Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

A makói állatvédők bedobják a törülközőt

Makó - A makói állatvédők várhatóan hamarosan megszüntetik 6 éve alapított, menhelyet is fenntartó egyesületüket, mert lényegében semmilyen segítséget nem kaptak a város lakóitól.

Úgy tűnik, hamarosan beszünteti tevékenységét a kóbor kutyák számára menhelyet is fenntartó Makói Állat- és Természetvédő Egyesület. Lapunkban megírtuk: az állatvédő aktivisták karácsony előtt az átmenetileg gondjaikba vett ebek egy részének úgy próbáltak gazdát keresni, hogy a városi piacon lényegében ingyen kínálták őket, ám az érdeklődőkkel el is beszélgettek, hogy meggyőződjenek róla, biztosan jó helyre kerül az állat. Az akció sikeres volt, több mint egytucatnyi, főként kutyakölyök került új gazdához – visszhang nélkül maradt viszont az önkéntesek felhívása, melyben segítséget kértek a város lakóitól a menhely fenntartásához, az ebek etetéséhez, gondozásához. Az egyesület egyik tagja, Nagy Jenőné arról tájékoztatta lapunkat, hogy mindössze néhány zsák eledelt ajánlottak fel nekik, és azt sem magánemberek, hanem állateledelt áruló kereskedők.

A makói állatvédők kutyamenhelye egy városszéli tanyán működik – egyelőre. Fotó: Karnok Csaba
A makói állatvédők kutyamenhelye egy városszéli tanyán működik – egyelőre.
Fotó: Karnok Csaba

Az állatvédőket elkeserítette, hogy a makóiakat – úgy tűnik – nem érdekli az az ügy, amit ők fontosnak tartanak, ezért azt fontolgatják, hogy beszüntetik tevékenységüket és feloszlatják az egyesületet. Annál is inkább, mert – mint korábban megírtuk – csupán a menhelyen élő állatok ellátása több 10 ezer forintba kerül havonta, az etetést és a gondozást pedig mindössze néhány egyesületi tag végzi. Nem kis feladatról van szó, hiszen a menhely egy városszéli tanyán működik. Az egyesület alakuló ülésére 6 éve még 80-90 ember ment el – mostanra a többség lelkesedése elfogyott, kevesebb mint egytucat ember vallja magát tagnak a szervezetben. Úgy tervezik, ha sikerül otthont találni az általuk még gondozott 15-16 kutyának, visszaadják a tanyát, és befejezik a munkát.
 
