Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A hagyma kilenc mérföldköve

Makó - Különleges, makói ízvilágot idéző étkekkel csábítja vendégeit ezekben a napokban kilenc makói étterem – összefogásuk jelzi: a város és vidéke nyit a gasztroturizmus felé. A helyi Tourinform-iroda vezetője, Scheitzner Beáta szerint – más programokkal is összekötve – jó ötlet a gasztronómiai túra.
A gasztronómiai turizmus felé is nyit Makó és vidéke: A makói hagyma kilenc mérföldköve mottóval kínál ezekben a napokban különleges, főként a makói vidék ízvilágára jellemző menüket kilenc étterem – a Kelemen-Ház, Szent Gellért, a Rocco, a Maros és az Autós Makóról, illetve az apátfalvi Black Bull, a földeáki Betyár és a csanádpalotai Fényes. Tegnap ellátogattunk az egyikbe: a Kelemen-Házban például hírességek ételeiből válogathatnak a betérők, így például Jókai-bablevest, Petőfi-rostélyost kérhetnek, vagy fogasfilét Gundel módra.

A hagyma kilenc mérföldköve névre hivatalosan hallgató gasztronómiai túra ötlete a makói idegenforgalmi koncepció megírásakor merült fel, majd a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület pályázott és nyert 2 milliós támogatást a program koordinálására és népszerűsítésére. Még honlapot is készítettek, amely a www.hagymasettermek.hu címen lesz hamarosan elérhető. Az e heti program egyébként 7-én zárul, de lesz hasonló június végén és augusztus közepétől is – időben az Operettfesztiválhoz, illetve a Makói Muzsikához csatlakozva.

A Kelemen-Házban hírességek kedvenceit, így Jókai-bablevest is kérhetnek a vendégek. Fotó: Dobó Dolli
A Kelemen-Házban hírességek kedvenceit, így Jókai-bablevest is kérhetnek a vendégek.
Fotó: Dobó Dolli

– A makói hagymának továbbra is van akkora hírneve, hogy akár idegenforgalmi vonzerőt is jelenthet – mondta el véleményét Scheitzner Beáta, a makói Tourinform-iroda vezetője. A hétvégi Nemzeti Vágta alkalmával, ahol Makó standdal is képviseltette magát, tapasztalta: még a gyerekek is azonnal tudták, hogy a városhoz mindenekelőtt a hagyma köthető. Hozzátette azonban, hogy egy ilyen gasztronómiai túra elsősorban a helyiek, környékbeliek számára jelenthet önmagában is élményt; aligha valószínű, hogy valaki eljön ide mondjuk Pestről azért, hogy itt egyen egy jót. Ám ha vannak kísérő programok, egy ilyen lehetőség jó kiegészítője a turisztikai kínálatnak.

A Szent Gellértben Mátyás korát idézik

„Az kamillás mézzel megkent szopós malac karaj gúzsba kötvén, szegfüges szilvával és körtménnyel tömvén. Tálaltatik még hozzá kelkáposztás, vargányás árpagyöngy tekervény" – ez volt a legkülönlegesebb étel, amit a gasztronómiai túra kínálatában felfedeztünk, méghozzá a Szent Gellért Borház és Étterem ajánlataként. A tulajdonos, Mihály Zoltán azonban kiábrándított bennünket: eddig még senki sem rendelte a Mátyás király korát idéző speciális menüt. Megtudtuk: akkor készítik el a fenti különlegességet, ha egy legalább 10 fős asztaltársaság kéri.

Olvasóink írták

 • 7. Racoon 2009. június 04. 16:17
  „Kedves bo!

  A makói hagyma beltartalmát tekintve a legjobb a világon és sokkal jobban tűri a tárolást, mint bármelyik másik.
  Valóban lehet rothadt hagyma szagát érezni ha a várost Földeák felől közelítjük meg. Addig örülj, amíg ezt érzed, mert addig működik a hagyma feldolgozó üzem, ahonnan a szennyvizet a csatornába engedik.”
 • 6. bo 2009. június 03. 23:08
  „A makói "rohadt"hagyma kilenc mérföldköve! Sajnos a holland lassan megelőzi minőségben, a makói csak frissen jó. Egy hónap után szaga van, de ezt a városba érkezők érezhetik is!”
 • 5. magyarok 2009. június 03. 21:34
  „Újabb reklám a Kelemen_háznak!!!
  A csodálatos kép készítője Dobó Dolli a lánya a tulajnak aki mellesleg nem egy olyan nő akit az emberek szeretnek sok embernek tett alá az életében...”
 • 4. sziszka1 2009. június 03. 21:23
  „ha ilyen esküvői fotokat csinál mint ez a kép, szánom azt a szerencsétlen párt! A legegyszerübb képet is elbass.a!
  Leülök a székre a szemem elé teszem a gépet, fokuszálok, rövid záridőt állítok be, mert világos van elég a fény! és Exponálok!dobodolli.hu! egy hobbi fotos a dm online szerződéses fotosa! szánalom, hogy idáig jutott”
 • 3. Racoon 2009. június 03. 21:02
  „ki készítette? Ott a neve a kép alatt, habár ha én ilyen vacak képet készítenék, próbálnám titokban tartani. És ezért még fotós suliba is járt a szakbarbár. Mellesleg a Kelemen Ház tulajának igen közeli rokona.”
 • 2. greencat 2009. június 03. 17:52
  „:) Gusztusosabb lett volna magát, az étket lefotózni;):)”
 • 1. sziszka1 2009. június 03. 17:00
  „Ki készítette ezt a fényképet! Az ilyet nem lehet a gép közelébe sem engedni! Fényes nappal, olyan hosszú záridővel dolgozik, hogy bemozdult a drágalátos ember keze!

  A másik a szerkesztő, aki ezt a képet engedélyezte! A kéz törni el!

  Hova fajul ez az újság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a makói rabló

Makó - Előzetes letartóztatásban helyezte a Szegedi Városi Bíróság azt a 17 éves makói fiatalt, akit… Tovább olvasom