Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A kicsi feszültségre panaszkodnak

Makó - Majdnem egy kilométeren ki kell cserélni az utcai légvezetéket Makón a hozzá tartozó karókkal és a transzformátorral együtt, mert a körzetben nem elég nagy a feszültség. A válság miatt takarékoskodnának az árammal, idén a nagy melegben mégis megdőlt a fogyasztási rekord.
„Feszültségpanaszos körzet": ezt írja a makói képviselő-testület legutóbbi ülésére készült előterjesztés a Sírkert utca 33. előtti transzformátorállomás ellátási területéről. Ez a Majláth, az Attila és a Justh Gyula utca környéke, ahol egy ideje arra panaszkodnak, hogy kisebb a feszültség a szükségesnél. Ez például abban nyilvánul meg, hogy vibrál a televízió, mintha megkoptak volna a színei, és nem akar bekapcsolni a hűtőszekrény. Az önkormányzat, mint a közterület tulajdonosa, hozzájárult, hogy az áramszolgáltató által megbízott szentesi Elektroglob Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. elvégezze a munkát a közterületen. A Sírkert utca 33. szám előtti trafóállomást fölújítják, a négy utcában lévő régi légkábelt 830 méter hosszan lecserélik szigeteltre, és a 18 kátrányos faoszlop helyére betonkarót állítanak.

Az elavult trafóállomás, egyben a környék villámhárítója. Le kell cserélni. A szerző felvétele
Az elavult trafóállomás, egyben a környék villámhárítója. Le kell cserélni. A szerző felvétele


A kft. most tervezi a munkát, egyelőre nem lehet tudni, mikor lát hozzá, mikor kapcsolják le itt az áramot. – Annak idején a villanyégők nem sokáig bírták, hamar kiégtek, aminek az volt az oka, hogy mi vagyunk a legközelebb a trafóhoz, és nálunk 238 Volt lett a feszültség – mondja Lucskai János asztalos mester, a Sírkert utcai trafónál lévő ház tulajdonosa. – Kérdeztem is a démászos fiúkat, nem lehetne-e kicsit lejjebb venni. Nem lehet, mondták, mert a végén már csak 210 Volt van, vagy még kevesebb. Végül hozzászoktunk, a gépeimnek pedig nem volt tőle semmi baja. Vihar idején néha belevág a villám ebbe a karóba, nagyot szól ám! Erre azt mondták, örüljek, mert nem kell villámhárító a házra, itt van ez.

Amikor az áramot vezették, a legtöbb lakásban a világítás mellett egy hűtő és egy tévé ment. Azóta egyre több a villannyal működő eszköz, ezek közül – mint az Elektroglob szegedi ügyvezetője, Lovas János mondta – a nagy mennyiségű hideg vizet fűtőszállal fölmelegítő automata mosógépek, a hasonlóan dolgozó mosogatógépek és a villanytűzhelyek pörgetik igazán az órát – és a légkondicionáló berendezések. A globális fölmelegedést a villanyóra is méri. Idén nyáron a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. mérése szerint megdőlt a 2007-ben beállított, 6320 megawattos országos fogyasztási rekord: egy júliusi napon az országban 6343 megawatt áram fogyott. A harmadik legmagasabb értéket 2008-ban mérték, ami 6252 megawatt volt.

Olvasóink írták

 • 9. Jozsoci 2012. szeptember 22. 04:54
  „Nálunk itthon meg nagy a feszültség, legalábbis köztem és a feleségem között!”
 • 8. makovaros 2012. szeptember 21. 18:13
  „7. köszönjük infót :) Közvilágítási lámpák az Altra 36 W termékcsaládra cserélik a testületi anyaga szerint ha valakit érdekel :)”
 • 7. Laller75 2012. szeptember 21. 15:00
  „A Sírkert, Justh Gy. , Attila és Majláth u-i hálózatok felújítása kb. két hónapon belül meg fog valósulni. A jelenlegi feszültségpanaszt a meglévő hálózat vezetékének kis keresztmetszete okozza (lásd, Justh Gy. utca és Attila utca), valamint bármely hihetetlen a trafótól való távolsága. A Majláth u. azon szakasza kerülővel kapja az áramot így az a kis keresztmetszetű vezetéken több száz métert tesz meg. Ez az átépítés után változni fog. A rossz állapotú oszlopok és közvilágítási lámpák kicserélésre kerülnek. Az oszlop cserék elkerülhetetlenek azok rossz állapota miatt. A cikkben leírtak elég érdekesek. A globális felmelegedéses résszel egyenesen viccesek is. Többet nem árulok el... :)”
 • 6. papika56 2012. szeptember 21. 13:50
  „Olyan giga számlákat fizetünk--a fejlesztés símán belefér a Démász nyereségébe !”
 • 5. makovaros 2012. szeptember 21. 12:58
  „3. Igen amit VIP mond az is helyt álló. amúgy augusztusban hálózat átépítés volt az egyik utcában kiszedték a kívülről jól kinéző villanyoszlopokat erre a tetejin az Ún. kereszttartó vasnál már csak a széle volt meg az oszlopnak középen egy hatalmas lyuk. Ugyanakkor a kálvária utcai beton oszlop csere beton oszlopra na az érdekes volt xd”
 • 4. vip007 2012. szeptember 21. 10:39
  „3. KamuNeni 2012.09.21. 08:55

  Gondolom más a súlya az új vezetéknek, a régi oszlopnak meg nem elég a teherbírása. De ez csak tipp, nem értek hozzá. Mint ahogy valószínűleg te sem.”
 • 3. KamuNeni 2012. szeptember 21. 08:55
  „Nemtom a villanyoszlopot minek kicsereltetni? Folosleges penz kidobas. Inkabb adjatok oda az arat egy raszorulo csaladnak. Az a parmillio biztos kisegitene oket. Hulyek vagytok? Teljesen jo oszlopokat tonkre tenni. Koltsetek a penzt vlami hasznosra.”
 • 2. makovaros 2012. szeptember 21. 08:41
  „amúgy ott a környéken Sírkert tr-Váradi kb a közvilágítás is havonta meghal, tehát valami azon a részen sem stimmel.”
 • 1. szatyi 2012. szeptember 21. 07:45
  „Karója a szőlőnek és a babnak van!
  A villanyvezetéknek oszlopot szoktunk állítani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autómentes nap Makón

Az Európai Autómentes Nap programjához csatlakozva pénteken Makón is a kerékpáros közlekedést és az egészséges életmódot népszerűsítő rendezvényeket tartottak. Tovább olvasom