Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A makói kórház még mindig vitatéma

Vegyes a fogadtatása Makón Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester azon elképzelésének, hogy a makói kórházat vonják össze a vásárhelyivel – derült ki a képviselő-testület szerdai ülésén.
Sajtóesemények miatt szünetelt a makói képviselő-testület szerdai ülése mindjárt azután, hogy a polgármesteri tájékoztatót megvitatták és elfogadták: a Szent János téren a képviselők jelenlétében hivatalosan is megkezdődött a szennyvízberuházás – erről külön tudósításban számolunk be –, majd Mágori Józsefné tartott sajtótájékoztatót a makói kórház ügyében. Elmondta: a kórház körül másfél éve dúlnak viharok, ami megviseli az intézmény 420 dolgozóját. Az integrációval viszont biztossá válik a helyzete, ugyanúgy, ahogy a makói általános iskolák összevonása után is színvonalas maradt az oktatás a városban.

Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a makói kórházat a hódmezővásárhelyihez csatolják, majd megszüntetik – a Maros-parti intézmény egyenragú félként társulhat, csak a vezetés lesz közös. Hozzátette: az integráció elkerülhetetlen volt, mert a kórház lehetetlen helyzetbe került, miután 2007-ben a szocialista kormány elvett 99 ágyat, megszüntetett 4 osztályt, a finanszírozást pedig 620 millióval, 43 százalékkal csökkentette. Egyebek mellett ennek következménye, hogy a gyermekosztály kihasználtsága mindössze 42, a szülészeté 52, a sebészeté pedig 72 százalékos. Ez fenntarthatatlan, finanszírozhatatlan. Miután Szeged nem akart társulni, más lehetőség nem volt a megmaradásra, mint a Vásárhellyel való együttműködés.

A képviselő asszony a folytatódó testületi ülésen is elmondta mindezt – szavai nyomán éles vita alakult ki. Buzás Péter polgármester szerint a vásárhelyi vezetéssel történő integráció beolvasztás, a párhuzamosságok emlegetett felszámolása pedig hosszú távon a makói tagintézmény elsorvadásához fog vezetni. Marosvári Attila alpolgármester ugyanezt azzal a történelmi példával is illusztrálta, ahogyan a budapesti gyárak leépítették makói üzemeiket a rendszerváltás idején. Sánta Sándororvosként a támogatásáról biztosította a vásárhelyi elképzelést – úgy gondolja, a betegekért folyó versenyben a két intézmény között konstruktív munkamegosztás alakulhat ki.

A vita végén a polgármester azt kérdezte a parlamenti képviselőtől, lát-e esélyt arra, hogy a makói kórház ügyében változzon a megszületett döntés. Mágoriné nemmel válaszolt, de javasolta, hogy a testület hívja meg következő ülésére Kallai Árpád vásárhelyi kórházigazgatót, és győződjön meg róla, hogy elképzelései a makói kórház javát szolgálják. Buzás Péter hangot adott annak a reményének, hogy ha utólag is, de egyeztetni fog vele az integráció részleteiről, valóban partnernek tekintve Makót és térségét.

Olvasóink írták

 • 11. makovaros 2012. április 02. 07:22
  „Mágoriné szerint oka van hogy az emberek a Makói kórház helyett talán azéért, mert ki akar 3 hónapot várni egy egyszerű vizsgálatra.”
 • 10. Zugbrugiel 2012. március 31. 22:16
  „"Vásárhelynek nincs körzete egy se !"

