Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A könyvtárnál lesz a fej nélküli angyal

Bár tavaly ősszel még bizonytalan volt, mikor és hol helyezik el a makói Makovecz-emlékművet, most úgy tűnik, a városvezetés nem tett le a sok vitát kiváltott alkotás felállításáról. Már helyet is találtak neki, méghozzá a könyvtár közelében.
„A Makovecz-könyvtári projekt keretében valósulhat meg az emlékmű elhelyezése" – ezt a választ kaptuk a makói városházáról, amikor megkérdeztük, hol tart a Makón nagy vihart kavart szoborterv ügye. Emlékezetes: a szakmai zsűri jó szívvel fogadta, a makóiaknak viszont egy internetes szavazás tanúsága szerint nem tetszett a karosszékben ülő, fej nélküli angyalt ábrázoló szobor.

Az emlékműállítást azért kezdeményezte a város, mert mint ismert, Makón 12, Makovecz nevéhez köthető épület van – ezek közül 7-et maga a Kossuth-díjas építész tervezett. Az emlékhely megvalósítására 3 éve kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ám később, egy hagyatékból előkerült rajz alapján a család javaslatára Péterfy László és Madarassy István – Makovecz közeli barátai – előálltak a vitatott emlékműtervvel. A szobor életnagyságú makettjét épp a helyhatósági választás kampányidőszakában tette közszemlére az előző városvezetés a fürdő előtti tér közepén, azaz ott, ahová annak idején állítani tervezték.

Ami az új helyszínötletet illeti, mint megírtuk, a makói könyvtárt és környékét összesen 2,5 milliárdból fogják felújítani; a munka várhatóan nyár végén indul, és másfél évig fog tartani (2015. január 22.: Élményzóna és új könyvtár épül). Érdekes, hogy a terveket akkor bemutató igen részletes városházi sajtótájékoztatón a fej nélküli angyalról nem esett szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névnapi menühöz és az influenza ellen is vásároltak Harkaiék

Névnapi menühöz és az influenza ellen is vásároltak Harkaiék
Névnapi menühöz és az influenza ellen is vásárolt finomságokat a Príma Novában Harkai István és felesége, akik 45 éve olvassák a Délmagyarországot. Tovább olvasom