Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

A Forma-1-ről álmodik a makói Rozsnyai Olivér

Makó - A pénzen kívül szinte minden megvan ahhoz, hogy a tizennyolc esztendős, makói Rozsnyai Olivér akár Forma–1-es versenyző is lehessen. Kitűnő eredményeket ért el hazai és külföldi gokartversenyeken, szimulációs bajnokságokon.
Szakemberek szerint a gyorsasági autóversenyzés új magyar reménysége lehet. Most egy alapítvány igyekszik segíteni sportkarrierjét – az egyik legnagyobb makói munkaadó, a Phoenix egymillió forinttal mellé állt.

Autóversenyzői karrierről álmodik a tizennyolc esztendős Rozsnyai Olivér. A József Attila Gimnáziumban tanuló diák számára mindez nem puszta álmodozás: autószerelőként városszerte ismert édesapja révén gyermekkora óta a száguldás szerelmese, kiváló gokartozó volt – pedig edzenie sem igen volt lehetősége – , és a gyorsasági autóversenyzéshez szinte nélkülözhetetlen számítógépes autóverseny-játékokban, az úgynevezett szimulációs versenyeken is arat. Nyolcévesen gokartozott először, volt már a Budapest Bajnokság legjobbja is. Az utolsó verseny, amin a közelmúltban részt vett, egy ausztriai nemzetközi volt. Itt ötödik lett egy magyar csapat tagjaként. A tehetséges srácot a makóiak egyébként más oldaláról is ismerhetik: korábban filmezett, jelenleg pedig az egyik helyi rádióban vezet zenei műsort.

Olivér a gokart után a Hungaro-ringet ostromolja. Fotó: Szabó Imre
Olivér a gokart után a Hungaro-ringet ostromolja.
Fotó: Szabó Imre

A gokarttal most azért hagyott fel, mert úgy érezte, ebből a sportágból többet már csak kora miatt sem hozhat ki. Két irányba indulhatott volna tovább: a rali vagy a pályaversenyzés felé. Úgy gondolta, az utóbbi állna közelebb hozzá. Terve most az, hogy a Hungaroringen zajló Suzuki Swift-kupa küzdelmeibe kapcsolódik be. Hogy érdemes volna, arra bizonyítékul szolgált egy tesztvezetés is, amelynek során egy Opel volánja mögött próbálhatta ki felkészültségét, miután megnyert egy szimulációs versenyt; a fővárosi szakemberek, versenyzőtársak egyöntetűen biztatták őt. Hozzáteszi: akik a sportág hazai élmezőnyében vannak, valamennyien gokartosként, illetve szimulációs bajnokként kerültek a mezőnybe. Olivérnek azonban nagy gondot jelent, hogy mint a technikai sportok általában, az autóversenyzés is drága mulatság: autót bérelni, a kocsi szervizelését biztosítani, kerekeket vásárolni, a nyolc hazai futamra benevezni összesen évi ötmillióba kerülne.

Olivér azt mondja, szerinte szponzori befektetésnek sem lenne rossz az ilyesmi, hiszen ismer olyan versenyzőt, aki pár éve egy nagy olajcéget keresett meg; elutasították, most viszont ő utasította el az olajcéget, mert már mások támogatják. Álma, ahová az autóversenyzés után még továbbléphetne, a Forma–1 világába – szeretne ott is annyi kupát nyerni, mint amennyi most a polcait díszíti.

Egymilliót már kapott

Azt, hogy Olivér álmai nem megvalósíthatatlanok, jelzi: az egyik helyi cég, a Phoenix már áldozott iparűzési adójából egymillió forintot sportkarrierjének támogatására. Aki úgy gondolja, hogy ugyancsak szívesen segítene, a Technikai Sportokban Tehetséges Fiatalokért Alapítvány számlája (számlaszám: 10402829-50494852-48541005) révén támogathatja őt.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Rozsnyai Sándor 2008. július 25. 16:32
  „Annak a pár kételkedő és fikázó névtelen senkinek ajánlom a K4 Sta-
  dion Sport Klub weboldalát!!!Ha jól emlékszem,a bajnokság első futama óta Olivér az első és magasan vezeti a bajnokságot!!!Szerencsére nem sikerült elvennetek a kedvét a versenyzéstől!!!:)
  És ez a sikertörténet még folytatódik .....-remélem!!!??
  Minden kedves hozzászólonak megköszönöm a pozitiv biztatást és
  hogy kiálltak Olivér mellett!!!Reméljük,hogy a 2009-es évben már a
  Suzuki márkakupában szurkolhatunk városunk fiatal tehetségének!!
  Üdv:Rozsnyai Sándor”
 • 61. Anikó 41 2008. április 17. 21:46
  „" Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha! " Goethe Sok sikert neked!”
 • 60. Tedi 2008. április 10. 22:22
  „Látod Olivér!!!

