Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A makói trombitaművész, Csikota Gergely Európának zenél

Makó - Komoly szakmai elismerést jelent, hogy a fiatal makói trombitaművészt, Csikota Gergelyt eddig kétszer is meghívták az Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarába, amely számtalan helyen fellépett az öreg kontinensen. Csikota Gergely a salzburgi Mozarteumban tanul tovább – jövőjét valamelyik szimfonikus zenekarban képzeli el.
A napokban a brit közszolgálati rádió, a BBC 3 közvetítette az Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarának skóciai, edinburghi hangversenyét. Az évről évre változó létszámú, általában nagyjából 140 tagú együttest a kontinens 27 országának legtehetségesebb, válogatott, 25 évesnél fiatalabb muzsikusai alkotják. Aki az együttes tagjává szeretne válni, annak először egy hazai, majd egy nemzetközi zsűri előtt kell vizsgát tennie. Így kapott komoly szakmai elismerést jelentő meghívást a csapatba a 22 esztendős makói Csikota Gergely is, aki ráadásul – mint megírtuk – már tavaly is a zenekarban játszhatott.

A zenekar szerte Európában, sőt időnként Amerikában is muzsikál – mindenütt a legjobb koncerttermekben, önállóan vagy rangos komolyzenei fesztiválok résztvevőjeként. Idén játszottak például az olaszországi Bolzanoban, Berlinben, Amszterdamban, Darmstadtban és a már említett Edingburghban, és készülnek jövő tavasszal Lengyelországba és Spanyolországba is. Mindenütt a legjobb szállodákban laknak, ellátásukról gondoskodnak – ám nem ez az, ami miatt a leginkább megéri a csapat tagjának lenni. Mint fogalmaz, bekerülni önmagában is óriási rang, egy későbbi önéletrajzban nagy előny az itteni tagság, ráadásul a világ legjobb karmestereivel és szólistáival dolgozhatnak együtt, és egymástól is rengeteget tudnak tanulni.

Csikota Gergely amíg életkora megengedi, minden évben pályázni fog a zenekari tagságra. Közben persze tanul is: a közeljövőben rendezik meg a mesterképzésének diplomahangversenyét, és már felvették Európa legrangosabb zeneművészeti intézményébe, a salzburgi Mozarteumba is. Jövőjét természetesen egy szimfonikus zenekar trombitásaként képzeli el.

A családi háttér
Aligha véletlen, hogy Csikota Gergelyt ilyen muzikalitással áldotta meg a sors: édesapja és édesanyja egyaránt muzsikus, nevükhöz köthető a makói Magán Zeneiskola. Ugyanakkor azt mondja, nem terelték a zenei pálya felé, ő választotta magának a zenét, ami mára az egész életét kitölti. Édesapja, aki a fúvószenei világszövetség kelet-európai szekciójának elnöke természetesen nagyon büszke rá, és azt sem bánja, hogy fia nemcsak a fúvós, hanem a szimfonikus muzsika szerelmese is.

Olvasóink írták

  • 2. Kurailaci 2012. szeptember 14. 22:16
    „Gratulálok! További sok sikert!”
  • 1. Anyádlóháton2 2012. szeptember 13. 08:42
    „Ahogyan már a múltkor is üzentem: Gratulálok! Csak így tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önök küldték: szétdobált flakonok a csatorna mellett

A Nagyér csatorna mellett szétdobált üres flakonokra hívta fel a figyelmünket makói olvasó-tudósítónk, Norbert. Tovább olvasom