Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

A határ túloldaláról is kínálnak állást a Maros partiaknak

Makó - A munkaerőt kereső megyei hirdetéseket szemlézve úgy tűnik, vége az év eleji „boomnak", amikor a hazai bérnek akár duplájáért is kínáltak munkát Romániában.
Immár a vállalkozásoknak áll a zászló, bár kompromisszumokat nekik is kötniük kell. A kevés hirdetés többsége ügynöki munkát kínál – bár a hazainál magasabb kereset itt még motiváló tényező.

Vége az év elején a román határ mellett munkát keresők számára komoly alternatívát kínáló romániai munkakínálatboomnak. Legalábbis erre enged következtetni a tény, hogy alig találni a határ túlfelére álláslehetőséget kínáló hirdetést. Néhány hónappal ezelőtt szakmunkásokat kerestek nagy számban, és számos Makó környéki munkavállaló jelentkezett a hirdetésekre, ahol a hazai béreknek nem ritkán a dupláját kínálták. Úgy látszik, ezen a területen is változás történt, hiszen zömmel a térség vállalkozói látnak lehetőséget a román piacon.

Egy a kevés, Romániába makói munkaerőt kereső hirdetés közül. Zömmel ügynöki a munka. Fotó: Segesvári Csaba
Egy a kevés, Romániába makói munkaerőt kereső hirdetés közül.
Zömmel ügynöki a munka. Fotó: Segesvári Csaba

Az építőiparban dolgozó, makói Döme János szerint komoly perspektíva Románia, ezért úgy döntött, hogy Aradon is telephelyet nyit. Elmondta: elsősorban nem a hazainál magasabb jövedelmi viszonyok, hanem a biztos, állandó megbízások lehetősége miatt döntött a telephelynyitás mellett. A Partiumban egyébként háromtucatnyi Makó környéki dolgozónak biztosít munkát.

Sokat keres, ha sokat dolgozik

Az egyik, kifejezetten Románia területén munkát kínáló cég önálló munkavégzést vár a jelentkezőktől – akikből szép számmal akad, tudtuk meg Stumpfer Erzsébettől, az állás meghirdetőjétől. A kereset az ígéret szerint magasabb, mint ami idehaza reális, ám kiemelte: aki sokat dolgozik, az keres sokat, hiszen az ügynöki jellegű munkában jutalékrendszer is része a javadalmazásnak.

– Mind a magánszektorban, mind a nagyberuházásokban úgy vélem, nagy lehetőség áll a magyar vállalkozók előtt, a cégem jellemzően fővállalkozóként vállal kivitelezést, most egy házépítésen dolgozunk. Úgy tapasztalom, hogy nincsenek jelentős eltérések a jövedelmekben, a korábbi különbségek mérséklődtek. Persze valamivel többet keresnek az alkalmazottaink, mint akik Magyarországon dolgoznak, hiszen meg kell fizetni a távolban végzett munkát – mondta a vállalkozó. Hozzátette: számos kompromisszumot kellett kötni, hiszen a munkavégzéshez használt anyagok minősége jócskán elmarad a magyar szabványoktól.

– Nem jellemző, hogy romániai cégek keressenek munkavállalókat Makón és térségében, lezárulóban van az a tavasszal megkezdett program is, amit a határ menti együttműködés keretében kezdett a régiós központ, itt 80-100 munkavállaló közvetítésére volt lehetőség. Ezután ilyen megkeresés hozzánk nem érkezett – mondta Budai László, a munkaügyi központ makói kirendeltségének igazgatóhelyettese.

Olvasóink írták

 • 4. román 2008. július 17. 20:00
  „Hát az a nagy igazság hogy ott is lopnak de legalább meg hagynak valamit a népnek is...nagy a lendület, nagyobbak a pénz források és nem utolsó sórban nem annyira széthuzó a nép !!! Összetartanak, tudomasul veszik hogy egyszer mindenkinek jobb lesz ha talpra áll az ország. És meg is teszik !”
 • 3. valo 2008. július 17. 09:42
  „sziaztok enis menek dolgozni románban tudok románul szoljatok ha van valami melo okes szioka”
 • 2. uff 2008. július 15. 09:40
  „Megyünk dógozni!”
 • 1. márnemis 2008. július 15. 03:23
  „Én viccből kb 20-22éve azt mondtam kidisszidálok romániába?!
  Most lehet,hogy át is települnékDDDD Ez meg nem vicc!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Diósszilágyi-kórház nyert az 52 millióval

Makó - Egyelőre saját céljaira, de reményei szerint további képzésekre is hasznosítja majd a makói… Tovább olvasom