Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A hőségben is zöldell a legvirágosabb város, Makó

Az elmúlt hetek soha nem látott forrósága ellenére is megőrizte tarkaságát, zöldellő pompáját a legvirágosabb magyar város címével, illetve a hasonló európai versenyben ezüstéremmel kitüntetett Makó. Pedig nem tudnak többet költeni a kertészeti munkákra, mint tavaly – igaz, kétszer annyit locsolnak.
A gondos ápolásnak, öntözésnek köszönhetően Makó a kánikula idején is virágos város maradt. Elég egy sétát tenni a főtéren és környékén, látható: a legtöbb helyen még a pázsit is zöldell, virulnak a virágok – kiszáradt fát is mindössze egyetlenegyet láttunk a Szegedi utca elején. A város főkertésze, Ádók Jánosné azért megjegyzi: a növények nagyon nehezen viselik a rendkívüli hőséget, hiszen már a tél és a tavasz is csapadékszegény volt, ezért már a talaj mélyebb rétegeiben is kevés a víz.

Több a magyar fajta

Annak, hogy Makó a sivatagi forróság idején is őrzi hírnevét, amit a legvirágosabb magyar város címével, no meg az európai ezüstéremmel együtt nyert el, van még egy titka: a virágállományt az elmúlt években igyekeztek fokozatosan lecserélni szárazságot jobban tűrő magyar fajtákra. Ilyen például a kokárdavirág, a bársonyka, a díszdohány és a mályva. Ma már az összes virág fele ilyen Makón. A Maros-parti város három évvel ezelőtt lett a legvirágosabb magyar város, és két esztendeje kapta meg a rangos nemzetközi zsűritől az ezüst oklevelet a hasonló európai városok nemzetközi versenyében. 
A tapasztalt szakember nem emlékszik rá, hogy az elmúlt években előfordult volna ilyen. Nem is készült tavasszal rendkívüli helyzetre, váratlanul érte a 35-40 fokos, hosszan tartó forróság. És bár a laikus számára a város képe megnyugtató, Ádókné hozzáteszi: a gondozott növények néhány százaléka minden erőfeszítés ellenére feladta a harcot – főleg a fákon és a cserjéken látszik ilyesmi.

A város százhúsz hektárnyi zöldterületét egyébként most is ötven-hatvan fős közmunkáscsapat tartja rendben – ugyanúgy, mint tavaly. A pénz sem több, amit kertészeti munkákra tud költeni a város (a múlt évi keret 22 millió forint volt). Amiben különbözik az idei esztendő, az az öntözés: kétszer annyit locsolnak, mint korábban bármikor, és ezt sem ugyanúgy, mint az előző években.

Áttértek az éjszakai locsolásra, mert ez hatékonyabb, így kevesebb a párolgásból adódó veszteség. Ugyanakkor – jegyzi meg Ádókné – a telepített öntözőberendezéseket sajnos gyakran rongálják meg, szinte nincs olyan nap, hogy ne kellene javítani, pótolni rajtuk valamit. Két-három hete ezek szinte állandóan működnek, mindenekelőtt a főtéren és közvetlen környékén kapnak pluszvizet a szomjazó növények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói Muzsika: zenei sokszínűség

Makó - Vasárnap kezdődik a Benkó Dixieland Band 50 éves jubileumi koncertjével a Makói Muzsika című… Tovább olvasom