Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

A Harvardon végzett makói

Jelenleg színdarabot ír, közben első magyar nyelvű verseskötetének megjelenésére vár a Makóról elszármazott, jelenleg Budapesten élő Péli Péter, aki angol nyelvű költeményeit már kiadta öt évvel ezelőtt. Az, hogy angolul is ír, nem csoda: a Harvardon diplomázott – igaz, matematikából.
Péli Péter, a kozmopolita Budapesten is makói, alföldi embernek vallja magát. Fotó: Szabó Imre
A harmincnégy esztendős Péli Péter úgy került a Harvardra, a világhírű amerikai egyetemre, hogy makói gimnazistaként megnyerte az országos tanulmányi versenyt matematikából. Ennek köszönhetően kapott ösztöndíjat egy nagy-britanniai középiskolában, s minthogy ott is a legkiválóbbak között volt, egyenes út vezetett az óceán túlpartjára. A Harvardon szerzett matematikus diploma mellé egyébként szerzett egy másikat a chicagói egyetemen művészettörténetből, és most is tanul, méghozzá amerikai irodalmat az ELTE-n.

Ha megkérdezik, hivatalosan mivel foglalkozik, azt mondja: független egyetemi előadó – most épp két előadássorozatra is készül a hallgatóknak. Nem hivatalosan viszont úgy érzi, még mindig nem találta meg a helyét a világban. Ezt szó szerint is lehet érteni, hiszen Amerikán kívül hosszabb időt töltött Ausztráliában is, megfordult Thaiföldön, Indiában és Egyiptomban, illetve Európa lényegében összes nyugati országában. Mint mondja, Budapesten azért érzi jól magát, mert eléggé kozmopolita város – ugyanakkor az, hogy a gyermekkorát Makón töltötte, mindmáig hatással van rá: alföldi embernek vallja magát, akinek lételeme a szabadság, a tágas végtelen. Talán ezért is mondhatni rá, hogy afféle álmodozó különc. De azért is igaz rá, hogy nem lelte meg a helyét, mert két diplomával a zsebében nagyon sok munkát kipróbált már, megállapodni viszont sehol sem tudott még. Volt például kertész, szállodai recepciós, tolmács, dolgozott építkezésen. Csupán egy tekintetben mondhatni, hogy megállapodott: megnősült – azóta párjával együtt járja a világot.

Az írás, mint mondja, a középiskola óta kíséri el. Egyszer eltört a jobb keze, meg kellett tanulnia a ballal is írni, s úgy gondolta, ha már bal kézzel ír, akkor legyen ez még érdekesebb – nekiállt hát verselni. Angliában naplót vezetett, természetesen angolul, Amerikában pedig irodalmi, egyetemi lapok is közölték a költeményeit. Egy verseskötete már megjelent, méghozzá öt éve, angolul, a címe Toy Gravity. Most egy magyar nyelvűt szeretne kiadni – ehhez szponzort keres. Az anyag tulajdonképpen már együtt van, sőt egyetlen, kézzel fűzött példányban maga a kötet is napvilágot látott – egy barátjának készült nászajándékba. Úgy látja különben, ma ismét nyitottak a fiatalok a költészetre, valahogy úgy, mint a hatvanas években a hippik voltak: érdeklik őket a puszta anyagi világon túli, spirituális dolgok.


A feleség fotói

Péli Péter megjelenésre váró kötetében a feleségének is komoly szerepe van, ő készítette hozzá a fotóillusztrációkat. No nem egyszerűen azért, hogy a dolog a családban maradjon – Zupkó Ágnes ugyanis filmezik, videoinstallációkat készít, már kiállításokat is rendezett, emellett tánckoreográfiái is vannak. Péter egyébként azt mondja, a végén lehet, hogy ő is a filmnél köt majd ki: jelenleg épp egy színdarabot ír. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Világ Igazává fogadták Csalánét

Hivatalosan is átadták tegnap Budapesten a Világ Igaza kitüntetést a makói Csala Sándornénak, aki a… Tovább olvasom