Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

A Falcon bízik a makói gázálomban

Magyarcsanád - A Falcon továbbra is bízik abban, hogy ki lehet termelni a Makói-árok gázát 2012-től, folytatja a munkát. A cég meghívta a magyar sajtót saját, Magyarcsanád-1 jelű kútjához, megmutatta a 4200 méterről származó, gázt tartalmazó anyagot is – ami használt sült zsírra hasonlít, de csak első pillantásra.
Ásványvizes flakonban hozta közelebb megmutatni a TXM Kft. munkatársa azt az anyagot, amelyet a Magyarcsanád-1 jelű kútnál bányásznak. Ezt kondenzátumnak nevezik, állagában tényleg használt zsírra emlékeztet, de folyamatosan bugyog a benne lévő gáz miatt. Az újságírókat azért hívta meg a cég, hogy megmutassa: dolgoznak, és ami itt zajlik, az valódi „bányászati tevékenység".

– Ez könnyűolaj, nagyon jó minőségű, bányajáradékot fizetünk utána – mondta Szabó György, a Falcon magyarországi leányvállalatának, a TXM Kft.-nek az igazgatója. – Ez a kút a Makói-árok szélén áll, 4200 méter mély, termelőcső is épült a lyukba. Fáklyán égetjük el a gázt, amelynek kénhidrogén-tartalma is megfelelő. Ez a kút messzire van a távvezetékektől, ezért itt gázmotorral működő erőművet tervezünk. A másik, a Makó-6 nevű kútnál közel a távvezeték: ott már a gyűjtőcső a Mol rendszerébe vezeti be a gázt.

A Falcon bízik a gázálomban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Falcon tehát folytatja a beruházást, és bízik – dacára annak, hogy miután az ExxonMobil a Földeák-1 kútnál abbahagyta a kutatást, és elvonult, a sajtó meghiúsult makói gázálomról írt, Molnár József szolnoki bányakapitány pedig azt nyilatkozta, ha nincs termelés, az engedélyt 2012-ben visszavonja. Emiatt Szabó Györgynek legutóbb San Franciscóban kellett nyugtatnia a részvényeseket. Most, a bejárás után, az óföldeáki közösségi házban arról is szó esett, hogy a Falcon szerette volna bevezetni a tőzsdén ezt a vállalkozást – hogy itthon is lehessen makói gázrészvényt venni –, már mindent elintéztek, de a bányakapitányság nyilatkozata után ezt a lépést el kellett halasztani. A kérdésre, mit tesz a Falcon, ha tényleg megvonják tőle az engedélyt, Szabó azt mondta, hogy a bányatörvény és a szerződésük értelmében erre nem kerülhet sor. Ha mégis, akkor természetesen mindaz, amit eddig és ezután is a kutatásba fektetnek, kidobott pénz lesz. De ebben az esetben a bíróságon ér véget a történet.

A terv nem változott

Az igazgató nem válaszolhatott a Falcon, az ExxonMobil és a Mol hármas együttműködését érintő kérdésekre. Az ő cége továbbra is 2012-től tervezi a termelés fölfuttatását a nem hagyományos szénhidrogénmezőn, ugyanazzal a technológiával, amelyet Észak-Amerikában már alkalmaznak. Néhány éven belül a kitermelt gázmennyiség fedezheti a teljes magyar szükségletet, ami évente 13 milliárd köbméter. A munka nehéz, egy gépmonstrum megrepeszti a réteget, amelyet kiékelnek, olyan anyaggal, amelyből könnyebben előcsalható a gáz. Előfordulhat, hogy nem mindjárt sikerül, így azt sem tudni, végül mekkora lesz a költség. Az biztos, a kitermelést hordónkénti 50 dolláros olajár fölött számították gazdaságosnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Falcon keresi a gázkitermelés módját a Makói-ároknál

A Falcon szerint nincs olyan új fejlemény, amely szükségessé tenné a korábbi tervek felülvizsgálatát. Tovább olvasom