Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

A magyar honvédekre emlékezett Makó

Látványos katonai bemutatóval és tisztelgő megemlékezéssel ünnepelték a magyar katonát a tizenkettedik honvéd emléknapon Makón. A délelőtti emlékülés témája ezúttal Budapest hatvan évvel ezelőtti ostroma volt: az egyik történész nagyapja páncélos egyenruhájában tartotta meg előadását.
Utánpótlásban nincs hiány... Fotó: Gyenes Kálmán
A honvéd emléknap ünnepi ülésén diákok, érdeklődők, veteránok előtt Ravasz István hadtörténész – anekdotákkal fűszerezve és a kivetítőn térképekkel, fotókkal illusztrálva – arról beszélt, miként vált Budapest ostromlott erőddé. Kollégája, Szakály Sándor pedig korabeli és utólag készült filmhíradós anyagokat mutatott meg a főváros körüli harcokról. A legnagyobb feltűnést azonban Babucs Zoltán hadtörténész, levéltáros keltette, aki nagyapja páncélos főhadnagyi egyenruhájában tartotta meg előadását a jászberényi páncélosok részvételéről a budapesti védelemben, s beszédének megkezdésekor nyomban arra kérte a házigazda makói múzeumigazgatót, Halmágyi Pált, hogy szóljon, ha letelt az előadásra szánt fél óra, mert az oroszok elzabrálták a karóráját. Az egymást követő előadásokból mindenesetre kitűnt: a németek számára stratégiai fontosságú magyar főváros ostroma mind a keményen védekező katonák, mind a civilek részéről óriási áldozatokat követelt – Sztálingrád, illetve a felkelt Varsó után itt kísérte a legnagyobb pusztulás a háborút.

A múzeumban megnyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum rajzaiból és festményeiből álló, illetve második világháborús maketteket és korabeli jelvényeket, kitüntetéseket bemutató tárlat, a Csanád vezér téren pedig látványos harcijármű-bemutató vette kezdetét. A páncélosokra különösen a gyerekek másztak fel szívesen, a nagyobbakat viszont toborzóiroda is várta, ha netán megtetszett valakinek mondjuk a felderítők közelharc-bemutatója. Az immár hagyományos emlékünnepségre a második világháborús katonaszoborhoz ezúttal is több százan jöttek el virágokkal, koszorúkkal, mécsesekkel. Ami érthető: Makón szinte alig van olyan család, amelyiket ne érintette volna valamilyen veszteség – emlékeztetett Kovács József ezredes ünnepi beszéde előtt a makói alpolgármester, Siket István. És az emlékmű talapzatán olvasható névsor valószínűleg még mindig nem teljes: idén is fel kellett vésni újabb három áldozat nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

56-ról forgat filmet Fazekas Lajos

Ötvenhat októberében gimnazistaként tüntetést szervezett, most pedig visszatér Makóra, hogy… Tovább olvasom