Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A locsolás hagyománya él, de változik Makón

Van, aki szerint kiveszett már az ünnep öröme a húsvéthétfőből, mások most is lelkesen készültek a locsolkodásra Makón. Az utakon nyugodtan telt a tegnapi nap, talán éppen azért, mert a rendőrség fokozott ellenőrzéssel készült az ittas vezetők kiszűrésére.
Bár a lányok, asszonyok idén is készültek a húsvéthétfőre Makón, lelkesedésük nem volt egyforma. A legnagyobb izgalommal – érthetően – a legkisebbek várták a locsolkodókat. Az öt és fél éves Szabó Aliz Katalin már a lakás feldíszítésében is segédkezett, kora reggel pedig rózsaszín ruhácskát kért édesanyjától. A locsolóknak maga nyitott ajtót, és süteménnyel is kínálta őket, egyáltalán nem félt tőlük. Észben tartotta fiúismerőseit, számolgatta, ki jött el és ki nem. Mint elmondta, nagyon várta őket – végül húszan tették nála tiszteletüket.

Nyugalom az utakon

A rendőrség a locsolkodásra készülve – mint szokott – ezúttal is fokozott ellenőrzéssel készült, mindenekelőtt az ittas járművezetők kiszűrésére. A hétfői ünnep Makón és térségében nyugodtan telt, a megyei rendőrkapitányság szóvivője, M. Toronykőy Márta semmilyen rendkívüli eseményről nem tudott beszámolni lapunknak késő délután.

Ugyancsak kedvvel várta vendégeit a már nagymamakorú Bíró Sándorné, aki a legnagyobb örömmel természetesen az unokákat várta. Kertes házban lakik, és mivel ragyogóan szép volt az idő, az udvaron terített meg egy asztalt, rajta étellel-itallal – üdítő, dobozos sör és némi tömény is került a vendégek elé, utóbbiak természetesen kizárólag a felnőtteknek, nekik is csak mértékkel. A kosárban persze csokitojások is lapultak, mi több, csokit rejtő euróérmék is. Azért nagyobb ajándék is jutott a legényeknek: garfieldos ernyő és kerékpárkészlet például.

Fehérné Gyüre Szilvia nem csak lányos anyukaként készült a hétfőre, hiszen két fia is van. A legmarkánsabb véleményt ő fogalmazta meg: szerinte ez a nap már nem arról szól, mint régen, sokan inkább kötelező feladatnak tekintik az ismerős hölgyek meglocsolását. Kislánya, a négyesztendős Niki azért állta a locsolók rohamát, míg férje a kislány két bátyjával, Norbival és Ádámmal öntözte a virágszálakat. Locsolóverssel is készültek – és amire külön büszkék voltak: pénzt is hoztak haza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón vásároltak be a húsvéti ünnepekre

Az uniós csatlakozás utáni első nagyobb ünnepen előtt a makói áruházak parkolói megteltek romániai… Tovább olvasom