Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

A makói adósság felét vennék át

Makó - A jelenlegi elképzelések szerint a város hitelállományának felét venné át az állam – hangzott el csütörtökön a makói képviselő-testület e témában összehívott rendkívüli ülésén.
Mint elhangzott, a kormány egyrészt azért hirdetett önkormányzati adósságrendezést, mert a helyhatóságokat is érinti a svájcifrank-válság – ebben kötvényei révén Makó is érintett –, illetve mert nem kevés önkormányzat működésre is vett fel hitelt, azaz eladósodott. Buzás Péter polgármester hangsúlyozta: ez utóbbi a Maros-parti városra nem igaz, kizárólag fejlesztésekre, mindenekelőtt munkahelyteremtést ösztönző beruházásokra vettek fel kölcsönt.

Makó első embere elmondta: az önkormányzat adósságállománya a december 31-i összesítés szerint 5 milliárd 44 millió forint. Mint kiderült, az adósságátvállalás arányáról még nem született végleges központi döntés. Elképzelhető, hogy méltányolható szakmai indokokra hivatkozva akár 60 százalékkal is csökkenhet a város hitelterhe. Ennek érdekében a képviselő-testület felkérte Mágori Józsefné parlamenti képviselőt, hogy lobbierejét latba vetve tegyen meg mindent a kedvezőbb arány elérése érdekében.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Lohengrin 2013. január 14. 13:50
  „" lobbierejét " , hát, valóban működni fog, kapva kapnak a lehetőségen, hogy valahogy Makó segítségére lehessen, bárki is!”
 • 22. scott1 2013. január 13. 13:24
  „Debrecenbe 220 ezren élnek és 13,7 milliárd forint adósságot vállalnak át,
  Makón csak 22 ezren élnek és 2,7 milliárd forint adósságot vállalnak át,
  Ha nem lennél analfabéta matekból akkor rájöttél volna, hogy a lakosságszámot figyelembe véve a makóiak dupla mértékű adósságtól szabadulnak meg, mint a debreceniek! :D
  Hasonlítsd össze a 170 ezres Szeged adósságának átvállalását Kövegyével, azután ha a két szám nem egyezik meg, akkor írd tele a fórumot, hogy Kövegyet bünteti a kormány mert független a polgármestere... :DDDD”
 • 21. Qllancs 2013. január 13. 11:45
  „t. csetoni !
  Debrecenben ..fidesz vezetőség van !!! itt meg NEM ! sőt még több fideszes város kapott dec, hónapban l<moderálva>janitól bónuszként 1..2..2,5 milliárdot ! / pl : Vásárhely, Székesfvár, Debrecen, Kaposvár ....stb. / MAKÓ , Esztergom ..: 0 ft ot.
  A városok adósságát --NEM ft ban fizetik ki ! CSAK leírják a bankban és állampapírt kapnak cserébe
  ..ami ugye " annyit is ér ! "”
 • 20. Pierre_Quatre 2013. január 12. 22:00
  „15. veszettmajom: Az első olyan önkormányzati csőd után, amiről te itt álmodozol, egyetlen fél eurocentet sem kaptak volna soha többet magyar települések hitelbe kereskedelmi banktól, Budapestet lejjebb minősítették volna, mint Magyarországot magát a bóvli legaljára, és onnantól kezdve tíz-húsz évig nem hogy fürdők, elkerülő utak, meg kórházak, de egyetlen fa pad vagy műanyag kuka sem "épülhetett" volna előfinanszírozott keretekben, önkormányzati kezdeményezésre.”
 • 19. csetoni 2013. január 12. 21:17
  „" Debrecen 27,34 milliárd forint adósságának felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter...."
  27,34 milliárd forint felét.
  Makó joggal kérheti a 60%-t.”
 • 18. kgb696 2013. január 12. 19:41
  „Nem is írom le ezek utána amit gondolok... ennyi beteg embert egy helyre ritkán fújj össze a szél :)”
 • 17. Francois 2013. január 12. 12:29
  „Én azért hiányolom a sok bérbeírót, akik lehurrogtak itt mikor tavaly május környékén írtam hogy drasztikus adó emelés lesz a fürdő végett! Mindennek lemondtak, na mi van gyerekek hol vannak a nick neveitek?! :) :D”
 • 16. 80sFan 2013. január 12. 12:16
  „Nagy sokára rávettem magam és elmentem a fürdőbe és tetszik. Bár sok felesleges dolog van benne és nagyon sajnálom a gyerekkorom emlékeit: a nagymedencét és a régi termált is (sőt a pancsolót is), de nagyon jól éreztem magam az újban is. És ezután rendszeresen járok is.”
 • 15. veszettmajom 2013. január 12. 01:04
  „Csak azért vállalta át az állam (valójában az adófizetők) a települések adósságát hogy a bankok megkapják a jelentős mennyiségű jogtalan követeléseiket.Számos per indult bankok ellen , sikerrel. Nem véletlen fogadták el ilyen gyorsan az állami kezesség vállalást. Még tavaly lett volna lehetőség szinte bármely településen bejelenteni az önkormányzati csődöt de nem volt egyetlen tökös polgármester sem aki meg merte volna lépni.
  Mert mi lett volna akkor?
  - törvény van rá hogy önkormányzat nem számolható fel
  - alku pozícióba került volna az önkormányzat
  - a bank elveszti követelésének nagy részét
  - az önkormányzat 10-20%-os áron kiválthatta volna a teljes adósságot
  - töredék áron meg lehetett volna oldani minden önkormányzat problémáját, nem került volna annyi adófizetői forintba
  Mind a fidesz, mind az mszp leszavazta azt a törvény javaslatot hogy vizsgálják ki hogy miért adósodtak el az önkormányzatok. (azért néha milyen jól megértik egymást). Vajon miért nem áll érdekükben az igazság kiderítése?”
 • 14. PTG-s 2013. január 11. 22:18
  „7. imre57, Te szerencsétlen, szerinted miből fizeti vissza? Tán aranybányát találtak az alcsúti vagy a debreceni stadion alapozása közben. A Te egykori nyugdíjadból, meg a gyereked egyetemétől elvett pénzből fedezi, amit nagy egyetértésben elvettek tőlünk az elmúlt huszonévben.”
 • 13. dareky 2013. január 11. 22:15
  „B. P.összeteheti a két kezét, és hálát adhat a FIDESZ kormánynak, ha az adósság felét átveszi az állam! Még akkor is sok marad. De ő akarta, ő találta ki!”
 • 12. nagyi8 2013. január 11. 19:07
  „Tudtuk előre.
  A több milliárdos fürdő veszteségnek adóemelés lett a vége.

