Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A makói mézeskalács édes titka

Galgóczi Mária okleveles díszműárus kisiparos szerint a mézeskalács a reneszánszát éli. Az eredetileg óvónőként dolgozó makói családanya már tizenöt éve minden szabadidejét a különleges népi édességek készítésének szenteli.
Galgóczi Mária szerint az igazi mézeskalács elkészítése nagy figyelmet igényel. Fotó: Dékány Dóra
– A mézeskalács mindenkinek örömet szerez: aki csinálja, annak nagyon izgalmas, aki pedig kapja, annak nem mindennapi ajándék – mutatta büszkén mézeskalácsait konyhájában Mária. Az eredetileg óvónőként dolgozó édesanya egyszer elvitte lányát Szegedre, az alkotóházba, hogy megismerkedhessen hagyományos népi szakmákkal. Ám a lánya helyett ő maga kapott kedvet a mézeskalácsok készítéséhez. Előbb a kertvárosi iskolában, a gyerekek körében ismerkedett a különleges édesség elkészítésével, majd egy óvónői továbbképzés alkalmával, Békésszentandráson. Lázár György országos hírű mézeskalácsos biztatására aztán végleg kitanulta a mesterség fortélyait. Már tizenöt éve készíti az édességeket. Pár éve a békéscsabai művészeti iskolában okleveles mézeskalácsos lett, így már tanítja is a szakmát.

A legtöbb szaggatóforma sablonját saját maga rajzolja meg, és egy mesterember készíti el neki fémből. Ezekhez az ötletet az iskolások könyveiből, újságokból, de leggyakrabban a múzeumból gyűjti be. A Petrababa-sablont például saját maga találta ki és rajzolta meg; egy nagyon kedves ballagó kislánynak készítette, és ezért róla is nevezte el.

Egy formából olykor több alakot is ki lehet hozni. Például van egy olyan Mikulás-formája, amit ha megfordít, és máshogy díszíti fel cukormázzal a kalácsot, egy nénike lesz belőle. Marika mindenféle figurát el tud készíteni, de amire a legbüszkébb, a makói újvárosi óvodának készített színpadkép. A gyerekek előadásához a hátsó paravánt és a színpad elejét óriási mézeskalácsokkal díszítette fel. Hatalmas sikert aratott a gyerekek körében az ehető díszítés. A kisült tészta díszítéséhez nemcsak cukormázat, hanem minden más cukrászati anyagot is használ, például kókuszreszeléket, ételszínezőt, sőt még magvakat is: mákot, szezámmagot, napraforgómagot.

– A legkelendőbb a kincsesdoboz-forma, de a kedvenceim közé tartozik még a süni, a teknős és a házikó készítése is – meséli Mária. – Esküvőre, lakodalomra, ballagásra rendszeresen mézeskalács tortát szoktam készíteni. De természetesen húsvétra és karácsonyra is kifogyhatatlan mennyiséget készítek a mézeskalácstojásokból, -barikákból, -angyalkákból vagy betlehemes képekből. Igaz, hogy ezek hivatalosan dísztárgyak, de valahogy mindig elfogynak. Volt olyan kisfiú, aki macitortát kért. Annyira tetszett neki a maci mézeskalács, hogy minden este vele aludt, de azért néhány éjszaka alatt el is fogyott a torta a gyermek ágyában – magyarázta Mária. – Egyszer pedig egy konferenciára minden résztvevőnek névre szóló mézeskalácsot készítettem. Több oldal hosszú volt a meghívottak listája, úgyhogy éjjel-nappal sütnöm kellett.

Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra nyit a makói Medicor Klub

Januárban Kultúrpince néven újra kinyit a harmincas korosztály egykori legendás makói… Tovább olvasom