Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A makói roma fiatalember berlini Arany Csapója

Úgy gondolja, a művészi hajlamot anyai nagyapjától örökölte, aki muzsikus volt, s talán bádogos édesapjától is, aki fiatal korában szívesen fotózott. A roma származását is vállaló makói Ferenczi János Dávid tehetsége mindenesetre vitathatatlan: tizenöt éves, és első filmjével mindjárt négy díjat aratott – köztük a berlini Arany Csapót.
Ferenczi János Dávid gyakran időzik a makói tévé stúdiójában. Fotó: Szabó Imre
Ferenczi János Dávid a Galamb József szakképző iskolában tanul gépésztechnikusnak, ám abban bízik, a film lesz az élete. Erre minden esélye meg is van, hiszen Honvéd city című, nyolcperces dokumentumfilmje az utóbbi néhány hétben négy díjat is nyert: alkotása két hazai országos ifjúsági szemlén második lett, majd ugyancsak második a görögországi Camera Zizanio nemzetközi fesztiválon – a berlini nemzetközi ifjúsági filmszemléről pedig Arany Csapóval jött haza. Mindez akkor különösen megdöbbentő, ha az ember tudja, hogy igazából ez volt Dávid legelső komoly filmje.

Díjnyertes Honvéd city

A srác egyébként három esztendeje filmez. Első próbálkozásai otthoni, webkamerával forgatott, zenére megvágott opuszok voltak, amelyeket ma is szívesen megnéz – de csak azért, hogy lássa, azóta mennyit fejlődött. Filmjeit tavaly áprilisban, épp a születésnapján adta oda a Zoom To Europe and the World fesztivál fő szervezőjének, Czibolya Kálmánnak. Alkotásai nemcsak a fesztiválon arattak sikert: a makói ifjúsági videoműhelyt és azóta a helyi televíziót is vezető Czibolya Kálmán azt mondta neki, lát bennük fantáziát, ezért forgasson egy komoly technikával készülő filmet. Ez lett a későbbi díjnyertes Honvéd city, melynek rendezője, operatőre és vágója is ő volt. A nyolcperces dokumentumfilm, amelyben helybeli lakosok is megszólalnak, a jelentős részben cigányok lakta városrészről igyekszik előítéletektől mentes képet nyújtani a nézőnek. Ferenczi János Dávid egyébként, bár nem ezért forgatott éppen Honvédról, maga is vállalja roma származását. Mint mondja, kisebb korában olykor voltak is emiatt kellemetlen élményei, ma már azonban mindenki elfogadta őt.

Kitartás és akaraterő

Az éppen nyári szünetét töltő diák gyakran időzik a városi televízió stúdiójában: igyekszik ellesni a szakma fortélyait, s közben segít a felnőtteknek. Úgy gondolja, a művészi hajlamot talán anyai nagyapjától örökölte, aki muzsikus volt, s talán bádogos édesapjától is, aki fiatal korában szívesen fotózott – ám azt mondja, a filmezés nem is elsősorban tehetség, hanem kitartás és akaraterő kérdése.

Újabb filmötlete van

Hogy mit csinál a szabadidejében, ha éppen nem forgat? Szívesen motorozik, zenét hallgat, főként rockot, és lóg az interneten, mint szinte minden tizenéves. De már újabb filmötlete is van. Ismét Honvédról szeretne forgatni, ám ezúttal egy csak zenével kísért, életképeket, hangulatokat felvonultató alkotást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokban újul meg az MDF

Sikeresnek ígérkezik a Magyar Demokrata Fórum újjászervezése Makón. Mihály Zoltán, a rendszerváltás… Tovább olvasom