Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A Csillogó szemmelt viszik, mint a cukrot

Makó - A makói könyvtárban nemcsak a könyvek, de az olvasók száma is gyarapodik. Számítógépes tanfolyamokat, kiállításokat szerveznek, ám legnagyobb problémát az épület felújítása jelenti.
A 2011-es adatok szerint nőtt az olvasók száma a József Attila Városi Könyvtárban. Mátó Erzsébet a könyvtár igazgatója elmondta, tavaly 3695-en iratkoztak be a könyvtárba, amelyben a gyermekrészleg és az újvárosi fiókkönyvtár új tagjai is beleszámítanak. A könyvtárt tavaly 52 ezren látogatták, akik a könyvek mellett CD lemezt és hangoskönyvet kölcsönöztek. A könyvtár szolgáltatásait leggyakrabban az egyetemisták veszik igénybe, de aktív használók még a nyugdíjasok; ők 365-an vannak, de szép számú a 14 év alatti fiatalság is.

A makói könyvtárban a nyugdíjasok is aktív látogatók.
A makói könyvtárban a nyugdíjasok is aktív látogatók.

Top 10

A tíz legkedveltebb könyv között szerepel a Twilight, de dobogós helyezésű J.K. Rowling Harry Potter és a Halál ereklyéi című műve is. A top 10-ben többnyire Danielle Steel-művek és más szerelmes regények szerepelnek. A legtöbbet kölcsönzött mű a Csillogó szemmel Catherine Andersontől, amit 111-szer vettek le a könyvtár polcáról.

 
A fenti számadatokból kitűnik az új olvasók folyamatos gyarapodása, melynek az igazgatónő szerint anyagi oka van: manapság egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy új könyvet vásároljanak. A könyvtár rendszeresen szervez számítógépes tanfolyamokat is kezdő, és haladó szinten egyaránt. – A tanfolyamokra általában nyugdíjasok valamint munkanélküliek jelentkeznek, de a tanfolyamon kívüli időpontokban szívesen várjuk az internetezni vágyókat is – tette hozzá a könyvtárigazgató.

A könyvtári munkát nagyban megkönnyíti a számítógépes rendszer, ezzel ma már minden adatot könnyedén kimutatnak, mint például a látogatók számát. – Lényeges változás, hogy nemrégiben új honlapot fejlesztettünk, melynek segítségével az olvasók otthonról is meghosszabbíthatják a könyvek kölcsönzési idejét – árulta el Mátó Erzsébet.

A könyvtár jelenleg 13 munkatárssal dolgozik, és nemcsak a könyvtári feladatokat látják el, hanem a kistérség könyvtárainak munkáját is segítik. Tavaly számos rendezvényt bonyolítottak le a környező falvakban, ahol összesen 980 regisztrált olvasó van. Makón sem szokatlanok a könyvtárban megtartott kiállítások, könyvbemutatók. – Legutóbb Grecsó Krisztián járt itt, ősszel Závada Pál látogat el hozzánk, de a helyi írók munkáját is bemutatjuk – meséli Mátó Erzsébet.

A könyvtár állományát tavaly 4 millió forintból bővítették, körülbelül 1600 példányban, amit a helyi könyvesboltokból szereztek be. Mátó Erzsébet kiemelte: az új könyvek beszerzésekor mindig szem előtt tartják az olvasók igényeit. A könyvtár nagy kihasználtsággal rendelkezik, ám legnagyobb problémát az épület felújítása jelenti. – A város szeretné felújítani az épületet, ugyanis a rendezvényekhez szükségünk lenne egy előadóteremre és egy kiállítóteremre is. A Makovecz-tervek már megvannak, de sajnos az Európai Unió nem hirdet könyvtár-felújítási pályázatot, így ez még biztosan várat magára – fogalmazott az igazgató.

Olvasóink írták

  • 1. eva45 2012. május 04. 13:58
    „Jut is eszembe nagyon mennem kellene könyvtárba, igaz ilyenkor nyáron kevesebb az idő az olvasásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégvonzó a Hagymatikum

Csanádpalotán már érzik a Hagymatikum jótékony hatását az idegenforgalomra – Magyarcsanádon egyelőre nem. Tovább olvasom