Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A magyarcsanádiak valóban a legszegényebbnek érzik magukat

Magyarcsanád - Sem a lakók többsége, sem a polgármester nem vitatja: tényleg Magyarcsanád a megye legszegényebb települése. Nincs munkahely, sokan élnek segélyből – a kitörést az idegenforgalom fellendülésétől és a gázkitermelés beindulásától várják.
Nemrégiben megírtuk: egy gazdasági felmérés szerint Magyarcsanád Csongrád megye legszegényebb települése. A GfK Hungária Piackutató Intézet kétévente elemzi az ország 3167 települését abból a szempontból, ekkora az ott élők vásárlóereje. Meglepetést nem okozott az idei rangsor: legutóbb ugyanúgy utolsó volt a megyében a Makótól tíz kilométerre lévő, román határhoz közeli, amúgy sokszínű nemzetiségi hagyományairól híres, és jelenleg 1567 lelket számláló Magyarcsanád, mint most.

Azzal, hogy a megye legszegényebb települése az övék, a polgármester, Farkas Jánosné is egyetért. Az okok között természetesen első helyen említi, hogy a faluban alig van állás, a munkanélküliség aránya 35 százalékosra becsülhető – aki dolgozik, többnyire Makóra jár. Jellemző, hogy a legnagyobb munkaadó az önkormányzat, 58 embert foglalkoztat. Segélyezésre tavaly közel 60 milliót költött a testület – az összeg nagyságát érzékelteti, hogy a költségvetés működésre fordítható része 304 millió forint, és ennek negyedét amúgy is a forráshiány tette ki.

Balogh Sándorné panasza: Magyarcsanádon még a fiatalok is munkanélküli-segélyből élnek. Fotó: Segesvári Csaba
Balogh Sándorné panasza: Magyarcsanádon még a fiatalok is munkanélküli-segélyből élnek.
Fotó: Segesvári Csaba

Miért jó mégis Magyarcsanádon élni? A polgármester elsőként azt említi, hogy Csanád szinte olyan, mint egy nagy család, az emberek többnyire barátságosak, segítőkészek egymással. Az sem mellékes, hogy a falu műemlékekben gazdag, a Maros-part pedig festői szépségű. És noha az önkormányzat – a közcélú és közhasznú foglalkoztatáson felül – munkát adni nem tud az embereknek, az itt élők komfortérzetéért sokat tesz: továbbra is van óvoda, nyolcosztályos iskola, orvosi rendelő, idősek klubja, működik a művelődési ház, a könyvtár és a teleház, épülnek az utak, felújítják a járdákat, játszóteret. Megjegyzi: ha volna vállalkozó, aki munkahelyeket létesítene a faluban, területet és jó állapotú épületet is tudnának ajánlani – egyelőre azonban finoman szólva nincs tolongás.

Farkas Jánosné azonban bízik abban, hogy a község jövője szebb lesz, és ha nem is egyik napról a másikra, de a legszegényebb falu címétől is megszabadulnak. Remélik, hogy Makó csakugyan fürdőváros lesz, és a falusi turizmus révén nekik is jut valami a fellendülő idegenforgalomból. Bíznak az autópályában, a gázkitermelés beindulásában és a határközeliségben is – a legnagyobb esélyt ugyanakkor az jelenthetné, ha a csanádiak átjárhatnának a határ túloldalára dolgozni, ott ugyanis munkaerőhiány van. Hisznek benne, hogy néhány éven belül újjáépül a falu határában a Maros-híd, és akkor akár kerékpárral is átjárhatnak az ottani üzemekbe.

Aki akar, itt is boldogulhat

– Tényleg mi vagyunk a legszegényebbek – mondta a rokkantnyugdíjas Kiss János, miközben lovas kocsija bakjára ült. Szerinte ennek az az oka, hogy rendszerváltáskor megszűntek a munkahelyet jelentő termelőüzemek, a téesz földjét meg széthordták. A fiatal pultos, Szűcs Betti, aki épp az óvodából érkezik a lurkóval, nem csanádi születésű, tizennégy éve költözött a faluba, a megüresedett nagyszülői házba. Ő úgy látja, a fiatalok menekülnek innen, ugyanakkor hozzáteszi: a nyugalom másokat meg idecsábít, és azért abban is van valami, hogy aki törekszik, itt is boldogulhat. A Kossuth utcai Balogh Sándornét akkor kérdeztük meg, amikor épp füvet szedett a ház előtt a jószágoknak. – Hogyne lennénk szegények, rengeteg a munkanélküli, még a fiatalok is segélyből élnek – mondta a téesznyugdíjas asszony.

Olvasóink írták

 • 8. jozsef 2008. október 03. 15:31
  „Jok a pogramok csak sok a kocsog:D:D”
 • 7. Hmmm 2008. október 03. 11:24
  „Segítőkészek persze..mert kimélik a gazdát neki nekeljen leszedni a termést,meg kinyitni a pénztárcát..ott a gyilkosok tanyája.
  Pihenni Én is elmennék de az nem Mcsanád volna.”
 • 6. zweistein 2008. október 03. 08:52
  „Idézek is belőle, nehogy valaki azt mondja, hogy nem csináltak semmit. Dehogynem.

  "Ópályiban már kilenc éve összevonták az iskolát, az óvodát, a szociális ellátót, a könyvtárt és a művelődési központot. A gyermekjóléti szolgálatot és a családsegítőt pedig két éve Mátészalkával közösen kistérségi társulásban működtetik. A közalkalmazotti létszámot az elmúlt időszakban 12 fővel csökkentették. Az adható pótlékokat már korábban megvonták, egyedül az étkezési hozzájárulást fizetik, így tovább takarékoskodni szinte már lehetetlen.
  (...)
  A szabolcsi településnek jelenleg 210 napos számlatartozásai is vannak, de Ópályi vezetése szerint több más önkormányzatnál is hasonló a helyzet, és csak idő kérdése, hogy melyikük jelent csődöt."”
 • 5. zweistein 2008. október 03. 08:49
  „Ez lesz a "megoldás"! Minden út ide vezet:
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=237477”
 • 4. zweistein 2008. október 03. 08:45
  „Kell a sikerkampány!!!! Vajon a magyarcsanádiak vevők rá?
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=237466”
 • 3. jo bacsi 2008. október 03. 08:44
  „Na ja-megint a cigany problema. Mit kellene veluk csinalni??”
 • 2. dexy 2008. október 03. 08:18
  „Arról nem szól a cikk, hogy a falu fele jónép, a másik fele meg cigány, akik rettegésben tartják a rendes embereket. Arra fele még otthon sem biztonságos, nemhogy az utcán.
  Garázdálkodnak az utcán, és a kirabolt emberekből élnek...
  Nah ezért nem költözik oda senki sem...”
 • 1. exe 2008. október 03. 06:22
  „Nem is fogja motiválni ...továbbiakban sem a munka a fiatalokat ..MEG AKI TUDNA AZ SEM MEGY dógozni"!
  Mi lessz veled MAGYARORSZÁG!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejtörést okozott a makói képviselőknek a felszántott pálya

Makó - Átlagosan 7,4 százalékkal emelik a távhőszolgáltatás díját Makón – erről tegnapi ülésén döntött a képviselő-testület. A városatyák arról is határoztak, hogy fejvadászcéget vonnak be az új fürdőigazgató kiválasztásába. Tovább olvasom