  A fáraók piramist építettek maguknak.
  A polgármester pedig fürdőt.
  .”
 • 11. kislaca 2013. január 11. 18:21
  „Ha Makót makóiak építettek volna fel, most nem lenne probléma az adósság, és az adó emelés. De most miért nem azok fizetnek akik Makóból éltek, és élnek?”
 • 10. Francois 2013. január 11. 17:49
  „Azért egy beteg ember beteg gondolata miatt ne emeljünk már adót!!!! Kinek is kellett ez a fürdő?! Csak ez végett kell adót emelni! Talán adja el saját vagyonát tolja bele a fürdőbe és a nyereségből majd vegye ki! Nincs semmi ellenvetésem! Szerintem egyikőnknek sem lenne!”
 • 9. papika56 2013. január 11. 16:56
  „Mit mond Búzás : "--akár 60 % ---"
  De én olvastam pl. olyan adósságot NEM fizet ki ,amit pl. fürdők építésére vettek fel !
  Akkor ez hogyan van ? ez az " AKÁR ..." sok mindent jelent !”
 • 8. makovaros 2013. január 11. 15:53
  „5. Jó de eddig csak 3 iskolának állták, most meg a középiskolákét is a város állja Plusz még egy rakás pénzt el is vettek a várostól. Pl a Gépjármű adónak a fele az államé most már. Valamint a múzeum is makóhoz került meg egy rakás minden. Plusz a járási hivatal költsége is a várost terheli. De lehetne sorolni.de énse örülök az adóemelésnek, de 5 év után már muszáj volt.

  Sok minden elvitek: 2010-ben a fejlesztési alap: 200 millió 2011-ben 150 millió (ha jól emlékszem a testületikből) 2012 ben 50 millió forint lett”
 • 7. imre57 2013. január 11. 15:43
  „Lehet itt <moderálva>ezni de a piros szeműek mikor engedtek el egy fillért is az önkormányzatoknak? A Szocik felvették,elszórták a hitelt a FIDESZ kormány meg visszafizeti helyettük!!”
 • 6. scott1 2013. január 11. 14:58
  „5!
  Valóban? Szóval azt állítod, hogy eddig is azért volt ilyen kimagaslóan magas az adó Makón, mert nem kellett fizetni semmit iskolafenntartásra... azt állítod, hogy az önkormányzatnak a 2013-as évre nem jelent pénzügyi könnyítést az, ha átvállalja az állam a teljes adósságának közel a felét? :DDD
  4!
  Sőt, talán az volna a legjobb ha Makó nem is fogadná el a kormány ajánlatát, aztán jövőre a választásuk után az új kormány meg elenged 80%-t és ad még bónuszba 2 milliárdot is mint egy 200 ezres régióközpontnak, ugye? Látom képbe vagy, csakúgy mint amikor előre megjósoltad, hogy 2013-ba bezárják a kórházat Makón...
  3!
  A közvetlen hozzátartozóidnak ne engedd meg, hogy a makói kórházba menjenek ezután, hiszen te tudod :D, hogy úgy is nemsokára Vásárhelyre kell menni mindenért, így nektek rövid időn belül már nagy-nagy helyismeretetek és személyi ismeretségetek lesz ott... Aztán, ha ez a "jóslatod" sem jön be legfeljebb majd egy új nicknévvel írogatod tele a fórumot :D”
 • 5. makovaros 2013. január 11. 13:04
  „2. Nem a adósság miatt emeltek adót, hanem mert a városnak kell fizetni az iskolai fenntartásokat ami nem kis pénz”
 • 4. grafika88 2013. január 11. 12:36
  „Senki ne várjon mágorinétól SEMMIT ! ő csak aludni és fizut felvenni meg gombokat nyomogatni jár oda.
  5 milliárd ft nagy summa ! ebből HÁNY ÚJ munkahely jött létre ???
  Az is igaz ..ha fütyiszes volna a polgmester..már átválalták volna a hitel AKÁR : 80 % is és kaptak volna még dec. v. 2 milliár ft CSAK úgy ..mint Vásárhely és több fideszes város ! pl. Székesfehérvár,Debrecen, Kaposvár stb......”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eldöntik, hová tartozzanak

Továbbra is Csanádpalotával közös körjegyzőségben működjön vagy válassza Pitvarost: erről dönt január 15-én, kedden az ambrózfalvi képviselő-testület. Tovább olvasom