Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

A gyermekosztályt is megmentenék Makón

Makó - A makói házi gyermekorvosok tiltakoznak a makói kórház gyermekosztályának bezárása ellen, az osztály dolgozói pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ha ez kevés, tüntetés is lesz.
Életveszélyes – így minősítette Czanik Sarolta makói házi gyermekorvos azt az elképzelést, mely szerint lakat kerülhet a városi kórház gyermekosztályára. Véleményével nincs egyedül: mind a négy makói kollégája így gondolja. Hogy miért? Vannak például olyan gyermekkori problémák, amelyek kezelésénél nagyon fontos, hogy időben a megfelelő felszereltségű kórházba jusson a beteg – ilyen eset például a fulladás, az epilepsziás roham vagy a lázgörcs. A környék falvaiból például Szegedre menni ilyen esetben óriási kockázatot jelentene. Éjszaka nincs ügyeletes orvos, de a háziorvosok nappal sem tudják a rendszeres felügyeletet, ellenőrzést megoldani, műszereik sincsenek minden vizsgálathoz. Nagy szakmai visszalépés volna az osztály megszüntetése, ami óriási gondokat okozna a kistérségben – mondják.

Streitmann Károly a játszószobában az egyik aláírásgyűjtő ívvel. A szerző felvétele
Streitmann Károly a játszószobában az egyik aláírásgyűjtő ívvel. A szerző felvétele

Egyetért ezzel az osztályt sokáig vezető konzulens, Streitmann Károly egyetemi magántanár. Mint megtudtuk, a 70 éve alapított, most 15 ágyas osztályon jelenleg 3 gyermekszakorvos, 1 rezidens és 1 szakorvosjelölt dolgozik, a 20 szakdolgozó közül 2 diplomás ápoló. A bezárás gondolata amiatt vetődött fel, hogy az ágyak kihasználtsága nem elég magas, a szakmailag megalapozottabb, költséghatékony kihasználtsági mutató, az elvárt finanszírozott teljesítmény ugyanakkor 84,2 százalékos – mondta. Az osztály jól felszerelt és barátságos, a várakozási idő minimális, ráadásul más kórházakkal ellentétben itt az édesanya is a gyógyuló csöppség mellett tud maradni.

A házi gyermekorvosok azt is elmondták: a szülők körében nagy a felháborodás, és tenni is készek a gyermekosztály megmentése érdekében. Erre máris módjuk van: az osztály dolgozói tegnap aláírásgyűjtést indítottak, és az íveket alig néhány óra alatt szignózták jó félszázan. Streitmann Károly azt mondja, ha ez nem elég, tüntetés is lehet a Maros-parti városban – ő pedig Fidesz-tagként Lázár János frakcióvezetővel is fel fogja venni a kapcsolatot, támogatását kérve. Szakmai javaslata is van az osztály fennmaradásának garantálására: egyesíthetnék az ugyancsak bizonytalan helyzetű szülészettel.

Olvasóink írták

 • 15. hsoni 2011. november 29. 22:02
  „14.hehi hozzászólása nagyon jó!!!
  Mindenki másolja be a 14.hozzásolásban található linket!
  Csúcs !!!!!!!!!!!
  8 óra munka 8 óra pihenés?
  Nem is gondolta, hogy a parlamentbe lefényképezik munka közben.:)”
 • 14. hehi 2011. november 29. 20:23
  „országgyűlési képviselő?? ugyanmár http://www.facebook.com/photo.php?fbid=283101258399628&set=a.162096070500148.30372.100000992691127&type=1&theater”
 • 13. Lokálpatrióta 2011. november 29. 19:59
  „Hol lehet aláírni?