Másutt a megyében működik az állatvédelem

Szegeden a Tappancs Alapítvány 250 férőhelyes menhelyet működtet egy tanyán Kiskundorozsma és Bordány között, az Orpheus egyesület pedig az Algyői úti egykori gyepmesteri telepet működteti – ezt alakították át úgy, hogy ott a kutyák jól érezzék magukat. Mindenekelőtt az 1 százalékos felajánlásokból működnek. Hódmezővásárhelyen 55 kennelt alakított ki a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület a Mártélyhoz közeli Bogáncs-tanyán, amit adományokból tartanak fenn – erre szükség is van, mert csak állateledelből évi 22 ezer kilónyi fogy el. Csongrádon 88 kutya fér el a Fauna Állatvédő Egyesület menhelyén, ugyancsak egy tanyán, amit meg is tudtak vásárolni. Ők is az 1 százalékos felajánlásokból fedezik költségeik nagy részét, de egy cégtől rendszeresen kapnak állateledelt, sőt magánszemélyektől pénzadományt is.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. csavme 2010. január 04. 14:34
  „MOST OLVASTAM VÉGIG AZ EGÉSZ HOZZÁSZÓLÁSOKAT.
  SZERINTEM AZOKNAK AKIK NEM SZERETIK AZ ÁLLATOT NEM IS KELLENE ITT ÖSSZE-VISSZA ÍROGATNI!!
  ITT KIMONDOTTAN SZERINTEM AZ ÁLLAT SZERETŐ EMBEREK HOZZÁSZÓLÁSAIT VÁRJÁK!!!
  ÉN NAGY ÁLLATBARÁT VAGYOK..DE AZÉRT EGY KÉREGETŐ EMBERNEK IS ADOK...
  NEM TUDOM MILYEN A HELYZET MAKÓN, DE HA AZ ÁLLATNAK VAN MIT ENNI ÉS INNI VALAMINT HA VAN EGY KICSI FÉSZKE AKKOR MÁR 100X JOBB HELYEN VAN MINT AZ UTCÁN VAGY PEDIG A GYEPMESTERITELEPEN..
  AZOK AZ EMBEREK AKIK NEM VESZNEK RÉSZT ILYEN MUNKÁBAN NEM IS TUDJÁK MIVEL JÁR AZ..
  AZ IGAZ, HOGY MENNI KELL ADOMÁNYÉRT...VAGY FIGYELNI A PÁLYÁZATOKAT, AMI SAJNOS AZ ÁLLATVÉDŐKNEK NAGYON KEVÉS VAN DE NEM SZABAD FELADNI ÉS EZEKET AZ EMBEREKET NEM SZABAD HIBÁZTATNI.. MERT NAGYON SOKAT DOLGAZNAK ADDIG AMÍG TE A MELEG SZOBÁBAN NÉZED A TVT!!!!
  TALÁN AZ HELYETT, HOGY KRITIZÁLOD ŐKET VEGYÉL RÉSZT EGY NAPI MUNKÁJUKBAN ..ÉS MAJD UTÁNNA IROGASS...”
 • 22. csavme 2010. január 04. 14:16
  „sajnálom ha megszünik a menhely mivel akik azt szívvel lélekkel csinálták csak is azt nézték, hogy egy kidobott vagy egy megunt kicsi állatnak legyen új otthon
  ez a cikk azokról szól akik bevállalták ezt az iszonyatos munkát és rengeteg energiát fektettek bele
  szerintem egyáltalán nem lehet összehasonlítani egy kidobott kutya sorsát egy utcára került emberével,mindenképpen tudni kell, hogy az állatot az ember dobja ki amikor ráunt vagy már felesleg, de ő tőllünk emberektől függ mivel nem tud elmenni a boltba kaját venni magának, ezzel ellntétbe az utcára került ember a saját hibájából van ott és sajnos nem is nagyon szeretne onnét visszkerülni a társadalomba.. viszont a kocsmába el tud menni..ezért semmi képpen nem kell idesorolni most a hontalanokat...
  én üzenni szeretném a makóiaknak, hogy ne adják fel mert azok a kutyák csak tőlük függenek,..őket várják minden nap..sajnos ez máshol is így van pl:Csongrádon ott is csak néhány állatbarát jár ki és rendezi a sorukat évek óta...tagunk az van sok ...de a munka csak 3-4 emberré..bennünket sem segít a város el sem tudjátok képzelni mire elég évi 50ezer ft!!! ..de nem adjuk fel mert amikor kimegyünk a menhelyre ami hívatalos!!!.. ott vár bennünket a sok kis gomb szemű állat akinek a szemük mindent elárul...ha tudok valamiben segíteni keressetek......KÉRLEK NE ADJÁTOK FEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. pappnemaca 2009. február 14. 16:39
  „6 éve alakították ki azt az állatmenhely telepet ? Hát akkor nem voltak előírások,hogy milyen feltételekkel lehet egy ilyen helyet üzemeltetni ??? Én is akartam egyszer kihozni egy menhelyről kutyát és azt mondták,alá kell írnom valami papírt felelőssségről,kijönnnek ellenőrizni hogy tartom az ebet,ja és előre megnézik a kennelt.
  Az etetésükhöz csak annyit : áruházak szabadulnának a szavatossága lejárt,de még állati etetésre alkalmas élelmiszerektől.Élelmesebb emberek ezt ingyen elviszik és a piacon árulják, mint állati etetésre alkalmas ( kenyér, kifli,zsemle, fánk....) valami.
  A még megmaradt" állatvédőknek" ,ha már olyan elhivatottak, kicsit forgatniuk kéne magukat az élelem beszerzéssel(az áruházi kocsi is jó), talán lehetne neves Tiszteletreméltó emberek közreműködését is belevonni nem csak adakozásba hanem örökbe fogadásra is.
  Sajnálom ha bezárják a telepet.Akkor hova kerülnek a kutyák ???????
  Így is az a tapasztalatom, nagyon sok eb végzi úgy ,hogy kiviszik falura ,ott koborol talán egy hétig aztán a helyi sintér vagy a vadászok lelövik mint kóbor kutyát vagy dúvadat.”
 • 20. greencat 2009. január 22. 22:47
  „:-))) Vadócka!:) mérges lehetsz, mert megteheted, de akkor is olyan emberek tartsanak kutyát és olyan emberek hozzanak létre menhelyet, akik anyagilag ezt tudják finanszírozni! Nézz már körül egy kicsit!! Hány ember az aki munkanélküli?? Örül, ha a napi kenyerét megtudja venni, nem hogy még menhelyre adjon adományt!! Örülj annak, hogy Te tudsz egy kutyát etetni, más meg örül annak, hogy kenyér van a szájában! Majd ha az emberek saját magukon tudnak segíteni majd akkor, de csak is akkor lesz adomány a kutyáknak!!”
 • 19. Vadócka 2009. január 21. 16:01
  „Húú, nekem is van kutyám és volt egy olyan is amit menhelyről hoztunk, és nagyon hálás volt, és hogy lehet vitatkozni azon, hogy mentsék meg a kutyákat vagy nem, ez szerintem felháborító, akinek nincs kutyája az nem tudja, hogy milyen nagyon lehet szeretni őket, ha jól emléxem a kutya az ember leghűségesebb barátja!!!!!
  Greencat , elég sokan elvannak szegényedve de ne a kutyák igyák meg a levét ennek sorry.(
  Hát most kicsit mérges lettem!!!”
 • 18. kutyuka 2009. január 13. 17:05
  „8-as nalad a pont,szivembol szoltal.

