Délmagyar logó

2018. 07. 16. hétfő - Valter 18°C | 29°C Még több cikk.

A gyerekek integetnek, a felnőttek felfrissülnek: déltájban és este jár a makói locsolókocsi

Makó - A gyerekek integetnek neki, amikor befordul az utcába, a felnőttek pedig örülnek, hogy végre kapnak egy kis enyhülést. A legforróbb napokban egy locsolókocsi járja Makó utcáit - a sofőr sokszor 50 fokos fülkében vezet.
Hőségriadó idején több időt tölt a locsolókocsiban, mint a feleségével a különleges makói jármű sofőrje, Rudas Krisztián. Azt mondja, néha úgy érzi, lassan jobban is ismeri, hiszen a városgazdálkodásnál ő az egyetlen ember, akinek megfelelő gyakorlata van a kocsis locsolásban. Nem olyan könnyű, mint a laikus gondolná: miközben a monstrumot vezeti, irányítania kell a locsoló szeleprendszerét is, máskülönben kéretlenül lelocsolná például a kerékpárosokat. Tegnap elkísértük egy körre, és láttuk, a kapcsolókra rá sem nézve, szinte ösztönösen vezérli a szelepeket menet közben.
Rudas Krisztián rutinosan vezeti a 17 tonnás Liazt. Fotó: Szabó Imre
Rudas Krisztián rutinosan vezeti a 17 tonnás Liazt. Fotó: Szabó Imre

A Liaz márkájú kocsi a víztorony mellől indul. Itt van az a tűzcsap, amiből alkalmanként 6-8 perc alatt feltöltik a 8000 literes tartályt. A vizet az önkormányzat fizeti. Kétszer van locsolás: egyszer déltájban, egyszer pedig estefelé. Minden körúthoz négyszer kell tartályt tölteni; összesen több mint 60 kilométert kell a kocsinak bejárnia – főként a forgalmasabb, központi utak szerepelnek az önkormányzat által összeállított útvonaltervben.
Forgalomtól függően egy-egy teljes körút átlagban 4 órás. A sofőr tapasztalata szerint az utóbbi időben mintha kevesebben értenék, hogy a 17 tonnás kocsi azért megy az út közepén, hogy teljes szélességében be tudja teríteni az aszfaltot – vannak, akik nem húzódnak le, dudálnak.
Indul a makói locsolókocsi. Védi az aszfaltot, hűti a levegőt. Fotó: Szabó Imre
Indul a makói locsolókocsi. Védi az aszfaltot, hűti a levegőt. Fotó: Szabó Imre

Sok cég gyárt egyébként locsolókocsivá alakítható teherautókat, de locsolókocsit már senki. Ami Makón szolgál, az télen víztelenítve pihen, lényegében csak a nyári időszakban használják – ennek köszönhető, hogy bár 30 éves, mindössze 57 ezer kilométer van benne. Egyetlen hibája: miközben Krisztián a várost hűsíti, a vezetőfülkében – egyszer megmérte – jóval 50 fok fölötti a hőmérséklet, klíma ugyanis nincs beszerelve. Ez ellen gyakori ivással, mosakodással, illetve a nyakába terített vizes törölközővel tud védekezni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autószállító tréleren rejtőzött a 6 szír migráns

Autószállító tréleren rejtőzött a 6 szír migráns
Egy bolgár férfi által vezetett autószállító tréler ellenőrzése során hat szír állampolgárt találtak… Tovább olvasom