Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A makói pótnagyik újra fánkot sütöttek

Makó - Ismét fánkot sütöttek a makói pótnagyik, azaz a helyi nőklub tagjai olyan diákoknak, akiknek már nem él a nagymamájuk, így a hagyományos, házias ízvilágot talán nem is ismerik. Bár szerették volna, ötletükből nem lett országos mozgalom – mégsem bánják: azt mondják, már a mosolygós gyermekarcokért megéri a fáradozás.
– A jó fánknak az a titka, hogy nem szabad belőle sajnálni az alapanyagot, a tészta pedig legyen alaposan megdolgozva. No meg szeretettel kell készíteni – mondta lapunknak a Makói Nőklub egyik tagja, Szaveljevné Marika. Tegnap több társával együtt arra vállalkozott, hogy ezzel a finomsággal lepi meg a város közel száz kisdiákját – olyan gyerekeket, akiknek a nagymamájuk már nem él, így a házi sütemény utánozhatatlan ízvilágát talán nem is ismerik. Reggel 9-kor láttak munkához a Megyeház utcai klubközpontban: megterítettek, majd a konyhába vonultak, ahol bizony szükség volt a dolgos kezekre. A gyerekeket délután 2 órára várták.

A jó fánk titja a tészta. A szerző felvétele
A jó fánk titka a tészta.
A szerző felvételei

Mint korábban megírtuk, a makói pótnagyiknak az ötletet Hegedűs Zsuzsa szociológus mozgalma adta, amelynek az a mottója, hogy minden gyerek lakjon jól. Ők persze nem éhezőkön segítenek, de úgy gondolják, amit ők készítenek, az egész más, mint amit boltban, cukrászdában kap az ember. Azt szeretnék, ha a házi fánkkal azok is megismerkedhetnének, akiknek a nagyi már nem süthet finomságokat. Egyikük, Varga Péter, a Bartók-iskola 2. z osztályos diákja a jóízű falatozás közben lapunknak azt mondta: életében nem evett még olyan finomat, mint most. A gyerekeket a helyi iskolák pedagógusai választották ki – a diákok egyébként viszonzásként kedves műsorral lepték meg az őket jó szívvel megvendégelő asszonyokat.

Fánkot sütött nagyanyánk, volt öröm
"Fánkot sütött nagyanyánk..."

Amikor tavaly elsőként beszámoltunk a kedves akcióról, megjegyeztük: jó lenne, ha a makói példának lennének követői akár a megyében, akár szerte az országban. A 17 esztendeje működő, közel száz tagot számláló klub vezetője, Tapasztó Jánosné most azt mondta lapunknak, nincs tudomása arról, hogy lennének ilyenek, de nem adják fel – immár hagyománynak tekintik a kora tavaszi fánksütést. S ha nem lesznek is követőik, a mosolygós gyermekarcokért mindenképp megéri – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. Egyolvasó 2013. február 25. 06:54
  „1. kgb696 2013.02.24. 19:05

  Lehet, hogy az ő nagymamája is jelen volt a fánk sütésen. Vagy az nem lehet?”
 • 2. NoComment- 2013. február 24. 22:58
  „Kérjük a receptet ! :)”
 • 1. kgb696 2013. február 24. 19:05
  „Ez mind szép és jó! De a képen szereplő egyik kislányt ismerem,neki konkrétan mindkét nagymamája él és virul(hál Istennek!),akkor hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téltemető busójárás Csanádpalotán

A mohácsi Favellás csoport tagjai téltemető busójárást tartanak péntek délután fél 4-től a Kelemen László Művelődési Házban. Tovább olvasom