  Nekem is kobor kutyusom van pontosabban kobor volt,mig be nem fogadtam.10 eve velem van es imadom,ahogy o is imad minket.
  Sokszor mostansag ugy erzem,hogy egy allat tobbet er,mint nehany ember aki koztunk el.

  A szandek volt a fontos megnyitni a menhelyet,ha csak 1 kutyust megmentettek akkor mar megerte!Nem is ertem,hogy lehet olyat mondani,hogy meg sem kellett volna,meg akkor is ha ilyen korulmeny van.Legalabb valaki foglalkozik veluk!”
 • 17. watter 2009. január 10. 10:46
  „greencat! Röviden : Ez a mi szégyenünk!”
 • 16. greencat 2009. január 09. 23:45
  „kobold! elég ha megnézi a fentebb lévő képet és lehet látni, hogy milyen rossz körülmények között vannak ott azok a kutyák! A háttérben jól látszanak azok a tákolmányok, amelyekben tartják a kutyákat, se oldala se teteje! Ezért írtam, hogy meg sem kellet volna nyitni ezt a menhelyet, mert nincs nekik megfelelően kialakított helyük! Sőt, egy pár kutya szabadon is kószál az udvaron és az udvaron kívül egyaránt! Tehát közterületen, ami azt jelenti, hogy ugyan olyan kóbor kutyák, mint amelyek az utcákon rohangálnak! Egy zárt területről nem volna szabad kijárni a kutyának, de itt más a helyzet, nem beszélve arról, hogy igen csak szerették a más tyúkját megenni!

  Watter! Ha Ön makói, kérem jöjjön el és nézze meg, hogy élnek itt a "menhelyen" ezek a kutyák és biztos megváltozik a véleménye!:)”
 • 15. CR7 2009. január 09. 16:16
  „Szomorú dolog,ha valoban megszüntetnék. Mennyi kobor kutya lesz,így is van elég kobor kutyák.”
 • 14. kobold 2009. január 09. 15:48
  „sajnos a helyi önkörmányzatok nem segitenek a befogadó telepeken,lehet hogy
  nagyon rossz körülmények között vannak ezek a kutyák ,elkelne a segitség minden bizonnyal.
  emberek,nem ismerem a müködtetöt,sőt nem is abban a városban lakom,de ismerös a helyzet
  nállunk is hasonló ,de azért ne a müködtetöt bántsátok. Ő legalább megpróbálta megmenteni a sintértől őket.
  nincs jogunk halálra itélni azeket a szerencsétlen kutyákat, mert a " GAZDÁJA" egy felelőtlen idióta.
  Watter-nek igaza van mi szeliditettük meg őket felelőséggel tartozunk értük.”
 • 13. AN 2009. január 09. 13:22
  „Én meg nem támogatok sem állatmenhelyet, se gyermeksegítő alapítványt, nem részletezem, hogy miért.
  De:
  1. A kutyámat az utcán találtam,
  2. A cicámat egy olyan embertől hoztam el, aki le akarta fojtani,
  3. Nagy családom van, a gyerekeimet rendesen nevelem és nem várok ezért segélyt, vagy támogatást, viszont már többször előfordult, hogy az iskolai vagy óvodai kispajtásnak befizettem a bábszínház bérletet, vagy a kirándulás árát.
  Ha mindenki CSAK ennyit tenne, már egész jól állnánk.”
 • 12. watter 2009. január 08. 21:38
  „greencat Minden tiszteletem az öné! Örülök, hogy ilyen adakozó. Ön az embereken segít én az állatókon . Így kerek a világ.
  Nekem, csak az nem tetszett az írásában, hogy azt írta, hogy meg sem kellett volna nyitni a menhelyet. Ha ezalatt a pár év alatt néhány kutyát megmentettek már megérte. Remélem ebben egyet ért .
  Van egy mondás amit szeretek . Ez nem önnek szól és senkit nem akarok vele megbántani. Ja és szeretem az embereket is!
  "Minél több embert ismerek annál jobban szeretem az állatókat."
  További szép estét!”
 • 11. greencat 2009. január 08. 20:57
  „watter! Gondolom Ön sem az Északi-sarkról írt ide!
  4 kutyát tartok, közülük egy, innen az állatmenhelyről való. A páromnak megtetszett, elhozta. Hogy miért csak ennyi van? Azért mert ezt a 4 kutyát biztonságosan eltudom látni élelemmel! Van akinek csak egy kutyája van, de az csak száraz kenyeret kap! Erről ennyit! Ami az adakozást illeti:adakoztam nem kevés pénzzel akkor, amikor a Mammográfiára gyűjtöttek itt Makón! Fontosnak tartottam, hisz emberek, vagyis nők ezreit mentheti meg a rákosdaganatok kiszűrésével! Pedig akkor még három gyermeket tartottunk el!! Bármi ami emberekkel vagy gyermekekkel kapcsolatos gyűjtés van szívesen adakozok, de állatokért nem!! Meglehet nézni ezt az állatmenhelyet, hogy milyen állapotban van, ami akkor is ilyen volt, amikor idekerültek! Nincs egy normális szélvédett helyük sem! A sintér telep különb ettől!:)