  Szerintem minden szülőnek - így nekem is - nem kérdés, hogy van szüksége van e Makónak és a környező településeknek gyerekosztályra... Most ismét politikai hovatartozástó függetlenül, egy emberként kellene kiállnia a helyi politikusoknak a gyerekosztályért... Most lehet megmutatni, hogy ki mennyire faxagyerek politikus. Tisztelt Mágoriné! Most először tehet azokért az emberekért, akik megválasztották Önt erre a feladatra - SŐT!! Ön ezért kapja az adónkból a fizetését!!!!”
 • 12. papika56 2011. november 29. 16:11
  „T. 1. IGEN ! csak azért.
  Mágorinénak van unokája , úgy tudom 2 is. De ő csak viktor bólogató, hű katonája. Ellenkezni nem mer. Felmarkolja a giga lóvét és a többi meg levan sz@rva ! kit érdekel --majd ha választás lesz legközelebb ..ahol ugye ő már labdába se rughat --majd a szavazatokért egy kicsit felénk fordúl.”
 • 11. SpákHédi 2011. november 29. 09:43
  „A gyerekosztály KELL! Ennyi.”
 • 10. asdiob 2011. november 29. 09:38
  „Kedves "Egyolvasó"!

  Másfél év alatt még egy jól menő vállalkozást is csak úgy lehet tönkretenni, hogy ha valaki ezen kőkeményen munkálkodik. Ha a makói kórház olyan jó vállalkozás lett volna és lenne jelenleg is, akkor egyetértenék Veled, hogy a jelenlegi politikai elit tervei érvényesülnének. De ez nem így van. Az elmúlt 8 évben rengeteg forrást vontak ki az egészségügyből. Ennek a rendszernek a teljes átláthatóságához sem elegendő 1,5 év.
  Hidd el, hogy nincs olyan makói, aki azt támogatná, hogy zárják be a kórházat, illetve annak egyes osztályait. Még az országgyűlési képviselő is amellett van, hogy maradjon a kórház. Sőt bővüljön, fejlődjön.
  Politikailag túlságosan rövidlátó és elvakult vagy. Vannak országok, ahol az általad szeretett politikai felfogás szerint kormányoznak. Javaslom, hogy nézzél szét ott is. Ha tetszik amit látsz, akkor meg költözz ki és éld ott tovább az életed.
  Magyarországon kialakult az a szerencsétlen helyzet, hogy a baloldal nem baloldali felfogásban, a jobboldal pedig nem jobboldali felfogásban politizál. MIndkettő középre csúszott és alkalmazzák egymás alapvető politikai eszközeit. A jelenlegi jobboldali kormány nagyon sok baloldali eszközt használ: szociális háló fejlszetés, stb.
  Túl bürokratikus rendszerben átfogó átalakítást végrehajtani nagyon nehéz, mert mindig van olyan, akinek a változás fájdalmas. Egyszer el kell indulni valamilyen irányba...”
 • 9. dmonlájn 2011. november 29. 09:29
  „Mi az hogy kihasználatlanság miatt zárnak be valamit az egészségügyben.... örüljünk neki, hogy nincs annyi beteg gyerek, hogy várólisták legyenek.... az egészségügy nem gazdasági társaság!
  Lázárka a vásárhelyi kórházért és a közös vásárhelyi - makói körzet leendő képviselőjeként a leszarja az egészet!”
 • 8. babérka 2011. november 29. 09:11
  „Hol lehet aláírni a tiltakozó íveket?”
 • 7. dédi8 2011. november 29. 01:08
  „A gyerekosztály bezárása valóban életveszélyes, de kedves egyolvasó, aki rosszmájúnak titulál egyből mindenkit (lehet, hogy rejtett májzsugora van), nem kell egyből mindent politikai síkra terelni, mert visszafordul. Íme:
  Buzás, aki 16 éve regnál nem makóiként Makó polgármesteri székében, miért nem tett semmit a szájaláson kívül azért, hogy a kommunista kormány ne rabolja ki a gyerekosztályt?”
 • 6. hsoni 2011. november 28. 23:17
  „Tudom milyen érzés éjszaka sietni a gyermekkórházban mert kruposan köhög , fullad a gyerek nem kívánom senkinek sem.
  És igen is köz ügy a gyermekek védelme, egészségügyi ellátása. Ugyan úgy ahogy a tűzoltóság, katasztrófavédelem, rendőrség fenntartása.
  Szerintem csak máshogy kellene csoportosítani a pénzeket és fenn lehetne tartani.
  Ne engedjük, hogy a perifériával mindent megtegyenek, mert nem a fővárosba születtünk.
  Bár az sok adó eljut oda is.
  Aki be akarja zárni a gyermekosztályt annak gyermeke nincs vagy lelke ????????????????”
 • 5. Utazo 2011. november 28. 21:01
  „Akinek van gyereke az tudja: a gyerek ejszakara lesz rosszul,nem tudom miert, de ez a tapasztalatom, es akkor irany a gyerekosztaly ugyelete!
  Kinek a fejebol pattant ki az az elmebeteg otlet, hogy nem kell a gyerekosztaly?!
  Szerintem mar mindenki ment a gyerekevel a gyerekosztaly ugyeletere, mert a gyerek hany, lazas, hasmenese van, fullad, vagy barmi, es szerencsere sosem kellett a beteg gyerekkel Szegedre menni, mert Makon is ellattak, ha szukseges volt, akkor bent is tartottak megfigyelesre.
  Ez mar az embertelenseg netovabbja lenne! Itt pedig mar ne tegyunk kulonbseget a kisvarosi, nagyvarosi, vagy eppen falusi gyerekek ellatottsaga kozott, az egeszsegugyet illetoen IS! A gyerek az gyerek! Vigyazni kell ra, mert erteke az eletnek, nem pedig kiszolgaltatni MARHA politikusoknak! Mert nem gazdasagos! Megall az esz!”
 • 4. KamuNeni 2011. november 28. 20:36
  „Azorszag gyulesi kepviselot nem er egy kalap***** se. Nemtom ki az de hogy tehetetlen az biztos. Persze valoszinu lusta is meg nem is erdekli mert o is epp ugy tele van az egesszel mint mindenki mas. Lehet depreszios is. Az is lehet hogy epp reszeg mikor ilyenekrol van szo. Ti ismeritek, ti valasztottatok. Most igyatok meg a levet.”
 • 3. KamuNeni 2011. november 28. 20:34
  „Hat igazuk is van!! Minek is annak a par ezer gyereknek akinek esetleg az eletet menthetne meg. -Menthetne- mondom, mert MO-n csak felteteles modban van minden emlitve mivel senki nem akar felelosseget vallalni semmiert.

