Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

A legtöbb diák mosolyogva jött ki az érettségiről

A makói maturálók csaknem mindegyike befejezte tegnap 11 órára az idei érettségi első feladatsorát: a magyart. A Juhász Gyula szakközépiskola nappalis diákjai szerint könnyű, az estisek szerint nehéz volt a feladat, de abban megegyeztek: erre így külön nem lehetett készülni.
A makói maturálók csaknem mindegyike befejezte tegnap 11 órára az idei érettségi első feladatsorát: a magyart. A Juhász Gyula szakközépiskola nappalis diákjai szerint könnyű, az estisek szerint nehéz volt a feladat, de abban megegyeztek: erre így külön nem lehetett készülni. A tanár megfigyelte, hogy a legtöbb diák mosolyogva jött ki a teremből, és ez jó jel. De a vizsga szerinte nehezebb volt, mint ahogy elsőre látszott.

A makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakközépiskola maturálói közül a leggyorsabbak már tegnap tizenegy előtt leadták a dolgozatukat. A termekből kilépő fiatalok vegyesen értékelték teljesítményüket.

Tételsor

A magyar nyelv és irodalom írásbeli középszintű érettségi két részből állt. Az idei szövegértési feladat Bécs kedvelt vendéglőiről, a turisták által is keresett „heurigerekről" szólt. A szövegalkotási részben három különböző típusú feladatból egyet kellett kidolgoznia a maturálónak: 1. Az újféle médiumok, az elektronikus adathordozók és a hagyományos könyvek milyen viszonyban állnak egymással – érvelés. 2. Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című novellája – elemzés. 3. Csokonai Vitéz Mihály Az eleven rózsához és Ady Endre Meg akarlak tartani című verse – összehasonlítás.

– Szerintem megoldható volt, épp most beszéljük a többiekkel, hogy körülbelül ilyesmire számítottunk – mondta a 12. C osztályba járó Tóth Enikő, aki a szövegalkotási feladatok közül az érvelést választotta. Rácz Tímea inkább a novellaelemzés mellett döntött. Ismerte a műalkotást, és könnyen fel tudta idézni a tanultakat a kérdéses korszakkal kapcsolatban.
– Szerintem a többségnek nem okoztak megoldhatatlan nehézséget a feladatok, biztos vagyok benne, hogy az osztályból mindenki megírta a három oldalt, ez a minimum – tette hozzá a szintén C-s Kurucz Regina, aki elmondta: nem tud róla, hogy tőlük bárki is a magyarral „menne tovább" főiskolára, egyetemre.

A magyar írásbelivel végzett estisek csapatát nem a felhőtlen öröm jellemezte. Legtöbbjük szerint nehéz volt a feladatsor. Egyikük sem használta a tavaly óta engedélyezett helyesírási szótárt – egyszerűen nem volt idejük böngészni.

– Az első rész, a szövegértés nem túl bonyolult, csak kevés volt rá az idő. A szövegalkotás már nehezebbnek bizonyult, leginkább azért, mert úgy éreztük, nem lehetett céltudatosan egyik vagy másik feladatra felkészülni. Legtöbben az érvelés mellett döntöttünk, volt, aki nem is ismerte fel a novellát – összegezte a csapatmegbeszélés eredményét az egyik érettségiző, Kompár Edit.

Ami kötelező

Az érettségiző diákoknak minimum öt tárgyból kell számot adni tudásukról. Kötelező magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, szabadon választható nyelvből valamint még egy tárgyból érettségizni. Az öt kötelező tantárgyon felül még minden diák annyi tárgyból érettségizhet, amennyiből akar.

Horváth Éva igazgatótól megtudtuk, tegnap 79-en tettek az iskolában magyar írásbeli érettségit, és ebből a tárgyból emelt szintű feladatsor megoldására senki sem jelentkezett. A jelenlegi érettségi rendszer egyéves múltja – tapasztalata – már nyugalmasabbá tette a felkészülést a tanárok számára.

– Sokan jöttek ki mosolyogva a tanítványaim közül is, de én bizony elsápadtam, amikor megláttam az érvelési feladatot, a legtöbben ugyanis ezt választották, és nem vagyok benne biztos, hogy tényleg ez volt a legkönnyebb – mondta Matyelka Tímea magyartanár, aki szerint konkrét tárgyi ismeretek nélkül egyik feladat sem oldható meg elfogadható szinten, bármennyire is úgy tűnik. A pedagógus szerint a feladatok a gyakorlatias gondolkodásmódot helyezik előtérbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszik a makóiak a komposztálót

Fél év alatt nagyjából a fele elkelt azoknak a zöldhulladékot komposztáló edényeknek, amelyeket… Tovább olvasom