érte anya a boltba.
  -Én akkor is most akarom, brühühühű

  Másik
  -Pistike, medencét építünk az udvarba.
  -Nem kell medence, inkább találjunk ki mást.
  -Mért?
  -Mert a medence drága.
  -Hát akkor mit építsünk?
  -Azt nem tudom, de medencét azt ne.

  Na ez a szintetek.”
 • 5. Hihi 2008. július 17. 10:19
  „Tantónéni

  piacoshentes

  karattéjos

  Hihihi”
 • 4. barikádharcos 2008. július 17. 10:03
  „Bezzeg Orosházának kellett elkerülő út. A forgalom 2jármű/perc. Völgyhíd is kellett. Mszp, tudod ki az impotens? Na nem a pénzpazarlásban, hanem a hatékony értelmes munkában? Az igen. Jellemző a hozzászólása, mindig csak a másikban leresi a hibát, belepofázik, hogy mások mit csináljanak, jó kommunista szokás szerint. Érzéketlen, bunkó, fölényeskedő, és sötét, mint az éjszaka.”
 • 3. Mszp 2008. július 17. 08:18
  „Mi van, ezeknek nincs rendes állásuk?

  Ráérnek fényes nappal szórakozni?

  Az amúgy is rettenetes forgalmat még torlódással is nehezítik?

  Annak ellenére kavarnak, hogy tudják, mikorra lesz meg az autópálya?

  Mik ezek, paprikajancsik, ződ mellénybe?

  Impotens társaság?”
 • 2. klj_54 2008. július 17. 08:12
  „Az út állapota nem rosszabb mint a belga autópályáké!
  Én az állandó rendőri jelenlétet hiányolom!
  Ha csak az anyagi oldalát nézem, akkor olcsóbb a zsaruk bére, mint egy tragédia kiszámolhatatlan anyagi vonzata!”
 • 1. 4 2008. július 17. 07:53
  „Az út állapotáról miért em készült fotó, ugyan is most is úgy néz ki mint azon a szomorú napon, de úgy veszem észre ez senkit nem érdekel addig még nem lesz egy újabb tragédia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelei nyári Esték: minden pénteken más-más zenei stílussal

Maroslele - A Lelei nyári Esték programsorozat keretében négy héten át minden péntek este a zenéé lesz a főszerep Maroslelén. Az egyes programnapokon más és más zenei műfaj képviselteti magát. Tovább olvasom