  Nem a meleg szobából írok:) de ez nem tartozik Önre!”
 • 10. magyarok 2009. január 08. 18:36
  „Watter!

  Szívemből beszélsz!”
 • 9. watter 2009. január 08. 15:47
  „Olvasom az itt hozzászólókat, érdeke. Nem akartam csúnyát írni, ezért az érdekes szót használtam. Persze vannak kivételek, aminek örülök. Van egy mondás, miszerint egy város vagy ország lakóit az alapján lehet minösiten, ahogy bánik az állataival. Hát ez igaz mondás !
  Lenne pár tanácsom az állatvédőknek: Szegeden a tappancs segítői úgy gyűjtenek, hogy nagyobb boltokban kitesznek egy bevásárlókocsit és aki vásárol a boltban az ha gondolja vehet egy konzervet, vagy bár mi más állateledelt és beteszi a kocsiba. És vesznek az emberek , saját szememmel láttam.
  Jön az adózás ideje. Alig lehet megtudni, hogy milyen számlaszámra lehet utalni az 1%-ot. Gyárakban , más intézményekben miért nem lehet kitenni az adószámukat?
  Tudom, hogy sokaknak nem fog tetszeni amit írtam és jönnek azzal, embereknek nincs mit enni. Igazuk van! De amit megszelídítettünk azért felelőséggel tartozunk. Ja és a meleg szobából a számítógép mellöl ne írja senki, hogy nincs mit enni ! Köszi, hogy elolvastad! Szép napot!”
 • 8. BrigAnti005 2009. január 08. 14:35
  „Azt, hogy ki vagy mi ér többet inkább ne feszegessük...”
 • 7. JungHeinrich 2009. január 08. 12:32
  „...az allatvedelem nem csak arrol szol,hogy befogadok egy rakas ebet aztan majd jön az adomany ezerrel....PR! Sajnos soha nem volt eleg az elhivatottsag egy kicsit többet kell nyujtani!”
 • 6. sevenof9 2009. január 08. 12:25
  „nem lehetne a kutyakat maradekkal etetni? ingyen...”
 • 5. greencat 2009. január 08. 11:28
  „Na végre! Meg sem kellett volna nyitni! Kutyamenhelyet az nyisson, akinek van elegendő tőkéje hozzá és ne a lakosságtól várja el a segítséget! Rajtunk, vagy a gyerekeken ki segít?? Sok az éhező gyermek is de fontosabbak a kutyák?? Már elnézést de az ember mégis csak többet ér mint egy kutya!! Meg ez a tanya! siralmas ami ott van! Hiába van elkerítve, mégis sok kutya rohangált kerítésen kívül is!! Ez a menhely nem menhely volt!”
 • 4. Piki 2009. január 08. 11:12
  „Ezekre a kuttyókra az elaltatás vár majd, nagyon ez a gyanúm.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagyma a hosszú élet titka?

Makó - Lenhardt János mindennap eszik egy kis hagymát; talán ennek köszönheti, hogy megérte 100. életévét. Lenhardt János, aki régi szíjgyártó-dinasztia tagja, osztálytársa volt Erdei Ferencnek, és ismerte József Attilát. Tovább olvasom