  Minden csoda három napig tart!!!!! már nem is a te kritizálásod a fő tevékenysége egyeseknek, elült a vihar, mostmár lehet jótékonykodni emberek!”
 • 59. Best Lap 2008. április 06. 07:26
  „Mit szóltok a szombati F-1-es időmérő végeredményéhez?Egy kelet-
  európai,R.Kubica(PL.)indulhat az első rajtkockáról!!Ez is bizonyitja,
  hogy semmi se lehetetlen,csak jókor kell jó helyen lenni!De valahogy
  odáig is el kell jutni az Olivérnek,hogy rálássanak azok a Körök,akik
  látnak benne tehetséget!Van egy bőlcs gondolat amit szivesen idéz-
  nék-"az amatőrnek ihlet,a tehetségnek kölcsön adatik"!!Hát akkor miért nem lehet összefogni és támogatni Olivért,ha rendelkezik eme
  tehetséggel és legalább az esélyt megadni,hogy valóban a képzeletbeli
  "küszöbig" eljusson!És ezt a Polgármester Úrnak is üzenem és kérdem,
  tett-e érte valamit is,hogy ez a fiú eljusson a siker kapujáig!???
  Hajrá,Olivér!Jó és sikeres versenyzést a gyorsasági kupában!!!”
 • 58. macrom79 2008. április 04. 23:50
  „Látom akad az magyar földön mindig egy pár agyoniskolázott "ember". A lényegről egy szó nem esett a forma1-es álmokról. Azokhoz pénz kell, mégpedig jó sok. Baumgartnerben is van tehetség csak a 10 millió dollár nem volt a háta mögött.
  Ha figyel az ember Ecclestone bá-t ez érdekli. Lehet itt rinyálni meg bátorítani az embert de akkor is 165000000 Ft az a szám ami megnyitja a kapukat. A többi csak duma:) Ilyen az f1.”
 • 57. Lack0 2008. április 04. 15:26
  „Komolyan mondom, hogy mindjárt elsüllyedek. Lassan letagadom, hogy ebben a városban jöttem a világra. Egy igazi makói szereti a városát, és nem fikázza le azt, aki mer nagyot álmodni, és esetleg tud is tenni érte. A szexuális megjegyzésekhez pedig annyit, hogy mindenki saját maga dönti el, hogy melyik nemhez vonzódik. Egyre több Makón a tudatlan paraszt. Mi lesz még itt?
  Olivér! Hajrá, és érd el az álmaid! Sok sikert, és a sok tudatlan birkatojást pedig sz...d le.
  Szép napot”
 • 56. Streeter 2008. április 03. 21:18
  „Sztem Makón tök mind1 mit csinálsz, mert úgyis lefikáznak és irígykednek és ilyen "kedves" dolgokat gondolnak és sajnos le is írják ezeket. Én nem tudom miért fikázzák pl. a szervízt volt ott az autóm párszor és en m volt gond. Ha ,eg valami nem úgy sikerült gyorsan ki lett javítva.
  Sztem is hajrá előre. Ebbe a városba sose fog befutni senki pont emiatt.
  Sok sikert az álmaidhoz. Remélem megvalósulnak.
  Üdv.: Németh L.”
 • 55. Bence B. 2008. április 03. 15:46
  „Szánalmas ez a szardobálás gyerekek”
 • 54. Nagyi 2008. április 02. 23:56
  „Sok sikert Oli!:)”
 • 53. triatlonos 2008. április 02. 19:36
  „Most érkeztem haza a Dániában tanuló és dolgozó fiamtól, és hálás vagyok - politika mentesen - annak a "nagyformátumú politikusnak", aki azt mondta: akinek nem tetszik, annak el lehet menni! A fiamnak nem tetszett - első Uniós diákpolgármesterként - ezért megpróbálta, reményeim szerint sikerrel. De azért az egy más világ! Van egy ország, van egy megye, van egy város, ami semmihez sem hasonlitható: ez MAKÓ - ami a hozzászóklásokat illeti!!!”
 • 52. CITROM 2008. április 02. 17:32
  „Olivér !Ha okosnak tartod magad ne reagálj a rosszindulatú hozzászólásokhoz,mert csak irigyek!!Tedd a dolgod élj tovább és kész!!!Sok sikert!”
 • 51. Olivér 2008. április 02. 17:30
  „hehe vki poénos és az én nevemben írogat”
 • 50. egy másik makói 2008. április 02. 17:29
  „Ne vedd a szivedre !
  Rossz pillanatban írta amit írt!
  Makói vagy büszkék vagyunk rád ,így tovább.”
 • 49. Rozsnyai Olivér 2008. április 02. 17:17
  „16. MAKÓI 2008.04.01 14:46
  Kérjél attól a szarevő apádtól pénzt!
  Akit csak ismerek menekül a pénzéhes és gátlástalan apádtól.
  Többször átvágta már az ismerőseimet az a csirkefogó semmirekellő ,kontár apád. Mocskos csalók vagytok.
  Te meg hülyegyerek menj a meleg rádióba és golyózzatok egymással. Biztosan lesz partnered!!!Méghogy forma 1 !
  eladjátok a viskót és talán beleülhetsz ......
  egy F1-es kocsiba is.
  (Igazatok van!)Sajnálom
