Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A jég hátán is megél a magániskola Makón

Makó - Bár a szigorodó feltételek miatt a művészetoktatással foglalkozó hazai intézmények harmada bezárt, a makói Magán Zene- és Művészeti Iskolának ezúttal is sikerült talpon maradnia. Igaz, ez évről évre nehezebb.
Csikota József igazgató már a fennmaradáshoz szükséges pénz harmadát kénytelen pályázati forrásból és szponzoroktól, köztük önkormányzatok támogatásából megszerezni.

A művészetoktatással foglalkozó hazai iskolák mintegy harmada volt kénytelen idén szeptemberben beszüntetni tevékenységét azt követően, hogy megszigorították működési feltételeiket. A hasonló profilú makói magániskola azonban talpon maradt – mondta el lapunknak az igazgató, Csikota József. A művészetoktatással foglalkozó iskolák megyei szövetségében elnöki posztot is betöltő, az országos szervezetben is elnökségi tag zenepedagógus lapunknak elmondta: tavaly minden érintett iskola komoly ellenőrzéseken esett át. Idén szeptembertől közülük csak azok kapják meg a finanszírozáshoz szükséges állami normatíva száz százalékát, amelyek ezt követően megkapták a szükséges minősítést. A makói megkapta. Amelyek viszont nem, azok csak az állami normatíva felére tarthattak igényt. Márpedig a százszázalékos normatíva sem elég önmagában a működéshez, komoly milliókat kell még hozzátenni – így Csikota József.

Oktatás a magánintézményben – hamarosan költözhetnek A szerző felvétele
Oktatás a magánintézményben – hamarosan költözhetnek.
A szerző felvétele

Hogyan tud mégis talpon maradni a Magán Zene- és Művészeti Iskola Makón? Az igazgató azt mondja, a kiadások egyre nagyobb hányadát kell külső forrásból, támogatóktól vagy pályázati forrásból fedezni. Ez az arány idén már harmincöt százalékra rúg. Ugyanakkor szerencséjük is van, hiszen tizenöt éves működésük során nagyon jó kapcsolatot építettek ki mind a helyi vállalkozókkal, cégekkel, mind azokkal az önkormányzatokkal, amelyeknek a területén oktatnak – Makón kívül Földeákról, Kiszomborról és Marosleléről van szó. De nemcsak nekik köszönhető a fennmaradás, hanem a különböző központi pályázatoknak is, amelyeken az intézmény rendre sikeresen szerepel. Csikota József szerint ha a központi szabályozás nem változik radikálisan, a jelenleg nyolcszáz diákot oktató és negyven pedagógust foglalkoztató magánintézmény jövője is biztos lesz.

Az intézmény irodái és tantermei a Szent János téri egykori pénzügyőrpalotában, a Galamb József nevét viselő szakképző iskola volt kollégiumában vannak. Az épületnek azonban előbb vagy utóbb valószínűleg más funkciója lesz, hiszen ha a szomszédban felépül az új fürdő, minden bizonnyal szállodaként fogják hasznosítani. Csikota József már megtalálta a választ a problémára: ugyancsak a Szent János téren vásároltak egy nagy polgári házat, amelyet jövőre egy már elnyert, 130 milliós pályázati támogatásból felújítanak, átalakítanak.

Pénzt hoznak a nemzetközi kapcsolatok

Az igazgató, Csikota József a Fúvószenei Világszövetség kelet-európai szekciójának elnöke is gazdag nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Ez pénzt hoz az iskolának, hiszen miközben más oktatási intézményeknek nemigen van lehetőségük külföldre utazni, ők úgy mehettek például egy száztagú zenekarral idén nyáron Valenciába, hogy a kilencmilliós költségből hat és felet a vendéglátók álltak.

Olvasóink írták

 • 7. Pirike 2008. október 20. 19:51
  „...és mi már a kezdetek óta imádunk itt "fújni"... :)”
 • 6. Nagy Margit 2008. október 20. 18:34
  „Gratulálok a talpraesett hozzálláshoz!”
 • 5. anonim 2008. október 20. 13:36
  „A zeneoktatás, azért mégiscsak távol áll a politikától!Gratulálok a vállalkozó beállitottságú, elhivatott Csikota családnak.Kivánok nekik sok sikert és jó egészséget tevékenységükhöz. mind1:egyébként ha egyszer meghallgatnád azt a kicsi szöszit fuvolázás közben,lehet rövid időre nem politizálnál ott is ahol egyébként felesleges.”
 • 4. Laci3 2008. október 19. 12:03
  „mind1:

  Igazad van,
  a szoci vezetés messze nem enged meg minden hirt a DV-ban.
  Ezt nem tudtad eddig?
  A szocik ugyanis naponta cenzúrázzák a megjelent cikkeket.
  Ugyan nincs joguk ehhez, de pofátlanul megteszik.
  Vagy arról sem hallottál még, hogy nincs jog, de megteszik?
  Üdv.”
 • 3. mind1 2008. október 19. 11:11
  „Talán csak úgy, hogy a gumigyár is itt van Makón.
  Vagy az ilyen jellegű híreket a szoci vezetés nem engedi megjelentettni?????”
 • 2. tanyabarbi 2008. október 19. 00:08
  „Ez hogy jön ide?”
 • 1. mind1 2008. október 18. 12:15
  „A gumigyárból tényleg tömegesen bocsájtják el a dolgozókat???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisított ruhák, madártetemek Nagylaknál

Nagylak - Ötvenkétmillió forint értékű hamis ruhát, valamint több mint ezerötszáz védett madár… Tovább olvasom