Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A lángszóró és a tüdőtöltő atyja bekerül a makói panteonba

Makó - A makói polgármester is támogatja, hogy Szakáts Gábor szülőházánál emléktáblát helyezzenek el. Az 1937-ben, rejtélyes körülmények között elhunyt feltaláló emlékének megőrzéséről a képviselő-testület is tárgyalni fog.
Előterjesztést készített a képviselő-testület számára Szakáts Gáborról a helytörténettel, helyismerettel foglalkozó makóiak egyesülete, a Szirbik Miklós Társaság. A szervezet képviseletében Gilicze János és Tóth Ferenc történész foglalta össze, miért lenne fontos, ha a város emléket állítana az 1937-ben elhunyt feltaláló és újító tiszteletére. A kezdeményezést mérnökök is támogatják.

A kezdeményezésben a sajtónak is szerepe volt. Lapunkban idén augusztusban jelent meg egy portré Szakátsról, akinek nevét a lángszóró tökéletesítőjeként őrizte meg az emlékezet. Elsősorban emiatt kezelték emlékét óvatosan: az első világháborúban felbukkant fegyver használóját a francia állam felvette az elítélendő háborús bűnösök listájára. Lapunk cikke arról szólt, hogy Szakátsot eddig csak e momentum alapján ítélték meg, miközben számos békés találmánya is volt, ilyen többek között a TBC gyógyításában is használt tüdőtöltő készülék. Emellett érdekes egyéniség volt, és Németországból is hazajárt Makóra, Kálvária utcai szülőházát mindvégig fönntartotta.

Lapunk cikkét több sajtóorgánum is átvette, a Népszabadság és azután lapunk is megszólaltatta Lattmann Tamás nemzetközi jogászt, aki nem talált olyan dokumentumot, amely szerint Szakátsot háborús bűnökért elítélték volna. Valószínű, ha el akarták volna ítélni az antant hatalmak, megtehették volna, hiszen a feltaláló halála előtt dolgozott Nagy-Britanniában is.

A Szirbik Miklós Társaság előterjesztése készen áll szeptember óta.

– Támogatom az emléktábla ügyét – felelte lapunk kérdésére Buzás Péter makói polgármester. Ez azt jelenti, a képviselő-testület tárgyalni fog a témáról. Azért van még mit megvitatni, a költségeken túl is. Például azt, mi szerepeljen a táblán; ráírják-e a lángszórót, vagy ne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békéscsabán elemzik a makói CT képét

Makó - Ügyeleti időben – szakorvos híján – a makói kórház betegei közül a sürgős ellátásra szorulók CT-eredményeit a békéscsabai kórházban elemzik. Tovább olvasom