Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A makói történelemtanár is teljesítette a Budapest maratont

Makó - Remek idővel, kevesebb mint 4 óra alatt futotta le a Budapest maratont Huszár Szabolcs. A makói történelemtanárt nem a híres csata inspirálta a teljesítésben, ugyanis már hét éve űzi ezt a sportágat. Olykor a tanítás után is futva megy haza, Szegedre.
3 óra 52 perc alatt teljesítette a 42 kilométeres távot a 27. Budapest Maratonon Huszár Szabolcs, a József Attila Gimnázium történelemtanára. A nem mindennapi teljesítményt már nem először vitte véghez a tanár, hiszen 2011-ben állt először rajthoz. Akkor a mostaninál néhány perccel rosszabb idő alatt futotta le a maratoni távot, de elhatározta, hogy legközelebb javít idején.

Szabolcs hét éve kezdte hobbiszerűen a futást. Azelőtt a gimnáziumi és egyetemi tanulmányai alatt folyamatosan focizott, kosarazott, de a diploma után megszűnt az állandó mozgás, és ezt testileg-lelkileg megérezte. Eleinte rövidebb távokat tett meg, majd ezeket folyamatosan növelte. A sport mára már Szabolcs életformájává vált; heti ötször fut, hétköznaponként 10-15 kilométereket, hétvégén akár 20-30-at is megtesz. A Makón tanító, de Szegeden élő tanár nem egyszer tette már meg a két város közti távot sem, sőt az órák után volt, hogy egyszerűen hazafutott. – A futás kikapcsol, ilyenkor vezetem le a feszültséget, tervezem meg a következő napi óráimat. Miután futottam, nem viszek haza semmilyen problémát, és egy kicserélt apukaként térek haza a családomhoz – meséli Szabolcs.

3 óra 52 perc alatt teljesítette a 42 kilométeres távot a 27. Budapest Maratonon Huszár Szabolcs.
3 óra 52 perc alatt teljesítette a 42 kilométeres távot a 27. Budapest Maratonon Huszár Szabolcs.

Philippidész volt az első - belehalt a távba

A maraton név az ókori görög-perzsa háborúkhoz kapcsolódik. A legenda szerint i. e. 490-ben, a marathóni csata győzelme után egy Philippidész nevű athéni harcos futva vitte a jó hírt Athénba, ahol csak annyit mondott, hogy "győztünk!", majd holtan esett össze. Az Athén és Marathón közötti táv 42 195 méter volt, innen ered a maratoni futás. 1896 óta a nyári olimpiákon is megjelenő szám a hosszútávú futás. Évente a világ legtöbb nagyvárosában megrendezik a maratoni futást, Magyarországon ez volt a 27. alkalom. 

 
A 42 kilométeres távra elengedhetetlen egy jó futócipő, de a felszerelésen kívül fizikailag és lelkileg egyaránt készülni kell. Alaposan megtervezett edzéstervre volt szükség, és tudatosan kellett beosztani minden energiát, no meg a kitartás sem hiányozhatott. A verseny előtti napokban rengeteg szénhidrátot, vitamint, folyadékot fogyasztott a futó, sőt a Maraton előtti napon a szervezők tésztapartira invitálták a versenyzőket. Szabolcsot családja és barátai kísérték a megmérettetésre, de kollégái és diákjai is mind mellette álltak a nagy napon. – Kellett is a bíztatás, hisz a majd négyórás túra alatt az ember sokszor elveszti a motivációját – tette hozzá. A nehéz percekben elég volt karjára pillantania, felesége és gyermekei egy „Hajrá, Apa!" karszalagot készítettek a családfőnek.

Az október hetediki Budapest Maraton a főváros leghíresebb pontjait tartalmazta a táv, ahol végig zenészek és szurkolók adták a hangulatot a futáshoz. A versenyen négyezren indultak, ebből Szabolcs az első ezerben végzett. A versenyzők között voltak világhírű futók és magyar hírességek is, mint például Kovács István, Kokó vagy az operaénekes, Miklósa Erika. A maratoni táv teljesítésen túl a másik élményt az adja, hogy ilyenkor minden versenyző győztes. – Nem számít, hogy ki, mikor ér be, az út során folyamatosan bíztat a közönség, és itt a kisember is nagynak érezheti magát, amikor célba ér – fogalmaz.

Az apuka nap mint nap egyedül fut, de négyéves kisfia, Bálint sűrűn megkérdezi, hogy ő mikor tarthat vele. A hosszú távhoz Bálint még kicsi, de jövőre talán őt is benevezik a 600 méteres Családi Futásra.

A történelemtanár úgy véli, nemcsak saját tárgyán belül kell példát mutatnia a diákoknak, hanem az élet más területein is. Szabolcs szeretné, ha a diákság nagyobb része mozogna rendszeresen, ezét hobbiján, a futáson keresztül buzdítja sportra a fiatalokat.

A futás egy önmagában nem túl izgalmas sportág, ezért Szabolcs még a hobbija elején célt tűzött ki maga elé: lefutja a maratont. Ez már másodjára sikerült, de mindaddig, míg erőt érez magában folytatni szeretné a hagyományt, évről-évre javítva idején. Álma, hogy körbefussa a Balatont, de mint mondja, a 210 kilométeres távra jóval többet kellene edzenie, ezért ez még várat magára.

Olvasóink írták

 • 6. mackósajt 2012. október 27. 12:43
  „Hajrá Szabi!”
 • 5. Loafus 2012. október 24. 21:17
  „Gratulálok a tanár úrnak és minden távteljesítőnek.
  A pontosság kedvéért a Marathón-Athén távolság 40 km, a fennmaradó 2.195 m-t (2400 yard) az 1908-s londoni olimpián
  csapták hozzá, ugyanis ekkora volt a távolság a stadion célvonala és a windsori kastély királyi páholya között.
  Aki nem hiszi , járjon utána.”
 • 4. szentmiki 2012. október 24. 12:29
  „Csak így tovább! Sajnos az idén kihagytam a lehetőséget.”
 • 3. asdiob 2012. október 24. 11:01
  „Ügyi Szabi!!!”
 • 2. marieklein 2012. október 24. 10:30
  „nagyszerű teljesítmény! gratulálok!:-)”
 • 1. Church 2012. október 24. 09:24
  „Példamutató! Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói tisztelgés - személyes emlékekkel

Az október 23-i központi ünnepség szónoka az egykori '56-os makói gimnazista, Fazekas Lajos operatőr, filmrendező volt. Tovább olvasom