Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A cég visszavonta a módosítást - Feljelentette a gumigyárat a szakszervezet

Makó - Feljelentette a ContiTech makói üzemét a vegyipari dolgozók szakszervezete. Állításuk szerint úgy alakították a munkarendet, hogy a dolgozókat megfosszák a túlmunkáért járó pótlékoktól. A cég szerint adminisztratív tévedésről van szó.
„Már ki volt függesztve a faliújságra a júliusra vonatkozó műszakbeosztás, amikor június 27-én kitettek egy új beosztást. Ez július 3-ától lépett volna életbe. Másnap a Makói Gumiipari Szakszervezet jelezte a munkáltató felé az ebből eredő pótlékfizetési kötelezettséget, ami a kollektív szerződés alapján jár a dolgozóknak. Ekkor a munkáltató lecserélte a már kirakott beosztásokat egy harmadik fajtára – végül pedig egy negyedik variáció maradt a végleges"– így foglalta össze a dolgozói panaszokat lapunknak küldött közleményében a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ).

Az érdekvédők szerint a változtatások lényege az volt, hogy utólag vezettek be olyan munkarendet, amivel a cég megspórolta a dolgozóknak járó pótlékokat. A szakszervezet nem hagyja, hogy a cég a munkaterhek növelése mellett még a pótlékot is elspórolja a dolgozóktól – így a közlemény, amely tudatja: a makói szakszervezet feljelentette a céget az illetékes kormányhivatalnál a hatályos kollektív szerződés megsértése miatt.
A szakszervezet szerint a dolgozók pótléka és munkabeosztása a tét. Illusztráció: Karnok Csaba
A szakszervezet szerint a dolgozók pótléka és munkabeosztása a tét. Illusztráció: Karnok Csaba

Lapunk érdeklődésére a cégvezető, Nagy Mihály közleményében azt írta, valóban műszakrend-változtatást terveztek bevezetni július 1-jétől, azonban az egyik dolgozójuk hibájából ennek kiírása nem történt meg két héttel a tervezett változtatás előtt, ahogyan azt a kollektív szerződés előírja. Miután a szakszervezet ezt jelezte a cég vezetésének, a tervezett változtatást azonnal visszavonták.

A szakszervezet fenntartja a feljelentést – reagált a VDSZ elnöke, Székely Tamás. Azt mondta, egyrészt azért, mert a jogsértés megtörtént, másrészt mert meggyőződése szerint nem egyszeri adminisztratív tévedésről van szó, hanem tendenciáról. A VDSZ, tette hozzá, ettől függetlenül kész tárgyalni a cégvezetéssel, hogy kidolgozzanak egy olyan munkarendet, amelyben a dolgozókat „nem rángatják ad hoc módon".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset történt Pitvaros külterületén

Egy ember meghalt, amikor egy személyautó lesodródott az úttestről a 4434-es úton, Pitvaros… Tovább olvasom