  Mégis rengeteg beteg jár oda Mártélyról, Mindszentről, Székkutasról.:)
  Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a földeáki, óföldeáki és makói reumatológiai betegek Vásárhelyre járnak a röntgen vizsgálatokat megcsináltatni, mert Makón és Szegeden több hónapos az előjegyzés erre, Vásárhelyen - lehet, hogy picit várni kell, de - aznap elkészül.”
 • 9. csikoo 2012. március 31. 15:04
  „Én még emlékszem arra, amikor Lézer élőlánccal védte a Lázárhelyi kórházat! Kallairól meg csak annyit, hogy még a sajtótájékoztatók és nyilatkozatok előtt is felkészítésre jár a hivatalba, ahol a szájába rágják, mit kell mondania, hogy a Főnök elégedett legyen. Csak egy szokásos báb a rendszerben!”
 • 8. papika56 2012. március 30. 14:59
  „T. 5. Egyolvasó !
  IGAZAD VAN ! a makói lakosoknak ÖSSZE KELL FOGNI !!! ha megakarják tartani a kórházat !
  Mert a makói kórházat MENNYI milliárdból építették ujjá ?? fejlesztették ??? NA EZT akarja lézer j. elvenni !!!!
  Ha összevonni kell : akkor Vásárhelyt csatolják ide , makói legyen az igazgató !
  A makói kórház SÚLYPONTI kórház : rengeteg kistelepölés tartozik hozzá !min. 50km sugarú körben.
  Míg Vásárhely --FELESLEGES , mert ott van : Szentes ---Orosháza !
  Vásárhelynek nincs körzete egy se !
  TEHÁT akinek befellegzett : az vásárhelyi kórház !!!”
 • 7. Takavaka 2012. március 29. 22:11
  „A két kórház, majd olyan lesz mint két testvér. A hódmezővásárhelyi lesz az édes gyerek, aki mindent megkap, a makói meg a mostoha gyerek, aki soha semmit...”
 • 6. TELSTAR 2012. március 29. 17:48
  „Összevonják a két várost, a neve Hódmakólázárhely lesz !!”
 • 5. Egyolvasó 2012. március 28. 19:52
  „Mi az, hogy "vegyes a fogadtatása Makón..." ????
  MAKÓIAK ÉBRESZTŐ!!!!!Most csak összevonás, év végére pedig lakat kerül a kórházra utána már lehet sírni senkit sem fog érdekelni a problémátok, (problémánk).
  De ezek szerint Makón nincs összetartás, kár pedig szép város lenne, ha nem lenne ennyi gyűlölet, és irigység a Makói emberek között.”
 • 4. sved 2012. március 28. 18:23
  „Mikor megismertem Magorinet, el nem tudtam kepzelni, hogy miert valasztja Martonossy Gyuri helyett Orban ezt az IQ 10-es kofat.
  Most latszik, hogy Orban jol valasztott. Keves ember gyomra vette volna be, hogy csontig nyaljon Lazarnak, miközben a sajat valasztoi fejere piszkit.”
 • 3. Tibi71 2012. március 28. 17:40
  „Én csak azt nem értem hogy ha Makói a vezetése a kórháznak akkor nincs pénz,ha Vásárhelyi akkor meg lesz?
  Ez megint egy ésszerűsítésnek nevezett csalás.
  Tisztelt Mágoriné ha önnek éjszaka Vásárhelyre kell vinni majd az unokáját kórházba,ön szívesen teszi? És akinek nincs autója? Erre adjon választ!
  Én már nem hiszek a politikusoknak,mert csak ígérgetnek és csak a saját pecsenyéjüket sütögetik.
  Ez MAGYARORSZÁG!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Qllancs 2012. március 28. 17:39
  „Ez a fütyisz stílus ami most van --gyomorforgató !
  lézer j. megmondja a tutit, --és a többinek kusssss !
  A 2 polgármester NE a sajtón keresztül üzengessen ! Üljenek össze , minden érintett --és beszéljék át --mi a jóó a városnak az embereknek !!
  Ez a piaci kofa ,meg csak hajbókol. csak saját érdekeit nézi, a választók pedig NAGY ÍVBEN LEVANNAK <moderálva>va !!! Kit érdekel ! még 2 évig kapja a havi 1 milla fizetést, megszedi magát --ebben a nyomorúságos életben, tojik az egészre !!!!!
  SZÉGYEN !!!!”
 • 1. Queenmargareth 2012. március 28. 17:12
  „Székkutason sem lesz háziorvos, suttogják,sőt gyanítom, visszaadják régi nevét is:Vásárhely-kutas
  Lázárnak köszönöm
  És a fidesznek.
  kár, hogy sem frakk, sem achilleus nincs itt már”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzölög a csapadékvíz elvezető árok

Újra beüzemelték Makón a Kelemen László utcában lévő termál kutat. A dolog szépséghibája, hogy gőzölög a csapadékvíz elvezetésére szolgáló árok. Tovább olvasom