Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A fűtésen is spórol a makói önkormányzat

Makó - A makóiaknak nincs bajuk a hódmezővásárhelyiekkel, de a két kórház összevonása után a makói intézmény alárendelt szerepet kapott, indokolatlanul – hangzott el a makói képviselő-testület szerdai ülésén.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A városháza helyett a Korona Szálló dísztermében tartotta ülését a makói képviselő-testület szerdán. Ez így lesz egész télen. Nem fűtik a régi városházát, ezzel az önkormányzat várhatóan 7-10 millió forintot spórol, ami 4 ember bére. A Koronában egymással szemben ül a polgármesterpárti és az ellenzéki frakció, a hozzászólás idejét nem mérik, és szavazópult sincs, így a képviselők kézzel voksolnak.

A jelenlévők gratuláltak Jámborné Balog Tünde művésztanárnak abból az alkalomból, hogy kitüntették a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatával, majd a testület több mint két órán keresztül tárgyalta a polgármesteri tájékoztatót. Elhangzott, hogy mindenszentekre a város azt kérte a szennyvízcsatorna építőjétől, hogy a temetők környékét tegye járhatóvá, ez nagyrészt meg is történt. A nagyberuházást összehangolják az ivóvízminőség-javító programmal, hogy lehetőleg ne kelljen felbontani a frissen terített aszfaltot. Buzás Péter polgármester azt javasolta a makóiaknak, ahol már kész a hálózat, kössenek is rá, a próbaüzem alatt nem kell fizetni a szolgáltatásért.

Más

A testület elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót, és elhatározta, Galamb József-díjat alapít tehetséges mérnökök számára. Mérsékelte egy üzlethelyiség bérleti díját, és úgy döntött, hiába ajánlották fel a tulajdonosok, nem vesz meg egy földterületet és egy erdőt. Előbbin többmilliós a jelzálogteher, utóbbi 45 milliós vételárán jót derültek. Kiss Imréné elmesélte, október 23-án reggel fél hétkor hiába futott a teli kukával a szemétszállítók után, az egyik férfi visszaszólt neki, hogy „Mama, majd jövő szerdán rakja ki megint" – pedig hivatalosan hétkor kellett volna jönniük a szemétért. A testület következő ülésén a hulladékszállítást is megtárgyalja.

Siket István (PSZM) hozta szóba a röplapot, amelyet Almási István vásárhelyi polgármester aláírásával minden makói háztartásba eljuttattak. Ebben a szomszéd város első embere makói Vásárhely-ellenes hangokról ír, és leszögezi, hogy városa nem kívánja megrövidíteni a makóiakat. A két kórház összevonásával kapcsolatos vitákra utalhatott. Molnár László (MSZP) leszögezte, semmi baja a vásárhelyiekkel, de a makói kórház ebben az integrációban minden szempontból, a fejlesztési források tekintetében is alárendelt szerepet kapott: ez már „Hódkórház". Molnár az elnevezést úgy magyarázta, a makóiak annak idején rosszul jártak az Úttörő Tsz vagyonának vásárhelyi átvételével, a Hódcsillaggal, a Hódgép és a helyi gépgyár fúziójával szintén. Buzás ehhez később hozzátette: bár Makón hely és szakembergárda is adott lenne arra, hogy az Alföldvíz Zrt.-nek itt legyen a megyei divíziója, e központot mégis Vásárhelyen hozzák létre, a nulláról, úgy, hogy az ottani önkormányzat erre nem ad pénzt. Buzás azt mondja, hogy a Makót érintő, de Vásárhelyen megszülető döntésekről illene legalább tájékoztatni a makói önkormányzatot. Almásit tiszteli, de szerinte nem az ő ötlete volt röplapot írni, hanem egy kampánystábnak. Gál Sándor (Fidesz) emlékeztetett, hogy a tsz-ügyben a makói szövetkezeteken is múlt a későbbi tönkremenetel. Sajnálta, hogy az integrációból is politikai ügy lett, amit nagyobb empátiával kellene kezelni. Sánta Sándor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárhelyi–makói egészségügyi együttműködésnek vannak előnyei. A kormánypárti képviselők úgy tudják, hogy ha jobbra fordul az egészségügy helyzete, szó lehet arról, hogy újból önálló intézmények legyenek, amelyeket most összevontak.

Olvasóink írták

 • 6. pog 2013. november 02. 11:38
  „mi lősz veled Pétőr és társai csökken a hatalom, majd nem lassan az elszámolás is bekövetkezik...”
 • 5. öregszem 2013. november 02. 07:16
  „" hogy ha jobbra fordul az egészségügy helyzete, ...." Ezen hosszasan röhögtem.Eddig még csak a rosszabbra fordulást láttuk legalább 20 éve.”
 • 4. hajosinas 2013. november 01. 07:14
  „Tisztelt Kiss-né.
  Tessék elhinni nekem,hogy felesleges a szemétszállító autó után futni a kukával, ugyanúgy ahogy felesleges az elindult vonat,busz, villamos vagy nő után is. Majd jön a másik. :)
  Egyéb iránt, ha reggel hatkor tetszett volna kirakni a kukát az utcára nem tetszett volna így járni.Ez az állapot még mindig jobb, mint a korábbi szolgáltató, kinek a kérése szerint reggel hatkor kiraktuk a kukát az utcára, és este 9-kor teli állapotban behúztuk a kapun belül, majd másnap kezdtük elölről az egész műveletet.”
 • 3. A.R. 2013. október 31. 14:27
  „Nincs itt semmi gond, Trianon múzeumunk legalább lesz!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. scott1 2013. október 31. 14:01
  „Úgy látom nincs semmi új a nap alatt!
  Először leszögezik, hogy mennyire alaptalan is az, miszerint bármilyen előítéletük lenne a vásárhelyiekkel szemben, majd ezután egy azon politikai oldal képviselője már azzal érvel, hogy a Kossuth TSZ-s ügylet óta "nem kell bemutatni a makóiaknak a vásárhelyieket"... :D na mindegy, nem is ez a lényeg!
  Az egész Makó-Vásárhely esetleges választási cirkusznak elejét lehetett volna venni, ha a baloldal is vásárhelyi jelöltet indít, de így, hogy ez nem történt meg igenis tudomásul kell venni, hogy sokakban felmerülhet az, hogy ez azért történt, hogy a a vásárhely-ellenességből független makói szavazókat szerezve politikai tőkét kovácsoljanak pártjuknak a választásra!”
 • 1. grafika88 2013. október 31. 12:04
  „Tényleg kaptunk almásipistabááától levelet ..de egy az egyben : kuka !
  Ha megválasztják..márpedig IGEN lázárjanót..Makónak ANNYI ! Ide 1 ft nem jön, elsorvasztják..lelehet húzni a rollót !Ha Búzás nem indul jövőre ..aki még harcolna Makóért....más meg csak olyan : langyos ....itt katasztrófa lesz !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutálisan bánt nevelt gyermekeivel

Kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt jogerősen nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a 40 esztendős Zsigovics Róbertet a Szegedi Ítélőtábla szerdán. Tovább olvasom