Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A csipkeverő könyvtárigazgató

Makó - Különleges hobbija van a makói könyvtárat és a múzeumot is vezető Mátó Erzsébetnek: a csipkeverés. Ma szinte minden szabadidejét erre fordítja, pedig diáklányként nem szerette a kézimunkát.
Egy év híján pontosan 20 esztendeje kedvenc időtöltése a helyi könyvtár igazgatójának, Mátó Erzsébetnek a csipkeverés. A kézimunka eme válfajának Makón, de Magyarországon sincsenek igazán hagyományai – aki ismeri, annak leginkább a brüsszeli csipke jut az eszébe. A hazánkban is ismert halasi csipke egészen más, tűvel varrják. A csipkeverés ellenben azt jelenti, hogy a cérnát orsókra kell tekerni, majd párnán rögzítik a mintarajzot, és az orsókat cserélgetve gombostűkkel rögzítik a szálat. Ez nagyon munkaigényes dolog – nem véletlen, hogy valaha a vert csipke ára az aranyéval vetekedett.

Mátó Erzsébetnek különleges hobbija van. Fotó: DM/DV
Mátó Erzsébetnek különleges hobbija van.
Fotó: DM/DV

Diáklányként, bár ez kötelező volt, Mátó Erzsébet nem szívesen kézimunkázott. Utólag bevallja: a házi feladatként előírt darabokat a nagymamája készítette el. Később azonban megkedvelte a kötést, a hímzést és a horgolást, a csipkeverés technikáját viszont egészen addig nem volt kitől megtanulnia, amíg nem rendezett kiállítást a makói könyvtárban a hódmezővásárhelyi Pesti Katalin. Tőle kapott ajándékba egy karácsonyi csipkedíszt, és a rá következő januárban már a vásárhelyi szakkör lelkes tagja volt. Idővel alkotótáborokba kezdett járni, majd nyelvtudásának köszönhetően német könyvekből gazdagította tudását, sőt néhány éve a négyezer tagot számláló németországi csipkeverő egyesület kongresszusain is rendszeresen részt vesz. Magyarországon becslése szerint mindössze 200-an foglalkoznak csipkeveréssel.

Mátó Erzsébet azt mondja, 6-8 órát a legkisebb, legegyszerűbb darabra is szánni kell, de van olyan csipke is, ami 300 órát igényel. Időközben minden más kézimunkával felhagyott, ha van egy kis szabadideje, azt a csipkeverésre szánja. Elkészült munkáiból több kiállítást rendezett. Az alkotás öröme ösztönzi. Mint meséli, ezt nem lehet megunni – Németországban van egy ismerőse, aki 7 évesen kezdte, most a nyolcadik ikszet tapossa, de még mindig tud új technikákat tanulni.

Olvasóink írták

  • 1. KamuNeni 2013. május 10. 00:07
    „Tovabbi sok sikert kivanok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyógyították és elengedték a gólyát

Bár sokan aggódtak a visszatért gólyákért a márciusi hideg és havazás közepette, egyedül egy magyarcsanádi példány szorult segítségre. Tovább olvasom