Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A hagymafesztivál ötlete

A ma kezdődő makói hagymafesztivál ötlete egy szakácskönyv bevezető sorainak köszönhető. A Különleges ételek fokhagymával című receptgyűjteményben olvasható egy hasonló rendezvény.
Mágori Józsefné az ominózus szakácskönyvvel. Fotó: Szabó Imre
Egy kaliforniai település, Gilroy – amely a fokhagyma ottani óriási termőterületének központjában fekszik – fokhagymafesztivállal kívánta felhívni magára a figyelmet. Az ott élők fesztiválpiacot rendeztek, ahol nemcsak az éves fokhagyma-szükségletét szerezhette be a látogató, hanem fokhagymamotívumokkal díszített ruhákat, használati tárgyakat is vehetett. A szakácskönyv maga ezeknek a finomságoknak a receptjeit adta közre, ám Rózsa néni könyvespolcán nem ezért van kitüntetett helye. Ennek alapján fogalmazódott meg benne a hagymafesztivál megrendezésének a gondolata. Ahogyan most visszaemlékszik, bevallja, annak lehetősége izgatta leginkább, hogy bemutathatják az iskolájukban működő mezőgazdasági szakemberképzést, és a tankertben termesztett növényeket. Ám úgy érezte: az itteni hagymatermesztéshez kapcsolódó egész napos kiállítás és vásár megrendezése a városnak is hasznos lehet.
– A kilencvenes évek a kezdeményezések időszaka volt – folytatja a történtek felelevenítését Mágori Józsefné –, ezért megkerestük a város akkori vezetőit. Sántha Sándor polgármesterrel és Mihály Zoltán országgyűlési képviselővel is beszéltünk, utóbbi – lévén ő is agrármérnök – azonnal felkarolta az ötletet.

Az első hagymafesztivál programja a termék- és gépkiállítást helyezte az egynapos rendezvény középpontjába. A régi Hagymaház adott otthont a Brúder János Kertbarát kör tagjai által, valamint a tankertben termesztett zöldségek és gyümölcsök bemutatójának, a szakközépiskola sportudvarán pedig a mezőgazdasági gépkiállítás kapott helyet. Az iskola és a város közös szervezéseként létrejött első hagymaünnep lényegében nem került semmibe. A belső kiállítások berendezését az intézmény vállalta, a kisgépek kiállítóitól befolyt helyfoglalási pénzből pedig még némi bevétele is maradt az iskolának.

Az egykori ötletgazda ma is odafigyel a hagymafesztiválokra. A programot mindig részletesen átnézi, korábban figyelemmel kísérte a televíziós közvetítéseket és többször volt már személyesen a kiállítás és vásár területén. Álmodni se merte annak idején, hogy tizenöt év múltán is lesz még ilyen rendezvény, ami többnapossá, nemzetközivé válik majd.

Rózsa néni szerint az elsőt összehasonlítani a mostani fesztiválokkal olyan, mintha egy biciklikereket mérnénk össze egy óriáskerékkel. Függetlenül attól, hogy ma már nincs köze a szervezéshez, úgy érzi, a hagymaünneppel sikerült elérni azt, amit ők annak idején szerettek volna: ilyenkor Makóra irányul a figyelem, a főszerep pedig a hagymáé.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágeső a palotai fúvósoknak

Romániában, a Brassóhoz közeli Kőhalmon vendégeskedett a csanádpalotai Dér István Általános Iskola… Tovább olvasom