Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

A halak és a madarak a kedvencek Makón

Halak, madarak, rágcsálók – ezek a legnépszerűbb kisállatok a makóiak körében. A városban működő két díszállat-kereskedés szerint a kisállatok utáni érdeklődés visszaszorulóban van.
Régebben jobban megengedhették maguknak az emberek, hogy díszállatot vásároljanak – mondta az egyik makói díszállat-kereskedés tulajdonosa. – Pár éve, ha bejött egy szülő a gyermekével, szinte biztos volt, hogy kisállattal térnek haza, de ma már csak születés- vagy névnapra vesznek nekik.

Az üzletvezető szerint manapság jóval kevesebben keresik a kisállatokat, többnyire csak a tartáshoz szükséges felszereléseket, és eledeleket viszik. A boltban különféle madarak, rágcsálók árusításával foglalkoznak; a legkelendőbb állat a hal. A tulajdonos húsz éve vezeti üzletét, de ez idő alatt sokat változott a vásárlók szokása.

Hasonló a helyzet egy másik belvárosi kereskedésben is: az érdeklődés itt szintén csökkenőben van, pedig széles a választék. A papagájtól a leguánig minden megtalálható, sőt hetvenféle halfajból, köztük a kerti tavakhoz való halakból is lehet válogatni. A kisebbek körében a rágcsálók a kedvencek, míg a nagyobb gyerekek a madarakat választják. Azonban a kisállatvásárlás ma már itt sem a olyan gyakori, a kutyatápok, más állateledelek a legkelendőbbek. A tulajdonos szerint ennek anyagi okai vannak, de akik megrögzött állatkedvelők, még mindig rászánják a pénzt.
Ott jártunkkor találkoztunk Katalinnal, aki éppen állatainak vásárolt eledelt. Családja népes állatsereget nevel: van náluk nyúl, kanári, vadkacsa, kutya, sőt lovakat is tartanak. Ahogy fogalmaz, főként utóbbiak etetése okoz komolyabb költséget, a kisebb állatoké elenyésző. Így is havonta körülbelül harminc ezer forintnyi kiadást jelent ez a családi kasszának. De mivel szeretik őket, és lánya lovagol, egyelőre nem mondanak le róluk.

Karajkó Gábor 120 literes akváriumot tart (Fotó: Németh Marietta)
Karajkó Gábor 120 literes akváriumot tart (Fotó: Németh Marietta)


Az állatkereskedők szerint Makón a halakat keresik legtöbbször az üzletekben. Így van ezzel Karajkó Gábor is, aki még tízévesen kapta meg élete első halait. Most 120 literes akváriumot tart, amelyben kilenc hal él, közük harcsa és algaevő is.

– A halak megnyugtatnak, szeretem nézni őket, és életet visznek a szobámba – meséli. A haltartás nem a legolcsóbb mulatság, hiszen szükség van az akváriumra, szűrőre, fénycsőre, speciális vegyszerekre, amik a takarításhoz kellenek. Az akváriumba a halakon kívül növényt, kavicsot, kagylót is kell tenni, hogy az élőlények a legtermészetesebb környezetükben érezzék magukat. A halaknak többféle táplálékot ad, ezek két hónapra elegendőek. Gábor nagyjából két-három ezer forintot költ erre, és időnként új halakat is vásárol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csicsergett a banános doboz

Ötven védett madarat próbáltak Magyarországra csempészni Kiszombornál. Tovább olvasom