Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A főépítész óvó szeme a felújításon

Makó - Bár leverték, helyre fogják állítani a szecessziós stílusjegyeket viselő díszeket azon a makói, Csanád vezér téri homlokzaton, amelyről egy hónapja kezdett potyogni a vakolat. A helyi védettséget élvező sarki épület augusztus 20-ára kap régi-új külsőt.
Nincs veszélyben a Csanád vezér tér és a József Attila utca sarkán álló épület szecessziós, városképi jelentőségű külleme – erősítették meg érdeklődésünkre a makói városházán, amikor az ott zajló felújításról érdeklődtünk. Mint megírtuk, az önkormányzat a Csanád vezér tér itteni részét díszburkolattal látta el, parkosította, szökőkúttal és ivókúttal ékesítette, az üzletsor városi tulajdonban lévő részeit pedig eladásra hirdette meg. Az épületegyüttes sarki részén a napokban állványzat és védőháló takarta el a falakat, majd tégláig leverték róla a vakolatot. Ezzel, mint egy olvasónk felhívta rá a figyelmet, eltüntették a szép, szecessziós stílusjegyeket viselő, virágindákra emlékeztető homlokzatot is. Amikor tegnap a helyszínen jártuk, épp az ereszt cserélték.

Az ereszt is kicserélik a sarki épületen. Fotó: Szabó Imre
Az ereszt is kicserélik a sarki épületen. Fotó: Szabó Imre

Horváth Bernadett, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője lapunknak azt mondta, a homlokzati felújítás azért vált szükségessé, mert egy hónapja egy nagyobb darab leesett belőle a sarki üzlet bejárata fölül, és miután megvizsgálták a szakemberek, kiderült: másutt is csak idő kérdése, hogy hasonló történjen. A képviselő-testület úgy döntött, összesen 2,5 milliót fordít az épületre. A pénzből nemcsak a homlokzatot újítják fel, de az ereszt és részben a tetőt is kicserélik – feltehetőleg ezek hibái miatt ázott fel és hullott le a vakolat.

Ami pedig a szecessziós díszítést illeti: az épület hely védelem alatt áll, városképi jelentőségű, ezért a munka a főépítész felügyelete mellett zajlik, és célja az eredeti formák helyreállítása is. A befejezés augusztus 20-áig várható – ezen a téren szokták rendezni az augusztus 20-i ünnepségeket Makón.

Olvasóink írták

 • 3. Egyolvasó 2012. július 27. 07:25
  „1. WSS 2012.07.22. 18:20

  Így több jut a zsebekbe is.”
 • 2. makovaros 2012. július 25. 13:25
  „2. ez Magyarország itt mindent így szoktak”
 • 1. WSS 2012. július 22. 18:20
  „Potyogott a vakolat már régebben is csak nem akarták észrevenni. Ahhoz meg nem kell szakember csak józan paraszti ész, hogy azért omlik a vakolat, mert lyukas az ereszcsatorna. De biztosan jobb most milliókat rákölteni, mint pár évvel ezelőtt néhány tízezer forintból orvosolni a problémát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Denevérek költöztek egy magánházba

Három denevércsalád költözött egy makói ház ablakpárkányának résébe. Az ott lakók egyáltalán nem bánják, szakembert hívtak, a jövő hónapban kimentik az állatokat. Tovább olvasom