Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A makói Szakács Gábor Galamb József nyomdokain jár

Makó - Nemcsak névrokona a lángszóró megalkotójának a 32 esztendős, makói születésű tervezőmérnök, Szakács Gábor: a feltaláló a nagyapja unokatestvére volt. Ő azonban inkább egy másik makói híresség, Galamb József példáját követi, és az autóiparnak tervez.
Mindössze 32 éves, de máris a leghíresebb makói konstruktőr, Galamb József nyomdokain jár a makói születésű Szakács Gábor. Eddigi karrierje arra is példa, hogy kitartással, tehetséggel, jó tanárokkal és megfelelő családi háttérrel akár ma is megismételhető mindaz, amit az évszázad autójaként ismert Ford T-modell tervezője elért – a Szekszárdon élő Szakács Gábor ugyanis olyan neves autóipari cégeknek dolgozik, mint az AMG Mercedes vagy a Ferrari. Az, hogy ilyen fiatalon ügyvezetője és felerészben tulajdonosa egy ilyen komoly megbízásokat elnyerő magyar kisvállalkozásnak, Szakács Gáborszerint mindenekelőtt a családi háttérnek köszönhető. Négy éve elhunyt édesapja lakatosmester volt, ő pedig a műhelyben nőtt fel.

A fiatal mérnök persze sokat köszönhet az éppen Galamb Józsefnevét viselő makói szakképző iskolának is, ahol gépszerelő-karbantartó végzettséget szerzett. Ezt követően a gödöllői Szent István Egyetem mezőgazdasági gépészmérnök hallgatója lett gyártmány- és gyártásfejlesztés szakirányon. Dolgozott tervezőmérnökként és vezető tervezőként – mostani cégét egy barátjával alapította közösen. A gépipari tervező vállalkozás kipufogórendszereket, illetve hozzájuk szükséges alkatrészeket és szerszámokat tervez és gyárt. Büszkén mondja: a Forma–1-es versenyeken látható felvezető kocsi kipufogórendszeréhez éppúgy van köze, mint jó néhány ismert vagy születőben lévő felső kategóriás autóéhoz.

Szakács Gábor (jobbról) a tervezőműhelyben. Fotó: DM/DV
Szakács Gábor (jobbról) a tervezőműhelyben.
Fotó: DM/DV

Aki ismeri a haditechnika hazai történetét, annak Szakács Gábornevéről eszébe juthat egy ugyanilyen nevű makói mérnök a múlt század elejéről, akinek mintegy 300 találmánya volt – közülük a legismertebb egy katonai célú, a lángszóró. Az egybecsengés nem véletlen: a háborús bűnösként is megvádolt konstruktőr a ma élő Szakács Gábor nagyapjának unokatestvére volt. Hallott arról, hogy Makón rehabilitálni szeretnék ősét, de ő maga nem foglal állást ebben a kérdésben. Azt mondja, mindenki döntse el maga, hogy a számtalan polgári célú újítást is jegyző előd vajon valóban vádolható-e ilyesmivel – az viszont kétségtelen, hogy mérnökként zseniális volt.

Olvasóink írták

 • 7. Buvana 2011. január 20. 10:00
  „Hajrá Szaki!

  Így tovább kisbarátom, viszont nagyapa unokatestvérének a találmányát fejlesszed abban a "rengeteg szabadidődben" amivel rendelkezel. Te kis eprös multi!”
 • 6. zsigmond 2011. január 17. 07:59
  „Gratulálok Öcsikém! Meglepődtem, amikor megláttalak az újságban. Csak így tovább.”
 • 5. babeli 2011. január 13. 21:14
  „Ismeretlenül is gratulálok, és további sok sikert kívánok. Sok ilyen ember, sok ilyen hír kellene ennek az országnak.
  Hadi célú dolgokba nem szabad beszállni, és biztos a jó hírnév. Minden tiszteletem a békés célú alkotó embereknek.”
 • 4. antikos 2011. január 13. 14:58
  „A facebookon meg Joe Galamb a sztár!”
 • 3. zoltanszabo 2011. január 13. 11:29
  „Sok ilyen zseniális magyar fiatal kellene még--hátha ök kihúznák az országot ebből a sz@rból.
  Sok sikert kívánok neki és a társainak. Büszkék lehetünk rá,hogy makói.”
 • 2. 3évesférfi 2011. január 13. 11:15
  „Szívből gratulálok! És milyen nagyszerű, hogy nem lángszórót vagy páncélöklöt fejleszt. Csak így tovább.”
 • 1. ZoleyHun 2011. január 13. 09:48
  „Helló Gábor! Ha olvasod, ha nem - ügyes vagy, sok (további) sikert! Büszke vagyok rád! Z”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármasiker-borjak: 100 ezerből egyszer

Makó - Éppen háromhetesek azok a hármasiker-borjak, amelyeket Batik György makó-rákosi istállójában… Tovább olvasom