Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A magyar korrupt, a román nem?

Nagylak - Vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség az állítólagos nagylaki korrupció ügyében. Fontos kérdés: ahol egyszerre, együtt ellenőrzi a járműveket magyar és román határőr, hogyan lehet csak az egyiket megvesztegetni?
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A vizsgálat egy brit újság, a Mail On Sunday cikke és az erre hivatkozó hazai sajtóhírek alapján indult. Az angol újságíró egy Bukarestből Londonba tartó autóbuszon utazott, Nagy-Britanniában munkát vállaló románokkal együtt. A magyar határhoz érve kalapozás kezdődött, és az egyik sofőr, valamint az utasok elmagyarázták az újságírónak, hogy 300 eurót kér tőlük a magyar határőr, cserébe nem ellenőrzik tüzetesebben a járművet és utasait, nem várakoztatják fél napig. Azt állították, ez rendszeresen, „rutinszerűen" előfordul a magyar határon, és jellemzően a román utasokat vámolják így meg.

Kicsit sok

A fegyveres testületeknél ugyanúgy előfordulhat vesztegetés, mint a civil életben bárhol, a nagylaki eset azonban nem csak a kettős ellenőrzés miatt tűnik hihetetlennek a szakmabeliek szerint. Lukács János megyei rendőrfőkapitány tavalyi évösszegző tájékoztatójából kiderül, hogy 2011-ben 16 ezer 683 autóbusz haladt át a nagylaki átkelőhelyen, egy évvel később 13 ezer 39. A tavalyi adatok később lesznek elérhetőek. De ha ez a szám 10 ezerre csökkent, az naponta akkor is 27 buszt jelent. Ha a határrendész naponta csak háromtól kér el 300 eurót, „rutinszerűen", az 270 ezer forint csúszópénz, ami irreálisan magasnak tűnik.

Valószínű, hogy ez a busz a nagylaki átkelőhelyen léphetett be Magyarországra. Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kedden feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztályán. Nagy Andrea szóvivőtől tudjuk, hogy a regionális osztály pénteken el is rendelte a nyomozást, vesztegetés bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A befejezés határideje március tizedike. A kérdésre, hogy bevonnak-e a vizsgálatba társszerveket a román oldalon, a szóvivő azt felelte, ilyesmiről, ha meg is történik, csak utólag adhatnak tájékoztatást.

Ez azért lényeges körülmény, mert a nagylaki átkelőnél 2007. december 23. óta úgynevezett egypontos ellenőrzést tartanak. Ez azt jelenti, hogy csak egyszer állítják meg az átkelő járműveket, és egyszerre, együtt ellenőriz a román és a magyar határrendész. Az előírás szerint ha Románia felől érkezik egy jármű az átkelőhöz, mivel román területen állnak, először a román határrendész veszi át az okmányokat, és továbbadja a magyar kollégájának. A kérdés ennek fényében az, hogy ha a magyart tényleg megvesztegették, román kollégája mit tett: szemet hunyt, jelentette, vagy ő maga is részesült a kenőpénzből? Az is érdekes, hogy ha tényleg eljut a határőrökig a rájuk hivatkozva összegyűjtött kenőpénz, mindez hogyan fordulhat elő a bekamerázott átkelőn.

Az ügyben – mint a Népszava nemrég közzétette – nyomoz a Nemzeti Védelmi Szolgálat is, amelynek az a feladata, hogy kiszűrje a korrupt rendőröket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szírek a poggyászok közt

Csomagtérben megbújt illegális migránsokat fogtak el a nagylaki határrendészek.
Tovább olvasom