  A gyerekek?? Haaa. Le vannak tojva. Ha nem birja ki szegedig vagy pestig akkor ugyis meghal;t volna. Nem igaz???

  Hat eszetek az van de gogyi meg logika az nincs.”
 • 2. Tibi71 2011. november 28. 18:33
  „Kedves Makói parlamenti képviselőnk.

  Önnek kötelessége volna a pártja érdekével szemben a Makóiak érdekeit képviselni hogy ne zárjon be a Makói kórház egyetlen még működő osztálya sem. Egy másik párt elkezdte leépíteni a Makói kórházat,és önök sem különbek mert folytatni akarják.

  Miért kellene a beteg embereknek 30-40 kilométereket buszozni,vonatozni a Makóhoz legközelebbi kórházba az ellátásért?
  Ne beszéljenek a pénzről,mert az embereknek már elege van a narancsos ködből!”
 • 1. Egyolvasó 2011. november 28. 18:19
  „Emberek meddig hagyjuk még kormány ámokfutását, hol van az országgyűlési képviselőnk, vagy neki nincsenek gyerekei, unokái???
  Vagy csak a pénzért lett a térség képviselője??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Program a drog, a cigi és a szesz ellen

Az országos médiába is bekerült nemrégiben Makó azzal, hogy a városban civil ellenőrzést tartottak tanítási időben a kocsmákban. Nem voltak ittasak a diákok, de az iskolából lógtak. Tovább olvasom