Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

A makói tévé oktat, és zenét is rögzít

Makó - Állja a sarat a makói városi tévé, az új ügyvezető igazgató kinevezése óta eltelt egy esztendőben a nézői visszajelzések pozitívak voltak, a cég anyagi helyzete stabilizálódott.
A korábban húsz százalékkal csökkentett béreket helyreállították. Már nem csak műsort készítenek – nemzetközi képzési programban vesznek részt, és muzsikát is rögzítenek.

Egy évvel ezelőtt hagyta ott a makói városi tévé igazgatói székét az akkori vezető, Czibolya Kálmán, mondván: annyi pénzből, amennyi a helyi közmédiumnak rendelkezésére áll, képtelenség szakmai visszalépés nélkül televíziót fenntartani. Utódja, Rácz Csaba szerint a kinevezése óta eltelt egy esztendő azt bizonyítja, valahogy mégiscsak lehet. Bár több pénzük most sincs, a fiatal szakember sikerként értékeli a tévé élén eltöltött első esztendőt, hiszen vállalásait teljesíteni tudta: bár közvélemény-kutatást nem tudtak végeztetni, a nézői visszajelzések továbbra is pozitívak, a közhasznú társaság anyagi helyzete megszilárdult, a csapat pedig jó légkörben dolgozik.

Rácz Csaba a stúdióban. Visszaállították a régi béreket. Fotó: Szabó Imre
Rácz Csaba a stúdióban. Visszaállították a régi béreket.
Fotó: Szabó Imre

A részletekről megtudtuk: a makói televízió a tavalyi évet – huszonötmilliós önkormányzati támogatás mellett – nullszaldóval zárta. Ez várhatóan így lesz idén is; a városi támogatás csökkenő tendenciája egyébként megállt, most is huszonötmillióra számíthatnak. A bevételeket pályázati források elnyerésével és bérmunkákkal, archiválással igyekeznek növelni. Gond ugyanakkor, hogy a hirdetési piac a tavalyi komoly visszaesést követően idén tovább szűkült. Új műsorokat – például kulturálist, vallásit, a szakképzéssel és a horgászattal foglalkozót – indítottak, több lett a játék, az interaktív adás. Nézőket nem a műsorok miatt veszítettek, hanem azért, mert a városban nagyon sokan tértek át a kábeltévézésről a műholdasra. Rácz Csaba azonban reméli, hogy akik így döntöttek, azok sem mondanak le végleg a helyi televízióról – műsoraikat ugyanis nemcsak kábelen közvetítik, de sugározzák is, így egy szobaantennával az UHF 51-es csatornán továbbra is nézheti őket bárki.

A tévénél egyébként most kilencen dolgoznak. A vezetőváltáskor még tizenkét fős volt a létszám, ám úgy tűnik, jó szervezéssel így is megoldható minden feladat, a tévések szinte minden eseményre el tudnak jutni. Ami pedig a jó alkotólégkört illeti, ennek előfeltételeként – bár valós béremelésre nem kerülhetett sor – a korábban húsz százalékkal csökkentett béreket visszaállították a régi szintre.

Popegyüttes és vonósnégyes a megrendelők között

Határon átnyúló nemzetközi képzési programokban vesz részt mostanában a makói televízió; Rácz Csaba nemrég tartott előadást a romániai Zsombolyán hazai, illetve ottani és szerbiai fiataloknak. Az sem vág a televíziós munka hagyományos profiljába, hogy a makói tévések zenei stúdiófelvételek, demóanyagok készítésére is vállalkoznak. A szórakoztató muzsikát játszó Palermo együttes például náluk rögzített néhány számot, de klasszikus zenét játszó vonósegyüttes is kereste már meg őket.

Olvasóink írták

 • 5. gbor 2008. november 10. 20:34
  „Tisztelt OKOS!!

  Az internetes adasunk nem egesz 2 honapja teszt jelleggel mukodik, remelhetoleg az On megelegedesere is.
  g.”
 • 4. Okos 2008. április 25. 14:59
  „Köszi. Csak keményen!”
 • 3. RCs 2008. április 25. 11:13
  „Természetesen tisztában vagyunk azzal az örvendetes ténnyel, sőt kifejezeten örülünk neki, hogy városunkban is egyre elterjedtebb a szélessávú internethozzáférés. Az online adásunk tesztjelleggel működött egy ideig, ám annak jó minőségű folyamatos biztosításához szükségünk lenne egy megbízható, új számítógépre. Pénzünk ugye meg nem sok van. Ennek ellenére dolgozunk a megoldáson, hiszen teljes mértékben osztjuk véleményedet.”
 • 2. Okos 2008. április 23. 11:14
  „NEM MŰKÖDIK AZ INTERNETEN AZ ONLINE ADÁS! EZ MA MÁR KÉNE!
  KÉRLEK SZÉPEN, ERRE IS FORDÍTSATOK FIGYELMET!”
 • 1. EGY RENDSZERES NÉZŐ 2008. április 23. 10:06
  „GRATULÁLOK TOVÁBBI SOK SIKERT!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védőoltáshét Makón és Vásárhelyen

Makó, Hódmezővásárhely - Gyermekrajz-kiállítás hívja fel a figyelmet a védőoltások fontosságára a… Tovább olvasom