Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

A gencsháti kúria végórái

Óföldeák - Végóráit éli a romjaiban is pompás gencsháti kúria Óföldeák határában: a teljes felújítás 400-500, de a legsürgősebb állagmegóvás is több tízmillió forintba kerülne. Az épület gazdája, a Cecília Alapítvány azonban máig nem talált pályázati forrást a rekonstrukcióhoz.
Egyre kevesebb kiránduló, turistacsoport keresi fel az Óföldeák határában álló, a Návay família által épített gencsháti kastélyparkot, pedig egy időben népszerű kirándulóhely volt: maga a központi épület ugyan romos, az egykori gazdatiszti lakásban kialakított szálláshelyen viszont gyakran vertek tábort cserkészek, természetjárók, madármegfigyelők. Az épületegyüttest magáénak tudó Cecília Alapítvány elnöke, a pedagógusként dolgozó Szűcs Tamás szomorúan mondta, hogy az utóbbi időben fogyatkoznak az érdeklődők. Pedig mindent megtesznek, ami tőlük telik: idén tavasszal is rendbe tették a park környékét, kiirtották a gyomot, rendezték a terepet, s tervezik, hogy játszóteret építenek.

A gencsháti kastélypark egyébként ideális helyen, Makótól és Hódmezővásárhelytől tizenkét, Szegedtől húsz kilométerre fekszik. A háromhektáros területen ritka természeti értéket képviselő fák és három, egykor a főnemesi pompa jegyében emelt épület is található. Az ingatlanegyüttest 1993-ban vásárolta meg a Gorzsai Állami Gazdaságtól a Cecília Alapítvány, amelyet Mihály Zoltán, akkori makói MDF-es országgyűlési képviselő hozott létre. A honatya szerzett központi forrást az alapítványnak a kúria megvásárlására.

Az alapítványnak kezdetektől az volt a célja, hogy táborozásra, sportolásra, továbbképzésre alkalmas centrumot hozzon itt létre. A szép elképzelések valóra váltását azonban a pénzhiány akadályozza: a mára szinte összedőlni készülő nagy kastélyra hiába próbál évről évre pályázati pénzt szerezni az alapítvány, ez sosem sikerül – de még ha összejönne is, az alapítvány nem tudná letenni a 25 százalékos önerőt. A szakemberek becslése szerint a teljes felújítás 400-500 millió forintba kerülne, de a legsürgősebb állagmegóvásra is rá kellene költeni néhány tízmilliót. Közben a tető több helyen beszakadt, némelyik tartóoszlop dőlésnek indult.

Az elkeserítő helyzetet látva már az is felmerült, talán egyszerűbb lenne az épületet lebontani. Erre persze aligha kerülhet sor, mert a kulturális örökségvédelmi szakhatóság hamarosan műemléki védelem alá vonja a kastélyparkot. Miben bízik ezek után az alapítvány? – Bár eddig még senki sem érdeklődött, lehet, hogy felkelti egy befektető érdeklődését az épületegyüttes, ugyanis innen ötszáz méterre épül majd az M43-as gyorsforgalmi út. El tudnánk képzelni például, hogy a felújítás fejében több évtizedre bérbe adnánk valakinek – mondta az alapítványi elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanna alapítványa segít Makón

Makó - Első sikerét könyvelheti el a makói Nagymáté Hanna Alapítvány, amely egy másfél éves,… Tovább olvasom