Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

A kandallós makói munkaadó

A kandallóiról ismert Váll-Ker Kft. lesz a makói térség legnagyobb munkaadója, ha sikerül itteni beszállítókat találnia kapacitása bővítéséhez. Most kétszáztíz embernek ad munkát a cég, és a szaporodó megrendelések miatt keresi a kapcsolatot az alkatrészgyártó vállalkozásokkal.
Az üzemben már nem győzik teljesíteni a megrendeléseket – ezért keresnek beszállítókat. Fotó: Schmidt Andrea
A makói Váll-Ker Kft. jelenleg évi húszezer kandallót készít, azaz napi átlagban hetvenötöt, ami éppen egy kamionnyi szállítmányt jelent. A tizennégy esztendeje alapított és mindmáig helyi tulajdonban lévő vállalkozás termékeit döntő részben Németországba, állandó üzleti partnereknek szállítja hosszú távú szerződések alapján. És miközben más fémipari cégek tönkrementek a városban, a Váll-Ker Kft. folyamatosan bővíti dolgozói létszámát, termelőkapacitását: idén már húszezer darab kandallót tervez legyártani.

A Váll-Ker Kft. tavaly, egymilliárdos árbevétel mellett, tizennégyezer, tavalyelőtt pedig még csak hétezer kandallót gyártott. Ám még a mostani húszezernél is lenne igény többre, nagyjából huszonötezer darabra. A jelenleg kétszáztíz főt foglalkoztató társaság kapacitásai azonban végesek. Most beszállítókat keresnek, hogy teljesíteni tudják sokasodó megrendeléseiket – tudtuk meg a cég ügyvezető igazgatójától, Tóth Istvántól.

Szombaton grillparty

A Váll-Ker Kft. kandallói mellett saját fejlesztésű grillsütőiről is ismert. Ezeket fogják népszerűsíteni a már hagyományos, negyedik grillpartin szombaton. A program fél tízkor a fúvósok és a mazsorettek menetével indul a szökőkúttól a Váll-Ker Kft. udvaráig, ahol tíz órától egymást követik a szórakoztató programok: fellépnek a Magán-Zeneiskola növendékei, az Írisz Tánccsoport és Antal Csilla. Az udvaron közben zajlik a grillsütőverseny, amit dél előtt értékel a zsűri. Délután fél kettőkor Koós János, majd az Exotic táncegyüttes, Luigi, Emilio, a Groovehouse és a Dupla Kávé együttes, majd este nyolctól a Váll-Ker Zenekar lép fel.

Szerinte a csatlakozás jó lehetőség a térség kisvállalkozásainak. Először alkatrészek gyártására kötnének szerződést, amelyeket aztán Makón szerelnének össze, de szó van például egy kihelyezett üzem létesítéséről is Csanádpalotán, a dolgozók bő tizede ugyanis jelenleg ebből a faluból jár be dolgozni a Váll-Ker Kft.-hez. Itt először nyolc-tíz ember dolgozhatna – később akár húsz-harminc is. Közben persze a vállalkozás saját fejlesztéseiről sem feledkeznek meg: idén elkészül például a cég újvárosi telephelyén egy hatszáz négyzetméteres csarnok, amit eleinte raktárként használnak, később azonban az üzem egy részét is ide telepítik.

A Váll-Ker Kft. a leendő partnerek meglelése érdekében a jövő szerdán beszállítói konferenciát rendez a társaság Návay Lajos téri székházában. A résztvevők reggel kilenctől megismerhetik a társaság működését, megtudhatják, milyen feltételekkel lehetnek beszállítói a Váll-Ker Kft.-nek, és üzemlátogatáson is részt vehetnek. Tóth István reményei szerint lesz elég jelentkező a makói térségből. Ha így lesz, közvetve ők fognak munkát, jövedelmet biztosítani a városban és a környékén a legtöbb embernek, hiszen kétszáztíz saját dolgozójuk mellett már most is számítanak száz alkalmazottra különböző beszállítóknál – és még további száz fő munkájára lenne igényük. Persze, ha nem sikerül helyben, tovább keresnek – szerte a megyéből, de akár távolabbról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás összefogásra biztatott

A területfejlesztést és a gazdaságfejlesztést szeretné összehangolni a makói térség új parlamenti… Tovább olvasom