  inkább koldulok a mars téren mint régen!”
 • 48. skeletorNB 2008. április 02. 12:07
  „Kicsit megkésve, de reagálok a 41-es hozzászólásra. Ha elolvasta volna és méginkább értelmezte volna az írásomat nem lenne miről beszélnünk. Mint leírtam és újra leírom, szeretm Makót, csak az itt élő emberek zömét nem. Szép város és tényleg, az országban az egyik leg szebb, de az itt uralkodó mentalitástól lesz tróger város.
  Igazándiból az ön hozzászólásában sem látok mást, csak szurkálódást. A vitánkat itt le is zárom, mert a továbbiakban nincs miről beszélni, és a fórumba sem passzol a téma.”
 • 47. Culi 2008. április 02. 12:02
  „Hát Oli látom kapsz hideget-meleget:)én nem igazán ismerem a versenyzői múltad de nagyon sok sikert kívánok a további sikeres versenyzéshez.Evvel a sok köcsög pudvás makói paraszttal nem is kell foglalkozni mert itt nagy a szájuk és itt úgy érzik hogy név nélkül akármit beírogathatnak.Hát akinek ez jó szórakozás azt nagyon tudom sajnálni,igazán másra is pazarolhatná fölös energiáit,inkább elmenne dolgozni:)na mind1 parasztok mindig is lesznek,de én azt nem értem ha itt egy tehetséges gyerek aki ráadásul helybeli,miért nem áll mögé a város és miért kell őt szidni???Tipikus magyar mentalitás,ebben az országban csak a széthúzás megy,és úgy látszik az élet minden területén....”
 • 46. Nagy Betty 2008. április 02. 09:54
  „Sosem értettem az embereket, miért fáj Nekik, ha más több, jobb, talpraesettebb?
  Biztos vagyok benne, hogy a rátermettség mellett, kemény munka, sok kitartás, lemondás áll. Csak mosolyogni tudok az irigy, fikázó, rosszindulatú emberen. Nem kell velük foglalkozni,
  Hajrá Olivér!! Több vagy, mint az átlagember, ne add fel, csak így tovább!! Hozd ki a magadból a maximumot, a kitartásnak meglesz a gyümölcse!
  Ne akarj minden embernek megfelelni, úgy sem tudsz!!
  Lényeg, hogy a saját értékeddel és lelkiismeretteddel tisztában vagy, a többi nem számít!
  Azt sem értem, miért kell a családfát, édesapja anyagi helyzetét, munkáját belekeverni, és nyomdafestéket nem tűrő, ocsmány szavakkal illetni? Ez a cikk íróját minősíti.
  Egyébként pedig: "Alma nem esik messze a fájától" ! Ha csak fele annyira vagy olyan, mint az apúkád, akkor már "Győztes" vagy!!!
  Inkább azon kéne elgondolkodni, hogyan, miképpen lehet segíteni egy ilyen fiatal tehetségen, mert anyagi segítségre persze, hogy szükség van!
  Sok szerencsét, mindenjót Olivér!! Kűzdj, és váltsd valóra álmaidat!
  Nagy Betty”
 • 45. CITROM 2008. április 02. 07:31
  „Kedves Fórumozók! Ez a cikk nem arról szól,hogy ki tud trágárabbnál trágárabb hozzászólást írni,hanem egy makói fiú álmáról!Nektek fáj ha van elképzelése a jövőt illetően?Kíváncsi lennék ,ha megjelenne a fotója azoknak akik bírálták Olivért és családját azokról miket írna a makói nép!Lehet ,hogy pont ő a meleg ,vagy lop,csal ,hazudik esetleg sikkaszt stb.Miért vagyunk irigyek?talán ,mert előtte szebb jövő áll mint a rosszindulatú beírások gyerekei előtt?Ha így van miért Olit bántjátok?Ne arról legyen híres Makó,hogy irigy város ,hanem ,hogy képes volt összefogni ,hogy egy srác álma megvalósuljon!”
 • 44. szikveez 2008. április 02. 00:41
  „Szeva Olivér!

  Érdekes hozzászólások vannak...sajnos. Dehát ilyen a magyar, nem változunk, főleg a makói... Remélem erre a dolgora sikerül jobban RÁKÖZELÍTENI (use it in English:)), s pár év múlva mehetek a Hungaroringre a családdal szurkolni Neked:)

  üdv,
  egy világlátott co-organiser”
 • 43. Molnár& Hermann Retro Show 2008. április 01. 23:54
  „Előkészítettük a kalapot Mórahalmon vettük, De nagyon SNÁJDIG!
  ÁPRLIS 19. KELEMENHÁZ aki bele akar dobni egy kis Zsét /forint,dollár.euró,/az megteheti !!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó életbiztosítása a sürgősségi osztály

Makó - 225 millió forintból sürgősségi osztályt készül nyitni a makói kórház. A pénzre pályázó intézmény úgy érvel, ez a beruházás 52 ezer ember „életbiztosítása" lenne a 43-as főút mentén. Tovább olvasom